Potențial turistic împrejurimi București

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Bucurestiul este inconjurat de lacuri si paduri, pe langa care se afla vechi palate si manastiri. O iesire din cotidian pentru a le vizita si a se destinde in mijlocul naturii este deseori preferata de bucuresteni si nu numai.

Lacul Snagov, situat pe DN 1 Bucuresti - Ploiesti, la km 35, este locul preferat al bucurestenilor. Lacul este considerat unul dintre cele mai mari limane fluviatile din Campia Romana (576 ha, 18km lungime, 9 m adancime). Pescarii amatori pot prinde aici exemplare frumoase. Aici se afla restaurante in aer liber, un debarcader si vile. Este locul unde au loc competitii nautice nationale si internationale. Pe o insula aflata in mijlocul lacului se afla o manastire care adaposteste mormantul lui Vlad Tepes, domnitorul asociat cu legendarul Dracula.

Lacul Snagov

Snagovul este cel mai important lac de agrement din jurul capitalei, fiind cel mai pitoresc dintre atractiile turistice din zona, a carui frumusete este intregita de padurile inconjuratoare. Este un liman fluvial al raului Ialomita. Suprafata lui este de circa 600ha, lungimea de 16 km, iar adancimea maxima de 9 m (cel mai adanc lac din Campia Romana).

Colectarea apei in lac se face din panza de ape subterane si doar in mica masura din apele de ploaie si zapada. De aceea nivelul apei din lacul Snagov este constant, cu exceptia primaverii si, adesea, a toamnei.

Forma lacului este alungita si foarte sinuoasa, cu multe golfuri, in partea din avale aflandu-se o insula pe care se gaseste manastirea Snagov.

Amenajari

Pe malurile lacului au fost amenajate mai multe debarcadere, de la care pornesc sau la care acosteaza vaporase si salupe pentru plimbari pe lac, barci ce se inchiriaza pe timp limitat, stranduri, popasuri, restaurante, terenuri de sport.

In sezonul cald, pe lacul Snagov se desfasoara antrenamente si se organizeaza intreceri nationale si chiar internationale de canotaj.

Pescarii sportivi pot beneficia de cazare la cabana Asociatiei Generale a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi, asezata pe malul vestic, peste lac de satul Ghermanesti. Tot aici se inchiriaza si barci pentru pescuit, dar pot fi utilizate si barcile localnicilor.

Padurea Snagov

Elementul turistic cel mai important din zona de agrement Snagov Parc il constituie padurea, un rest al codrilor Vlasiei ce apartine padurii de sleau.

Amenajata sub forma de parc, cu numeroase alei asfaltate sau acoperite cu pietris, ce se strecoara pe sub arbori umbrosi, aceasta padure are o suprafata de 1470 hectare.

Alaturi de lacul Snagov, si padurea are caracter de rezervatie pentru protectia si conservarea unor specii floristice rare si pentru cresterea vanatului.

Manastirea cu turn de la Snagov: Manastirea Snagov, din care si astazi a mai ramas o biserica, era situata pe insula de pe lacul Snagov, situat doar la cativa kilometri nord fata de Bucuresti.

Manastirea si-a dobandit faima de cand se crede ca Vlad Tepes a fost inmormantat aici. Legenda spune ca dupa lupta pe care a avut-o cu turcii si cu Danestii in 1476, lupta in urma careia a murit, Vlad Tepes a fost luat in ascuns de catre calugarii de la manastire si inmormantat crestineste, insa fara fast prea mare, in incinta uneia dintre biserici. Cum am spus, totul s-ar fi petrecut pe ascuns, de frica noului domnitor, care facea parte din familia Danestilor. Desigur, ipoteza a fost cercetata si morminte desfacute, insa nimic nu este cert. In pronaosul uneia dintre biserici s-a gasit un mormant, a carui piatra funerara fusese indepartata. In sicriul putrezit s-au gasit osemintele unui barbat, acoperite de straie scumpe, care putea fi Vlad Tepes. Dar in graba si fereala in care a fost inmormantat, sa fi fost inhumat cu haine atat de bogate? Acolo sa fi odihnit Vlad Tepes? Cu siguranta, arheologia ne va da un raspuns cat de curand, insa, deocamdata, misterul pluteste asupra acestui raspuns.

In trecut, manastirea era foarte mare si detinea multe proprietati, fiind chiar protejata a familiei Draculestilor. Se crede ca a fost ctitorita de catre Mircea cel Batran, bunicul lui Vlad Tepes, sau de catre unul din boieri de la Curtea sa. Vlad Dracul, tatal lui Vlad Tepes a donat manastirii mult pamant, iar Radu cel Frumos, fratele lui Tepes, i-a daruit trei sate: Vadul Parvului, Calugareni si Stroiesti. In timpul domniei lui Tepes era cea mai mare si mai bogata manastire si se credea ca adapostea bogatiile domnului romin.

