Prezentarea Generală a Franței

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 31 în total
Cuvinte : 7866
Mărime: 146.78KB (arhivat)
Publicat de: Fabian Florescu
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. 1.Prezentarea generalã a ţãrii 2
  2. 1.1 Aşezare geografică 2
  3. 1.2 Mediul natural 3
  4. 1.3 Mediul politic 3
  5. 1.4 Mediul scioal 4
  6. 1.5 Mediul economic 4
  7. 2. Potenţialul turistic al Franţei 6
  8. 3. Principalele forme de turism practicate 12
  9. 4. Prezentarea ofertei turistice din punct de vedere calitativ si cantitativ 16
  10. 4.1Unităţi de cazare 16
  11. 4.2Restaurante şi zone de agrement 21
  12. 4.3Touroperatori si lanţuri hoteliere 23
  13. 5. Indicatorii circulaţiei turistice 25
  14. 6. Locul turismului în economia Franţei 28

Extras din referat

1.Prezentarea generală a Franţei

1.1. Aşezare geografică

Franţa este împărţită din punct de vedere geografic în Franţa metropolitană, situată în Europa, şi departamentele de peste mări, adică foste colonii franceze care din punct de vedere constituţional sunt parte integrantă a Republicii. Tot de Franţa mai aparţin unele colectivităţi de peste mări, unele teritorii nelocuite şi un teritoriu cu statut specific - Noua Caledonie.

Deşi marea parte a teritoriului francez (Franţa metropolitană; în franceză: la Métropole, sau France métropolitaine) se află în vestul Europei, Franţa este constituită şi din teritorii aflate în America de Nord, Caraibe, America de Sud, vestul şi sudul Oceanului Indian, nordul şi sudul Oceanului Pacific, şi Antarctica, aici însă suveranitatea este exercitată în Cadrul Tratatului Antarcticii.

Franţa metropolitană se întinde de la Marea Mediterană la Canalul Mânecii şi Marea Nordului şi de la Munţii Alpi şi Râul Rin până la Oceanul Atlantic. Datorită formei geometrice a teritoriului Franţei continentale, ţara este denumită colocvial ca Hexagonul (franceză: L'Hexagone). Se învecinează cu: Belgia (620 de km), Luxemburg (73 de km), Germania (450 de km), Elveţia (572 de km), Italia (515 km), Monaco (4,5 km), Andora (57 de km) şi Spania (650 de km). Franţa are frontiere cu Brazilia (700 de km), Surinam (520 de km) şi o frontieră nematerializată cu Antilele Olandeze (10,2 km) în Insula Sfântul Martin.

Franţa posedă o largă varietate de relief, de la câmpiile din nordul şi vestul ţării până la lanţurile muntoase din sud (Munţii Pirinei) şi sud-est (Munţii Alpi), aceştia din urmă având cel mai înalt punct din vestul Europei, Mont Blanc (4.810 de metri). Mai există regiuni muntoase cum ar fi Masivul Central sau Munţii Vosgi, precum şi largi bazine ale unor râuri cum ar fi Loara, Ronul, Garonne şi Sena.

Suprafaţa totală a Franţei metropolitane este de 551.659 de km², Franţa fiind clasată astfel ca al 47-lea stat după suprafaţă. Suprafaţa totală, ce cuprinde toate regiunile, colectivităţile şi teritoriile de peste mări, este de 674.843 de km², ceea ce reprezintă 0,45% din suprafaţa totală a uscatului de pe Pământ. Zona Economică Exclusivă a Franţei o clasează pe aceasta pe locul al doilea, după Statele Unite şi înaintea Australiei cu o suprafaţă totală de 11.035.000 de km², ceea ce reprezintă 8% din totalul Zonelor Economice Exclusive.

1.2. Mediul natural

Relieful variat seamănă cu un uriaş amfiteatru, format din trepte ce scad altitudinal spre V (Oceanul Atlntic) si N (Bazinul Parizian). Dincolo de valea Ronului se întalnesc munţi tineri formaţi în orogeneza alpine: Alpii Francezi cu relief glaciar, Alpii Maritimi si Alpii Savoici cu înălţimi mari ce culminează cu Vf. Mont Blanc (4.807 m) – punctual cel mai înalt al ţării. În S sunt Munţii Pirinei, iar la N de Alpii Savoici se află Munîii Jura. Zonele cele mai joase corespund bazinelor si culoarelor depresionare : Bazinul Parizian, străbătut de Sena, Câmpia Loirei, străbătută de râul Loira, culoarul Ron-ului (între Masivul Central si Alpii Francezi).

