Politica turismului în Cehia

Extras din referat Cum descarc?

I CEHIA: PREZENTARE GEOGRAFICA SI ECONOMICA
Cehia este un stat intracontinental situat in Europa Centrala, care se invecineaza cu Germania la vest, Polonia la nord, Slovacia la est si Austria la sud. Cuprinde trei regiuni istorice -- Boemia, Moravia si o parte a Sileziei -- iar intreaga suprafata a ei alcatuieste peste 78.000 km2. In 2008 numara 10,3 milioane de locuitori. 
Din anul 2000, Republica Ceha este impartita in treisprezece regiuni. Praga, capitala republicii, are drepturi egale cu ele si nu este considerata parte din nicio regiune. Fiecare regiune are propriul sau consiliu regional. Praga are consiliu orasenesc si primar.
Republica Ceha este un stat democrat cu o constitutie liberala si sistem politic multipartid. Seful de stat este presedintele republicii, iar organul legislativ este parlamentul bicameral. Presedintele este ales de catre Parlament pentru un mandat de 5 ani si poate avea cel mult doua mandate consecutive. Presedintele Vaclav KLAUS a fost reales in februarie 2008. Cabinetul este numit de catre presedintele tarii la propunerea premierului. Prim-ministru este Jan Fischer (fara apartenenta politica). Cehia este membru al Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) din anul 1999, al Uniunii Europene din anul 2004 si al OCDE din anul 1995. Face parte si din Grupul de la Visegrad.
Cehia a devenit independenta in ianuarie 1993 dupa ce Cehoslovacia s-a despartit in Cehia si Slovacia. Inainte de cel de al-II-lea razboi mondial Cehoslovacia era unul din cele 10 cele mai industrializate state ale lumii, si singura tara din Europa Centrala care a ramas democratie pana in anul 1938.
In ultimele doua decenii, economia Cehiei s-a relansat puternic, tara s-a schimbat la fata spectaculos si in prezent face fata crizei planetare. Cehia are o economie bazata pe industrie ce concentreaza aproape 40% din populatia activa si asigura tot atat din PIB. Produsul Intern Brut nominal a fost in 2008 217.6 miliarde dolari, iar PIB-ul pe cap de locuitor a fost 20.858 dolari.
In perioada comunista, Cehoslovacia a avut economia cea mai dezvoltata dintre toate tarile "fratesti", desi, evident, nu avea cum tine pasul cu dezvoltarea economica din Europa Occidentala, in conditiile economiei planificate centralizate, "a la russe". Industria ceha a cunoscut dupa 1990, o scadere a productiei datorita reducerii comenzilor din Uniunea Sovietica ( respectiv CSI ) si necompetivitatii pe piata occidentala.
Sectoarele principale ale industriei sunt industria grea si industria constructoare de masini, siderurgia, prelucrarea metalelor, industria chimica, cea electronica, echipamentele pentru transporturi, industria textila, industriile berii, portelanului si farmaceuticelor. Agricultura produce, mai ales, sfecla de zahar, nutreturi radacinoase, cartofi, grau si hamei (materie prima pentru vestita bere ceheasca).
II POTENTIALUL TURISTIC AL CEHIEI
Cehia are, predominant, un relief de podis, insa peisajul ceh variaza: partea sa occidentala, Boemia, consta dintr-un bazin, strabatut de Elba si Vltava, inconjurat in special de munti mici, precum Sudetii (incluzand Krkonose, unde se afla si punctul cel mai inalt al tarii, Snezka de 1.602 m). Moravia, in Est, este de asemenea o regiune relativ muntoasa, strabatuta de Morava. Aici se afla si izvorul Odrei (Oder in germana). Relieful este favorabil pentru practicarea ski-ului, drumetiilor, alpinismului, ciclismului, golfului. Ciclismul a devenit o tendinta la moda in turism iar Republica Ceha ofera numeroase trasee pentru practicarea acestui sport. Multe dintre acestea au legatura cu traseul european EUROVELO. Primul traseu care a fost deschis a legat Praga si Viena.
Climatul local este temperat, cu veri calde si ierni reci, un exemplu de combinatie intre influentele continentale si cele oceanice, dar favorabil practicarii mai multor forme de turism pe parcursul anului, de exemplu sporturile de aviatie in care Republica Ceha are o lunga traditie. Aproape o suta de aeroporturi mici opereaza zboruri de observare, iar traseele le pot alege chiar turistii. Mai pot fi practicate parasutismul, planorismul, zborul cu parapanta si observare din baloane cu aer cald.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politica Turismului in Cehia.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!