Potențialul turistic al României în Munții Apuseni natural și antropic al zonei Albac - Girda -Arieseni

Extras din referat Cum descarc?

Potentialul turistic al Romaniei in Munti Apuseni natural si antropic al zonei Albac - Girda -Arieseni 
Referatul meu se numeste "POTENTIALUL TURISTIC NATURAL si ANTROPIC AL MUNTILOR APUSENI" si va pune 
la dispozitie elementele naturale,antropice,zone turistice si principalele trasee turistice .
Toate acestea va pot ajuta sa vizitati cea mai frumoasa zona Albac - Girda - Arieseni.
Elementele naturale prezentate sunt relieful ,clima,hidrografia,vegetatia si fauna acestor munti care ocupa un loc aparte in inima muntii Apuseni .
Elementele antropice de interes turistic din muntii Apuseni sunt vestigiile arheologice,monumentele istorice si de arta,muzeele si casele memoriale, satele turistice,resursele turistice legate de activitatea economica,elemente de arhitectura populara ,portul popular ,manifestari folclorice , monumentele de arhitectura religioasa,precum si locuitorii acestei zone cunoscuti sub numele de moti si criseni fiind renumiti pentru ospitalitatea de care dau dovada .Apusenii reprezinta cel mai inalt si mai complex sector de munti din Carpatii Occidentali. Au altitudini de peste 1800 m in zona centrala ,iar in nord si sud nu ating mai mult de 700-1000m.
Cuprind in partea centrala Muntii Bihor (1849m),extinzindu-se la est in Muntele Mare(1826m) si la nord in muntii Vladeasa(1836m).In prelungirea estica a muntilor Bihor se afla muntele Gaina(1467m),iar in nord-est se afla in muntii Gilau.
Climatul in care se inscriu muntiiApuseni este cel montan cu influente oceanice,caracterizat 
prin temperaturi medii anuale de 2-6*C,la baza muntilor -0*C. sau chiar negative pe inaltimi si inversiuni de temperaturi in depresiuni. Precipitatiile iau valori de 700 - 1200mm/an si chiar peste 1200mm/an in zonele inalte(Bihor, muntele Mare,Gilau). Speciile de plante sunt grupate intr-o etajare armonioasa dupa altitudine:
-etajul foioaselor; (fag,tei,frasin,mesteacan)
- etajul padurilor de amestec;
-etajul coniferelor;
In zona subalpina (Bihor,Vladeasa) sunt caracteristice tufarisurile(jneapan,ienupar,afin, zmeur,murar),iar in zona alpina -pajistile alpine.
Cele mai intalnite animale din aceasta zona sunt lupul,vulpea,ursul,mistretul,cocosul de 
munte si acvila de munte.
In muntiiApuseni asezarile omenesti permanente sub forma de catune urca pana pe platoul de la Ocoale-Scarisoara ,la 1200m
Chei pitoresti si impresionante precum sunt cele pe Valea Garda Seaca(cheile Garda Seaca ,Tauzului,Cerbului ,Sohodolului,Gardisoara),de la Coiba mica,valea Ordancusa,valea 
Ariesului mare (cheile Mandrutului),Albacului sau de la Zugai pe valea Stearpa.
Pesteri de marimi diferite cu formatiuni spectaculoase de ordin stiintific printre care pesterile Ghetarul Scarisoara,Vartop,de pe valea Garda Seaca,
Coiba mare,Coliba Ghitului,Pestera cu Apa de la Fata Balacenii Sura ,izbucul Sura Apei,Pestera lui Ionele,Pestera Ursilor.
Izbucuri pe valea Garda Seaca :izbucul Tauzului,Gura Apei ,coliba Ghiobului.
Cascade si praguri pitoresti pe valea Gardisoara si Ariesul mic (cascada Varciog)
Ponoare,doline,lapiezuri apar in depresiunea inchisa, ocoale,in imprejurimile catunelor Ghetari si Ocoale ,si pe platoul carstic Scarisoara.
Groapa ruginoasa este o ravena uriasa de peste 600 de metri in diametru si 100 de metri adancime, cu rupturi ruginii. S-a format prin eroziunea torentiala, extrem de activa a depozitelor de cuartite, fresii si argile rosii. Este o adevarata Rana vie in trupul muntelui, eroziunea se extinde si in prezent insa pe o parte a gropii a inceput vegetatia sa creasca datorita pantei mai line. Intre versanti gropii s-au creat vai foarte stramte ce dau un aspect de canion fundului torentului.
La precipitatii, prin el se scurge apa in torent, contribuind la dezvoltarea acestuia. Interiorul Gropii este separat in patru sectoare mari, de catre versanti ingusti si ascutiti ca lama. Suprafata pe care o ocupa este de aproape 20 ha, iar volumul de material erodat pe parcursul timpului se estimeaza la aproximativ 7 milioane de metri cubi.
Aceasta este un renumit si vast fenomen torential, se gaseste la altitudinea de aproximativ 1400 metri in Muntii Padis - Scarisoara (O subdiviziune a Muntilor Bihor), intre varful La Morminti (1430 metri) si Varful Tapul (1475 metri). Peretii sai inclinati, muchiile ascutite converg spre centrul gropii, unde se afla valcelul Valea Seaca, cu sectoare de chei, ce pot fi parcurse numai de alpinisti. Dincolo de groapa la 4 km se afla Poiana Florilor, iar peretii albi ce se vad in departare sunt Pietrele Galbenei.
Obiective in Arieseni cu caracter natural:
Groapa Ruginoasa datorita unicitatii peisajului este o arie protejata de interes national - rezervatie naturala de tip geologic - situata in partea sud-estica a judetului Bihor, pe teritoriul administrativ al comunei Pietroasa. Face parte din Parcul Natural Apuseni.Se ajunge din saua Vartop pe banda galbena. Marcajul incepe la 10 minute de saua Vartop spre Lunca. In dreptul intrarii este amplasat si un panou. Aici parasim soseaua, traversam paraul, si incepem urcusul de 40 de minute. Ajungem intr-o poiana, de unde sus in fata noastra se contureaza o sa larga. Ajungem in sa, iar sub noi se vede Groapa Ruginoasa. Drumul de intoarcere este identic cu cel de acces, si este ultima parte a traseului.
In toamna 2014 a fost refacut traseul ce urca din DN75 pana la Groapa Ruginoasa. S-au facut trepte de lemn si piatra in locurile mai dificile, si balustrade de lemn. Astfel vom putea ajunge mai usor la Groapa Ruginoasa si in anotimpul alb.


Fisiere in arhiva (1):

  • Potentialul turistic al Romaniei in Munti Apuseni natural si antropic al zonei Albac - Girda -Arieseni.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!