Polonia

Extras din referat Cum descarc?

Polonia este o tara din Europa Centrala, care se invecineaza cu Germania la vest, cu Cehia si Slovacia la sud, cu Ucraina si Belarus la est si cu Lituania, Rusia si Marea Baltica la nord.
Intreaga suprafata a Poloniei este de 312.679 km2, situand acest stat pe pozitia 70 in lume din punct de vedere al suprafetei. 
Polonia are o populatie de 38,5 milioane de locuitori, concentrati, in principal, in orase si municipii mai mari, precum capitala istorica - Cracovia, si cea actuala - Varsovia.
Este o republica compusa din saisprezece voievodate. 
Polonia este membra a NATO, ONU, OECD, Organizatiei Mondiale a Comertului si a Uniunii Europene.
Originea numelui Polska ramane incerta, dar exista o ipoteza foarte verosimila, care afirma ca acest toponim este derivat din cuvantul pole (din slava veche *polje) insemnand camp. O parere ca numele statului nu vine direct de la pole, ci a derivat prin intermediul numelui unui popor vest-slavic, polani, desi este foarte recunoscuta, a fost recent pusa la indoiala de catre unii istorici.
Stema Poloniei consta dintr-o acvila alba amplasata pe fondul rosu care formeaza scutul. Acvila este orientata spre dreapta sa, este incoronata si are ghiarele si ciocul aurii. Culorile alb si rosu sunt reprezentate si pe drapelul Poloniei.
Drapelul Poloniei consta din doua benzi orizontale egale ca latime, cea de deasupra fiind alba si cea de dedesubt rosie. Cele doua culori sunt definite in Constitutia Poloniei drept culori nationale.
Albul si rosul au fost adoptate oficial drept culori nationale in 1831. 
2 variante ale drapelului
Organizatiile obligate prin lege sa arboreze drapelul national fara stema pe cladirea oficiala sunt: Sejmul (camera inferioara a parlamentului); Senatul; Presedintele Poloniei; Consiliul de Ministri (Guvernul) si presedintele consiliului de ministri (primul ministru); legislativele locale - doar in timpul sesiunilor; alte organe locale si guvernamentale - doar in zilele de sarbatoare nationala.
Drapelul cu stema trebuie arborat doar: deasupra sau in fata ambasadelor, consulatelor si altor misiuni diplomatice ale Poloniei in strainatate, precum si la resedintele consulilor si ambasadorilor Poloniei si pe vehiculele acestora; la aerporturile si heliporturile civile; pe avioanele civile - doar in timpul zborurilor internationale; pe cladirile autoritatilor portuare;
Polonia nu are o deviza statala oficiala, declarata in constitutie sau in alta lege. Totusi exista cateva lozinci care apar pe drapele, bandiere si alte simboluri ale statului:
Bog, Honor, Ojczyzna - Dumnezeu, Onoare, Patrie - a aparut in secolul al XVI-lea sau al XVII-lea. Aceasta deviza este in mod traditional asociata cu patriotismul polonez. A aparut pentru prima data pe bandiere militare poloneze in timpul celei de-a doua Republici Poloneze in 1919. Inca este foarte populara pe drapele.
Za nasza i wasza wolnosc - Pentru libertatea noastra si a voastra - a aparut pe bandiere in timpul Revoltei din noiembrie si a fost vazuta pentru prima data la 25 ianuarie 1831. A fost folosita foarte frecvent de unitatile militare poloneze care au luptat pentru independenta altor natiuni.
Pro Fide, Lege et Rege - Pentru credinta, lege si rege - deviza veche a uniunii statale polono-lituaniane inca poate fi vazuta pe ornamentatiile cladirilor si pe decoratii militare. A ramas si ca deviza Ordinului Acvilei Albe si a monarhistilor polonezi.
Istoria Poloniei isi are radacinile in sosirea slavilor, care au dat semnalul inceputului colonizarii permanente si dezvoltarii istorice pe teritoriul actual al Poloniei. In timpul dinastiei Piastilor a fost adoptat crestinismul in 966 si s-a creat o monarhie tipica pentru Evul Mediu european. Perioada dinastiei Jagiellone a adus strangerea legaturilor cu Marele Ducat al Lituaniei, dezvoltare culturala si extindere teritoriala, culminand cu formarea Uniunii Polono-Lituaniene in 1569. 
In faza sa initiala, Uniunea constituia o continuare a prosperitatii jagiellone. De la jumatatea secolului al XVII-lea, marele stat a intrat intr-o perioada de declin produsa de razboaiele devastatoare si de catre deteriorarea sistemului de guvernare. S-au introdus semnificative reforme interne la sfarsitul secolului al XVIII-lea, dar procesului de reforma nu i s-a permis sa avanseze, iar Imperiul Rus, Regatul Prusiei si Austria Habsburgica, printr-o serie de invazii si impartiri in 1795 au pus capat existentei Uniunii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Polonia.pptx

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!