Pozitia Geografica si Geopolitica a Romaniei

Extras din referat Cum descarc?

Romania este situata in emisfera nordica, la jumatatea distantei dintre Ecuator si Polul Nord, fiind strabatuta de paralela de 45 ? latitudine nordica.
Din punct de vedere al incadrarii pe continentul european, Romania este situata in Europa Centrala, in partea sa sud-estica. Se afla la distante aproximativ egale de Capul Nord din Norvegia (2800 km), extremitatea sudica a Spaniei (2700 km), vestul Angliei (2700 km) si Muntii Ural (2700 km). Este mai apropiata de sudul Europei, aflandu-se la aproximativ 1000 de km fata de Capul Matapan din Peninsula Peloponez.
Ca si coordonate matematice, pe teritoriul tarii noastre se intersecteaza paralela de 45 ? latitudine nordica cu meridianul de 25 ? longitudine estica. Punctul central al Romaniei este situat la aproximativ 20 de km nord fata de orasul Fagarasi.
Coordonatele matematice extreme sunt:
a) la nord- Horodistea (judetul Botosani) 48? 15' 06'' latitudine nordica
b) la sud - Zimnicea (judetul Teleorman) 43? 37' 07'' latitudine nordica
c) la vest- Beba Veche (judetul Timis) 20? 15' 44'' longitudine estica
d) la est - Sulina (judetul Tulcea) 29? 41' 24'' longitudine estica
Romania are o suprafata de 238.391 kmp (locul 13 in Europa si 80 pe Glob), si o populatie de 21.680.974 locuitori (locul 10 in Europa si 42 pe Glob).
Elementele fundamentale si definitorii pentru Romania sunt Carpatii, Dunarea si Marea Neagra.
1.Romania -tara carpatica
Lantul Carpatic se desfasoara in proportie de 2/3 pe teritoriul romanesc, in partea centrala, ocupand circa 30% din suprafata totala a tarii .Importanta Carpatilor pentru Romania este insemnata din mai multe puncte de vedere. Economic datorita importantelor resurse de subsol, resurse forestiere si pasuni, care au fost exploatate si valorificate inca din cele mai vechi timpuri.
Din punct de vedere al importantei pentru populatie, existenta pasurilor si trecatorilor a favorizat o circulatie radiar-concentrica, trans-carpatica si circum-carpatica. Depresiunile intinse s-au constituit in spatii de habitat si au devenit chiar importante tari feudale (Maramuresului, Hategului, Lovistei, Barsei, etc).
Este de luat in considerare si rolul de aparare, de retragere pe care l-au avut in perioade istorice caracterizate prin conflicte militare.
2.Romania - tara danubiana
Dunarea se constituie ca si granita naturala a tarii pe o lungime insemnata, in total ea avand 1075 km ( 1/3  din lungimea totala a fluviului) intre Bazias si varsarea in Marea Neagra prin Delta. Dunarea a favorizat comertul si reprezinta o legatura pe cale navigabila intre tarile traversate de acest fluviu si Marea Neagra si implicit tarile din Orient.
Reprezinta o importanta sursa de energie termica datorita hidrocentralelor amenajate la Portile de Fier 1 si 2. Face parte din potentialul turistic al Romaniei, in special prin zona de la intrarea in tara care este deosebit de spectaculoasa (Cazanele Mici si Mari), dar si prin Delta, care este rezervatie a biosferei, fiind o zona cu caracter unic in Europa.


Fisiere in arhiva (1):

  • Pozitia Geografica si Geopolitica a Romaniei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!