Potentialul Turistic si Turismul pe Litoralul Marii Negre

Extras din referat Cum descarc?

Turismul reprezinta una din modalitatile de folosire a timpului disponibil pentru odihna,,recreere,tratament si distractii,iar un aspect aparte al economiei judetului Constanta il constituie valorificarea turistica si balnear a litoralului romanesc.
Litoralul romanesc reprezinta cea mai importanta zona turistica ,cocentrand aproape jumatate din capacitatea hoteliara a Romaniei si aproximativ 2/3 din totalitatea posibilitatilor de cazare oferite turismului international.
Nota caracteristca a spatiului constantean este data de LITORALUL MARII NEGRE.Acest pamant al fagaduintei se intinde in judetul constant ape o lungime de peste 100 de km.(din totalitatea de 244 care formeaza iesirea la mare a Romaniei),inre Capul Midia(taberele navodari) si campingul 2 Mai.
Relieful este format dintr-un podis tabular ce aparteine Podisului Dobrogei de Sud si Podisului Casimcei.De-a lungul Vaii Carasu, pe o lungime de 62,3 km se afla parte ce mai joasa ,unde a fost construit canalul navigabil Dunare- Mare Neagra,densitatea retelei geografice avand de altfel cea mai redusa valoare de pe intregteritoriul tarii.
Principalul factor de atractie al turistilor in aceasta zona ramane, insa, marea. este o mare de tip continental, legandu-se prin stramtorile Bosfor si Dardanele cu Marea Mediterana,iar de acolo cu intreg Ocenul Planetar.
Apa marii este bogat in clorura de sodium si magneziu, sulfat de calciu,de potasiu,la fel ca si lacurile Razim,Sinoie si Techirghiollacuri bogate in saruri,cu namol sapropelic bogat in substante minerale si cu valoare terapeutica deosebita,recunoscute sip e plan mondial.
Marea Neagra este a treia mare europeana ca intinderea si a doua ca adancime. Litoralul romanesc al Marii Negre incepe de la frontiera Republicii Moldova  punctual de varsare al bratului Chilia in mare.Spre sud, se intinde pe o suprafata de 40 km tarmul maritimmarcat de linia ,estica a Deltei Dunarii.In continuare,de la bratul Sf Gheoghe,spre sus,pana la Capul Midia,pe o prtiune de 100 km,se intinde zona nisipurilor joase (Razim-Sinoie). Prin pozitia sa,aceasta portiune este deosebit de pitoreasca,avand multe asezari pescaresti,insa un numar redus de obiective turistice.
De la Capul Midia spre sud, pe o intindere de aproximativ 100 km, se afla,asa cum de regula turistii il inteleg LITORALUL,insiruire de statiuni balneo-maritime si de odihna.Sub raport morphologic poate fi divizata intr-un sector nordic,jos,deltaic-lagunar, si un sector sudic, relative inalt, cu faleze.
SECTOR NORDIC  este caracteriazat prin tarmuri jaose, cu plaja mai ingusta, neamenajata, cu predominanta resturilor cochilifere,cu foarte rare asezari omenesti si grad de utilizare nesimnicativ.Pe o portiune de circa 40 de km, intre Gura Chiliei si Sf. Gheorghe, tarmul este deltaic,reprezentat de limita estica a Deltei Dunarii.In continuuare spre sud, cu numeroase cordoane litorale,chiar areale inmlasnite,dominate de complexul Razim format din lacuri situate de-a lungul litoralului:Razim, Sinoe, Golovita, Zmeica.Legatura complexului lagunar cu marea se realizeaza prin Gura Portita cu Gura Periboina.
SECTOR SUDIC - cuprins intre Midia si Vama Veche, este un tarm relative inalt, de tip faleza sapata in loess si plaje deschise,protejate adesea de sistemul digurilor,amenajate un scopuri turistice.Situata la 15 -500 m de linia tarmului, faleza are inaltimi intre 20-50m si este frecvent intrerupta de limane, avand tendinta evidenta de retragerea, prin procesul de abraziune marina.
CLIMA bioclimatul marina este rezultatul interferentei dintre climatul de stepe si influenta pontica, caracterizat prin nuante usor excessive  de suprasolicitare a organismului , cu temperature medii anuale mult mai moderate cu ierni blande (temperature medie anuala de -2?C) si veri secetoase ( temperature medii de 22,4?C) fata de regiunile inconjuratoare, oscilatii diurne si anuale mai atenuate , ploi rare si de scurat durata.Durata de srtalucire a soarelui totalizeaza 2300  2400 de ore pe an, realizand un potential insemnat de energie solara.
Precipitatiile sunt putine ,circa 377,8mm/an la Constanta si 378,7 mm/an la Mangalia ,fiind cele mai scazute de pe teritoriul tarii,ca urmare plajele sunt preponderant uscate. Principalele caracteristici ale climei, care sutisn balneoturismul si in general, turismul de litoral sunt:


Fisiere in arhiva (1):

  • Potentialul Turistic si Turismul pe Litoralul Marii Negre.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!