Prezentarea obiective din Suceava și împrejurimi

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Regiunea muntoasa este alcatuita din masive, grupe de masive si complexe de culmi, separate intre ele prin culoare adanci astfel: Masivele Suhard si Calimani; Muntii Pietrosu Bistritei, Grintiesu Brostenilor, Stanisoarei; Masivele Giumalau - Rarau; Obcinile Feredeului si Mestecanis. Intre acestea, culoarul depresionar Dorna-Campulung Moldovenesc - Gura Humorului.

Regiunea de podis este mai coborata cu 200 m fata de cele mai joase culmi muntoase. Cele mai importante subunitati de relief din aceasta regiune sunt: Dealurile piemontane Marginea - Ciungi, Depresiunea Radauti, Podisul Suceava-Falticeni, Podisul Dragomirna, Depresiunea Liteni, Campia premontana Baia, Culoarul Vaii Siretului.

Clima este una temperat continentala. Venind dinspre vest, masele de aer isi pierd treptat din umezeala in timpul traversarii Carpatilor Orientali, incat in partea estica a judetului ajung mai uscate, clima suferind un proces de continentalizare. Aerul de origine nordica aduce ninsori iarna si ploi reci primavara si toamna. Din est, judetul primeste influente climatice continentale cu seceta vara, cu cer senin, ger si viscole iarna. Temperaturile minime coboara uneori pana la - 38,5?C, iar temperatura cea mai ridicata a fost de 39,8?C (iulie 2000).

Ape Cel mai intins bazin hidrografic este cel al raului Moldova, care dreneaza impreuna cu afluentii sai 35% din suprafata judetului. Urmeaza ca marime Bistrita (30%), Suceava (30%), Siretul (10%). Apele statatoare sunt sub forma de lacuri antropice, iazuri pentru piscicultura, acumulari industriale, mlastini. Cele mai importante acumulari antropice sunt cele 6 lacuri din lungul Somuzului Mare, intre care si vestitul lac "Nada Florilor".

Teritoriul judetului inglobeaza cantitati inepuizabile de ape minerale si mineralizate, carbogazoase, sulfatate, sulfuroase si clorurate. Numai in Depresiunea Dornelor exista peste 40 izvoare minerale, renumite fiind deja, cele din Vatra Dornei, Saru Dornei, Poiana Negri, Cosna s.a. Nepuse in valoare sunt numeroasele izvoare din zonele Brosteni, Gura Humorului, Solca.

Rezervatii geologice - Cheia Moara Dracului; Stratele geologice de la Pojorita; Clipa triasica de pe paraul cailor - Fundu Moldovei.

Rezervatii forestiere - Codrul multisecular de la Slatioara; Padurea multiseculara de pe masivul Giumalau; Padurea de la Zamostea; Tinovul mare de la Poiana Stampei si Saru Dornei.

Rezervatii floristice - Fanetele seculare de la Ponoare - Bosanci; Fanetele seculare de la Frumoasa-Moara; Fanetele seculare de pe muntele Todirescu - Masivul Rarau; Mestecanisul pitic de la Lucina; Strugurele ursului de la Benea - Moldova Sulita; Complexul de nuferi din Salcea.

Rezervatii mixte - Complexul natural-geologic de la Zugreni; Complexul geologic din Calimani; Turbaria de la Gradinita.

Scurt istoric - este locuita inca din neolitic; un cimitir de incineratie indca prezenta dacilor, alte descoperiri (ceramica) atesta prezenta populatiei autohtone. In sec XIV se construieste un sant de aparare in jurul orasului, iar intre sec XIV-XVI incepind cu domnitorul Petru I Musat este capitala Moldovei; in timpul lui Stefan cel Mare se construiesc multe monumente, se reface cetatea, iar in 1600 se deschid portile catre Mihai Viteazul; 1715-1918 a fost sub stapinire austriaca.

Obiective

1.Cetatea de scaun Situata pe un platou inalt, in partea de est a orasului, restaurata in ultimii ani, este o ctitorie a voievodului Petru I Musat, mentionata pentru prima oara intr-un document din anul 1388; construita din piatra, a fost intarita ulterior de Stefan cel Mare cu ziduri de peste 10 m si o grosime de aproape 4 m.

2.Muzeul Satului Bucovinean din apropierea Cetatii de Scaun a Sucevei pune in valoare patrimoniul cultural-arhitectonic de factura populara din Tara de Sus. Cel mai tanar dintre muzeele in aer liber ale Romaniei s-a infiripat in deceniul al VIII-lea al secolului trecut cand satul bucovinean dispunea de nenumarate monumente de arhitectura populara dar din pacate activitatea - concretizata prin transferul mai multor obiective si reconstruirea a trei dintre acestea - a fost intrerupta.1980

3.Hanul Domnesc Hanul Domnesc este una dintre cele mai vechi constructii civile din Moldova, parterul si pivnitele dateaza de la sfarsitul secolului al XVI-lea si inceputul secolului al XVII-lea. Cladirea a fost destinata mai intai adapostirii dregatorilor si negustorilor sositi in zona, iar mai apoi, in perioada secolului al XVII-lea si al XIX-lea a servit ca han, casa domneasca, casa de vanatoare pentru imparatul Franz Josef.

Muzeul de arta populara

Functioneaza in cladirea fostului han Domnesc, constructie de la sfarsitul sec. XVI; adaposteste colectii de etnografie si arta populara

4.Monumentul de arhitectura medievala Mirauti - Biserica Mirauti este cel mai vechi monument religios din Suceava, opera a domniei lui Petru Musat I. Odata cu crearea Mitropoliei Moldovei si aducerea in 1402 de catre Alexandru cel Bun a moastelor Sf. Ioan cel Nou la Suceava, lacasul devine catedrala mitropolitana si implicit loc de ungere a viitorilor domni ai tarii. Distrusa de turci, probabil la 1476, Stefan cel Mare o recladeste dandu-i o noua infatisare.

5.Muzeul de istorie Infiintat in anul 1900, expune interesante piese care evoca trecutul bogat in evenimente si fapte eroice al locuitorilor meleagurilor sucevene, din cele mai vechi timpuri pana in zilele noastre; un interes aparte il reprezinta "Sala tronului", in care, mobilierul, costumele si alte obiecte recosntituie atmosfera de la curtea lui Stefan cel Mare.

6.Ruinele Palatului Domnesc Se afla la numai cativa zeci de metri de biserica Sf. Dumitru. Odata cu stabilirea resedintei domnesti de la Siret la Suceava, Petru Musat I construieste in extremitatea vestica a asezarii o casa domneasca si un turn - locuinta din piatra pentru supravegherea drumului de acces in oras, prin includerea vechilor cladiri de zid, dar si prin noi constructii definitiveaza ansamblul Palatului Domnesc prin care Curtea Domneasca de la Suceava a devenit cel mai reprezentativ monument de gen din intreaga Moldova.

7.Biserica domneasca Sf Dumitru - construita de Petru Rares in 1535 pe temelia a doua biserici mai vechi - cu turn clopotnita ridicat de Al.Lapusneanu 1561

8.Biserica Sf Gheorghe

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Prezentarea obiective din Suceava si imprejurimi.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 913 cuvinte
Nr caractere:
10 348 caractere
Marime:
19.18KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Turism și Alimentație
Tag-uri:
turism, obiective, suceava
Predat:
la liceu
Profil:
Servicii
Specializare:
Ştiinţe sociale
Sus!