Reţeaua hidrograficî este densa, legata printr-un sistem de canale (4.600 Km) şi orientate spre Oceanul Atlantic şi pe Marea Mediterană. Există numeroase lacuri, mai mari fiind Leman / Geneva (522 Km2, la granita cu Elveţia), Bourget şi d’Annecy. Peste 1/4 din teritoriu este acoperit de păduri de stejar, fag şi conifere, în Insula Corsica dominant fiind Maquisul mediteranean. Există în Alpi şi în Pirinei numeroase rezervaţi ce protejează elemente rare din flora si fauna, inclusiv animale aclimatizate, precum muflonul, cerbul sika, capra neagra etc. Clima este temperat-oceanica, cu precipitaţii mai bogate în V şi în munţii înalţi şi meditereaneană pe litoralul sudic.

1.3. Mediul politic

Republica Franceză este o republică unitară semi-prezidenţială cu puternice tradiţii democratice conform Constituţiei celei de A Cincea Republici Franceze aprobată prin referendum în 28 septembrie 1958. Puterea executivă este reprezentată de Preşedinte, ales prin sufragiu universal pe o durată de 5 ani, şi de Guvern condus de un Prim Ministru numit de către preşedinte. În prezent, preşedinte este Nicolas Sarkozy, în funcţie din 16 mai 2007, iar prim-ministru este François Fillon, în funcţie din 17 mai 2007. Puterea legislativă este reprezentată de Palamentul Francez, bicameral, compus din Adunarea Naţionala şi Senat.

Principalele grupuri parlamentare sunt organizate în jurul a doua grupări politice opuse: gruparea de stânga organizată în jurul Partidului Socialist (“Parti Socialiste”) şi gruparea de dreapta organizată ăn jurul UMP (“Union pour un Mouvement Populaire”). Partidul de extremă dreapta este Frontul Naţional (“Front National”) este actualmente al treilea partid francez, cu o cotă relativă constantă de peste 10% din voturi.

Franţa este membra a Cosiliului Europei, membră fondatoare a Uniunii Europene, a zonei Euro şi a Spaţiului Schengen. Este deasemenea unul din membrii fondatori ai O.N.U. şi unul din cei cinci membri permanenşi ai Consiliului de Securitate O.N.U.

Din punct de vedere militar, Franşa este membră a O.T.A.N. şi este una din cele şapte ţări deţinătoare în mod oficial ale bombei atomice.

1.4. Mediul social

La 1 ianuarie 2008 se estima că Franţa a avut o populaţie totală de 63.753.140 locuitori, din care 61.875.822 în Franţa metropolitană.

După cetăţenie, la 1 ianuarie 2005 o proporţie de 90,0% din locuitorii Franţei erau francezi din naştere, 4,3% dobîndiseră ulterior cetăţenia franceză şi 5,7% erau străini.

Cele mai mari densităţi ale populatiei se înregistrează în regiunea pariziană (890 locuitori/km² ,adică 2% din suprafaţa Franţei şi 19% din populaţia ţării), în regiunea Nord-Pas de Calais (320 locuitori/km²), Marseille-Nice (290 locuitori/km²), Lyon-St Etienne (280 locuitori/km²) şi în Alsacia (196 locuitori/km²). Valori mult sub media pe ţară se întalnesc în Auvergne şi Franche-Comté (50-70 locuitori/km²), în Champagne-Ardenne (52 locuitori/km²), în regiunea Limousin (43 locuitori/km²) şi în insula Corsica (30 locuitori/km²).

Cultele prezente în Franţa sunt : catolicism 90%, protestantism, islamism şi iudaism.În anul 2008 venitul mediu al unui cetăţean francez era de 22110 euro.

1.5. Mediul economic

Franţa este membra G8, grupul celor mai industrializate naţiuni, fiind considerate în 2005 ca cea de a şasea economie mondiala după Statele Unite, Japonia, Germania, China şi Regatul Unit. Franţa este una dintre cele 11 ţări din Uniunea Europeană care a lansat moneda Euro la 1 ianuarie 1999, aceasta înlocuind complet Francul Francez la începutul anului 2002.

Industria are un ridicat nivel tehnologic, competitiv mai ales în aeronautică, material rulant, energie nucleară şi industrie alimentară. În anul 2004 Franţa a fost cel de al 5-lea exportator mondial şi cel de al 4-lea importator mondial de bunuri fabricate. Franţa este principalul producător şi exportator agricol din Europa si al doilea exportator mondial de produse agro-alimentare după Statele Unite, principalele produse de export fiind: grâu, pasaret, produse lactate, carne de vită şi porc, precum şi renumitele vinuri franţuzeşti.

