Politici macroeconomice internaționale în turism și servicii

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Calatoriile au aparut o data cu existenta omului, atunci cand omul primitiv traversa distante insemnate in cautarea hranei, imbracamintii sau adapostului. Ele au reprezentat intotdeauna o fascinatie pentru rasa umana, desi la inceputuri aceasta mobilitate a omului era o adevarata aventura, de multe ori periculoasa, ce necesita abilitati si eforturi deosebite. Traversarea spatiului se facea la pas, fara proceduri sau formalitati din moment ce nu existau granite. Primele forme de calatorie nu au avut ca motivatie placerea sau recreerea ; cele doua categorii de calatori timpurii aveau ca motivatie schimbul sau comertul, respectiv cunoasterea, cautarea unor inscrisuri vechi, curiozitatea. Punctual, cateva etape importante din istoria calatoriilor internationale si factorii care au contribuit la dezvoltarea turismului international ar fi : 
Factori premergatori : 
- in epoca Neolitica, in jurul anului 4000 i.H. s-au construit primele corabii ; 
- in aceeasi perioada au fost domesticite animalele si dresate pentru transport ; 
- primele indicatii privind constructia unor drumuri dateaza tot din anul 4000 i.H., fiind vorba de un drum pavat cu piatra in Ur (pe teritoriul statului Iraq de azi) ; 
- in anul 3500 i.H. sumerienii au inventat roata, ce a dus la cresterea distantelor parcurse 
- fenicienii probabil reprezinta primii calatori in adevaratul sens al cuvantului ; tot lor le este atribuita inventia banilor ;
Exista anumite dificultati in definirea precisa a termenilor turisti si turism, o definitie universala nefiind acceptata (de ex. datele statistice furnizate de Biroul de Statistica al SUA si Data Travel Center iau in considerare ca forma de turism doar calatoriile la distanta mai mare de 100 de mile, in timp ce guvernul canadian specifica faptul ca un turist este acea persoana care calatoreste la o distanta mai mare de 25 de mile de la domiciliu). Aceasta problema a intrat in sfera de atentie atat a practicienilor, cat si a cercetatorilor din domeniu. O definitie standard ar avea rolul unui parametru in cercetarea stiintifica, iar fara ea, nu ar exista un consens in cuantificarea turismului ca activitate economica si a impactului sau la nivel local, regional, national si international.
Definirea unor notiuni utilizate in turismul international
Din punct de vedere etimologic, cuvantul - tur - deriva din termenul latin - tornare - sau cel grecesc - tornos - , cu sensul de circuit, miscare in jurul unui punct central. Sufixul - ism - semnifica o actiune sau proces, iar sufixul - ist - desemneaza persoana care realizeaza o anumita actiune. 
Exista in general doua tipuri de definitii ale turismului : 
a) Conceptuale : incearca sa asigure un cadru teoretic pentru a identifica trasaturile caracteristice ale turismului si a-l diferentia de alte activitati. 
b) Tehnice : furnizeaza informatii despre turism in scop statistic si legislativ. 
Din prima categorie putem aminti definitia lui Mathieson si Wall (1982) care afirma ca - turismul este miscarea temporara a oamenilor spre destinatii in afara locului obisnuit de munca si rezidenta, activitatile desfasurate in timpul sederii la destinatie si facilitatile create pentru a le intampina nevoile - . 
Din a doua categorie putem aminti definitiile utilizate la nivel international sau terminologia propusa de Organizatia Mondiala a Turismului (WTO) si Standardele Internationale de Clasificare a Activitatilor Turistice (SICTA) (create pentru a clasifica toate elementele ce tin de economia turismului intr-o maniera consistenta si cuprinzatoare). Tot aici putem mentiona si categoriile incluse in Contul Satelit al Turismului (CST), cu aportul WTO, Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD) si Oficiul de Statistica a Comunitatii Europene (EUROSTAT). 
Desi definitiile tehnice ar trebui aplicate atat turismului intern, cat si celui international, ele nu sunt utilizate de toate statele in special in primul caz. Totusi 3 dimensiuni ale turismului au fost adoptate la scara larga din definitiile internationale: 
1) Scopul calatoriei (in general neremunerata, din proprie initiativa, pentru petrecerea timpului liber) 
2) Distanta parcursa (in afara resedintei ; distanta minima prevazuta variaza intre 0 si 160 km) ; 
3) Durata calatoriei (in general o innoptare la destinatie).


Fisiere in arhiva (1):

 • Politici macroeconomice internationale in turism si servicii.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. BHATIA, A.K., International Tourism Management, Sterling Publishers Private Limited, 2001 
2. CLARKE, ALAN, CHEI, WEN, International Hospitality Management-Concepts and Cases, Butterworth-Heinemann, Elsevier Ltd, 2007 
3. CRISTUREANU, CRISTIANA, Strategii si tranzactii in turismul international, Editura C.H.Beck, 2006 
4. DRULE, ALEXANDRA, Turism international, Suport tutorial de curs, FSEGA, 2018. 
5. PRIDEAUX, BRUCE, MOSCARDO, GIANNA, LAWS, ERIC, Managing Tourism And Hospitality Services-Theory and International Applications, Cabi, 2006


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!