Locasul are o insemnatate culturala aparte aici fiind intemeiata in 1643 prima tiparnita pentru imprimarea cartilor bisericesti. Odinioara insula era legata de mal printr-un pod din barne de stejar. Istoria consemneaza ca la 1821, podul a fost incendiat in razboiul grecilor rasculati de Ipsilante cu turcii. Astazi din manastire au mai ramas doar o singura biserica si cateva ziduri, care pot fi vizitata cu salupa ce-si asteapta pasagerii acostata la pontonul strandului.

Hoteluri si pensiuni

In zona Snagov figureaza circa 5-6 hoteluri/complexe si circa 10 vile/pensiuni dintre care functionale par a fi circa 6-7 locatii. Dintre acestea doar una singura este pensiune agro-turistica.

Complexul turistic Baneasa:In partea de nord-vest a orasului la circa 10 km , pe drumul national 1, cu o scurta deviere spre dreapta se afla complexul turistic Baneasa. Padurea Baneasa, o mica reminiscenta din vestitii codrii ai Vlasiei a fost amenajata devenind un pitoresc parc cu frumoase alei incadrate de trandafiri. Un punct de mare atractie de aici il constituie Gradina Zoologica in care, pe langa animale reprezentative ale faunei autohtone se afla lei, tigri, maimute, pantere, crocodili, struti, etc.

Palatul Mogosoaia: In partea de nord-vest al orasului la o dinstata de 14 km , pe drumul nationala 1A, este stituata comuna Mogosoaia, in care se afla un ansamblu de puncte de atractie turistica. Cel mai important dintre aceastea este fara indoiala palatul Mogosoaia, construit in anul 1702. Grandiosul palat de la Mogosoaia este unul dintre monumentelele laice reprezentative ale stilului brancovenesc.

Actualmente cladirea adaposteste Muzeul de arta feudala brancoveneasca. Prin numeroasele sale exponate: picturi, manuscrise , carti cu ornamentatii care uimesc prin frumuseata si bogatia motivelor, obiecte de cult, de asemnenae bogat ornamentate, colectia sculpturilor in lemn, broderii etc., muzeul reda o imagine bogata asupra uneia dintre cele mai prodigioase epoci de dezvoltare culturala din Tara Romeansca.

Mogosoaia este atestata documentar pentru prima data la 24 aprilie 1598. Incepand cu anul 1681 Constantin Brancusi cumpara aici mai multe terenuri si case de la boierii din zona. In anul 1702 pe malul lacului in locul fostelor curti boieresti, domnitorul construieste pentru fiul sau Stefan dupa modelul palatului de la Potlogi (construit de domnitor in 1698) un amplu edificiu. Palatul brancovenesc de la Mogosoaia. Palatul imbina elemente de arhitectura si decoratie bizantina si de renastere italiana cu cele specifice muntenesti. In perimetrul curtii interioare sunt amplasate pe langa palat si alte constructii: cuhnia, arhonderia, ghetaria, iar in parc monumental funerar al familiei Bibescu.

Dupa asasinarea lui Constantin Brancoveanu palatul este jefuit si distrus. In secolul al XVIII lea e transformat in han de catre turci si treptat cade in ruina. In secolul al XIX lea domeniul Mogosoaia trece in proprietatea familiei Bibescu, continuatoare a Brancovenilor. In aceasta perioada printul Nicolae Bibescu construieste in partea stanga a curtii o noua casa numita "Vila Elchingen" in cinstea sotiei sale Helene d'Elchingen.

In 1912 printul George Valentin Bibescu daruieste palatul sotiei sale Martha Bibescu. Aceasta reface palatul aducandu-i numeroase modificari astfel forma actuala fiind destul de diferita de cea initiala. La 6 martie 1945 dupa instalarea guvernului comunist al lui Petru Groza, pentru a salva ansamblul de la Mogosoaia, Principesa Martha Bibescu cere includerea lui pe lista monumentelor istorice, donandu-l statului pentru a fi destinat activitatilor culturale. Pana in anii 80 aici a functionat Muzeul Artei si Arhitecturii Brancovenesti iar Vila Elchingen a gazduit Casa de Creatie a Scriitorilor. Din 1993 odata cu infiintarea Centrului Cultural National Mogosoaia, intreg complexul beneficiaza de lucrari de restaurare cat si participarea lui la programe si proiecte cultural-artistice.

Complexul de la Cernica cuprinde doua biserici si o capela pictata de Gh. Tattarescu, datand din prima decada a secolului al XIX-lea. Muzeul manastirii contine valoroase si vechi obiecte de arta si cult, manuscrise si icoane. In partea de vest a orasului, se afla ruinele Manastirii Chiajna. Despre aceasta relicva, localnicii afirma ca, in noptile cu luna, se aude de la mare departare sunetul profund, sobru, al clopotului manastirii de odinioara, batand rar, desi el nu ma exista de peste 150 de ani.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Potential turistic imprejurimi Bucuresti.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
1 358 cuvinte
Nr caractere:
7 511 caractere
Marime:
18.61KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Turism și Alimentație
Tag-uri:
turism, bucuresti
Predat:
la liceu
Profil:
Servicii
Specializare:
Ştiinţe sociale
Sus!