Bibliografie

Béteille, R.,Le tourisme vert, editura universitaire de france, 2000

Ciucur ,D., Gavrila, I., Popescu,C., Economie, Editur Economica Bucuresti,1999

Minciu , R., Economia Turismului,editura Uranus, 2000

Moinet, F. , Le tourisme rural, Editions France Agricole, 1996

Preview document

Prezentarea Generală a Franței - Pagina 1
Prezentarea Generală a Franței - Pagina 2
Prezentarea Generală a Franței - Pagina 3
Prezentarea Generală a Franței - Pagina 4
Prezentarea Generală a Franței - Pagina 5
Prezentarea Generală a Franței - Pagina 6
Prezentarea Generală a Franței - Pagina 7
Prezentarea Generală a Franței - Pagina 8
Prezentarea Generală a Franței - Pagina 9
Prezentarea Generală a Franței - Pagina 10
Prezentarea Generală a Franței - Pagina 11
Prezentarea Generală a Franței - Pagina 12
Prezentarea Generală a Franței - Pagina 13
Prezentarea Generală a Franței - Pagina 14
Prezentarea Generală a Franței - Pagina 15
Prezentarea Generală a Franței - Pagina 16
Prezentarea Generală a Franței - Pagina 17
Prezentarea Generală a Franței - Pagina 18
Prezentarea Generală a Franței - Pagina 19
Prezentarea Generală a Franței - Pagina 20
Prezentarea Generală a Franței - Pagina 21
Prezentarea Generală a Franței - Pagina 22
Prezentarea Generală a Franței - Pagina 23
Prezentarea Generală a Franței - Pagina 24
Prezentarea Generală a Franței - Pagina 25
Prezentarea Generală a Franței - Pagina 26
Prezentarea Generală a Franței - Pagina 27
Prezentarea Generală a Franței - Pagina 28
Prezentarea Generală a Franței - Pagina 29
Prezentarea Generală a Franței - Pagina 30
Prezentarea Generală a Franței - Pagina 31

Conținut arhivă zip

  • Prezentarea Generala a Frantei.doc

Alții au mai descărcat și

Turismul rural în Franța

Tot mai multi sunt cei care doresc sa-si petreaca vacanta cât mai departe de locurile aglomerate, de poluare, de zgomot. Din ce in ce mai mult,...

Turismul în Franța

Capitolul 1 – Peisajul geografic 1.1 Asezarea geografica Franta situata in partea de vest a Europei cuprinsa intre : 42°20`- 51°5` latitudine...

Franța

CAP 1 PREZENTARE GENERALA Nume oficial:Franta (franceza France) oficial Republiga Franceza(franceza:Republique francaise). Numele de Franta...

Gastronomia franceză

Bucataria franceza a fixat standardele internationale pentru gastronomia fina, neexistand bucatarie regionala occidentala care sa nu fi adoptat o...

Băile Herculane

Cap. I. Identificarea resurselor agroturistice din localitatea Băile Herculane 1.1. Prezentarea localităţii a. Istoric Staţiunea Băile Herculane...

Determinarea Gradului de Atractivitate al Stațiunii Turistice Sinaia

Capitolul I Prezentarea generală a staţiunii 1.1 Aşezare geografică Staţiunea Sinaia este aşezata pe valea superioară a Prahovei, în plină zona...

Serviciile și indicatorii turistici în Franța

Introducere Franta este o tara care primeste mai multe milioane de vizitatori in fiecare an si foarte multi francezi aleg sa isi vizitete tara ,...

Turismul rural în franța

An de an, statisticile demonstreaza ca turismul in spatiul rural a facut tot mai multi adepti. Numeroase ratiuni sunt invocate pentru a explica...

Te-ar putea interesa și

Franța - comerț internațional

CAP I. FRANTA- prezentare generala Franta- oficial Republica Franceza (République française)- este o tara localizata in Europa de Vest, cu cateva...

Turism internațional - Austria

Introducere In acest proiect vom prezenta doua regiuni turistice si anume : Franta si respectiv Austria. Prezentare generala a Frantei Franta...

Franța și Austria

In acest proiect vom prezenta doua regiuni turistice si anume : Franta si respectiv Austria. Prezentare generala a Frantei Franta este cea mai...

Politică comercială a Franței

Introducere Prezentul referat realizeaza o analiza a starii si evolutiei activitatii de comert exterior a Frantei in ultimii 5 ani. Accentul este...

Franța

CAP 1 PREZENTARE GENERALA Nume oficial:Franta (franceza France) oficial Republiga Franceza(franceza:Republique francaise). Numele de Franta...

Analiza comparativă BRD-GSG - Banca Transilvania

A. PREZENTARE GENERALĂ A BĂNCILOR BRD – prezentare generală BRD – Groupe Société Générale SA (“BRD” sau “Banca”), societate pe acţiuni cu capital...

Turismul în Franța

CAPITOLUL 1 PREZENTAREA GENERALA A FRANTEI 1.1. Pozitionare geografica, limite si vecini Franta este situata in vestul Europei; are iesire la...

Economia Franței

1.Prezentare generala Originea si istoria numelui Numele de Franta provine de la denumirea latina Francia care inseamna taramul Francilor....

Ai nevoie de altceva?