Potențialul turistic regiunea Side - Turcia

Cuprins referat

I. Generalitati despre regiunea turistica Side
1.1 Pozitia fizico-geografica 3
1.2 Scurt istoric a orasului Side 4
II. Potentialul turistic al localitatii Side
2.1 Situl arheologic Side 6
2.2 Templul lui Apollo si a Atenei 8
2.3 Muzeul Agora 10
2.4 Orasul Manavgat 12
2.5 Fantana Nimfelor ,,Nymphaeum" 15
2.6 Amfiteatrul Aspendos 16
2.7 Situl arheologic Perge 18
2.8 Apeductele Romane 20
2.9 Muntii Taurus 22
2.10 Alte atractii turistice ale Turciei 24
III. Infrascturctura turistica
3.1 Structuri de cazare turistica 33
3.2 Structuri turistice de alimentatie 38
3.3 Caile si mijloacele de transport turistic 40
IV. Concluzie 43
Bibliografie 45


Extras din referat

CAPITOLUL I
Generalitati despre regiunea turistica Side
1.1. Pozotia fizico-geografica
Turcia este o tara transcontinentala Euroasiatica. Turcia Asiatica (contine in mare parte Anatolia) care include 97% din tara, este separata de turcii europeni din Bosfor, Marea Marmara si Dardanele (care impreuna formeaza o veriga de ape intre Marea Neagra si Marea Mediteraneana). Turcia Europeana cuprinde 3% din tara.
Side este un oras situat pe coasta Marii Mediteraniene intre Antalya (75km vest) si Manavgat (15 km est), cu urmatoarele coordonate 36?46?00? N.31?23?00? E.
Side se afla in zona de climat mediteranean, cu veri calde, uscate si ierni reci, blande. Side este locul ideal pentru o vacanta de vis si din punctul de vedere al temperaturilor. Chiar si in ianuarie, cea mai friguroasa luna a anului, temperatura nu scade sub 14?C. In timpul verii, se inregistreaza frecvent peste 35?C, iar apa marii are in jur de 27 de grade.
1.2. Scurt istoric a orasului Side
Side este o regiune turistica situata in Turcia, la 75 km de Antalya, remarcandu-se prin siturile arheologice, renumite in intreaga lume. Side se gaseste la aproximativ 20 km de gura raului Eurymedon. Numele orasului are radacini anatoliene si inseamna ,,rodie". Si dupa forma sa ne aminteste forma unei rodii. Confom surselor istorice, orasul Side a fost fondat de greci in regiunea anatoliana, cel mai probabil in secolul VII i.Hr., micul sau port aducandu-i statutul de importanta in zona comerciala in timpurile antice.
Odata cu ocuparea orasului de armatele lui Alexandru Macedon, orasul cunoaste puternice influente culturale grecesti, vizibile in special in secolele IV-I i.Hr. Dupa moartea lui Alexandru, Side ramane sub influenta macedoneana, prin Ptolomeu I Soter, autointitulat rege al Egiptului in anul 335 i.Hr. Dinastia ptolomeica a controlat Side pana la venirea turcilor, in secolul II i.Hr. Cu toate acestea, Side a reusit sa-si pastreze autonomia, chiar sa prospere si sa devina un adevarat centru cultural.
In secolul I i.Hr. orasul este ocupat de piratii cilicieni, care isi stabilesc baza navala aici si transforma zona intr-o piata de sclavi. Consulul roman Serviliul Vatia salveaza orasul de pirati in anul 78 si inaugureaza o noua epoca de progres comercial si cultural in istoria orasului. In secolul III, Side devine cel mai important centru pentru comertul cu sclavi in zona Mediteranei. In aceasta perioda, noii imbogatiti ai orasului finanteaza construirea unor monumente, multe dintre ruinele existente astazi datand din acea perioda. Incepand cu secolul al IV-lea, Side intra intr-o perioada de declin, fiind tinta atacurilor succesive venite din partea popoarelor din Muntii Taurus. Arabii ocupa orasul in secolul VII. De asemenea, calamitatile naturale, cutremurele, inundatiile, combinate cu raidurile crestinilor zeloti si ale arabilor, au condus la abandonarea orasului, iar populatia de aici a emigrat spre zona Antaliei, punand bazele unui nou oras Eski Adalia.
Orasul Side cunoaste o usoara revigorare in secolul X cand, conform descoperirilor arheologice, aici se gasea o numeroasa comunitate de evrei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Potentialul Turistic Regiunea Side - Turcia.docx

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!