Plan de Reamenajare a Zonei Pietrele lui Solomon

Extras din referat Cum descarc?

Descrierea zonei
In partea de vest a Brasovului pot fi vazuti doi munti, denumiti "Pietrele lui Solomon" care reprezinta punct de atractie turistica atat pentru localnici, cat si pentru cei veniti din alte orase sau tari. Acesti doi munti strajuiesc partea veche a Brasovului, fiind marturia vie a vremurilor apuse care amintesc de istoria indepartata a Brasovului. Se afla situati in zona ,,Intre Chietri", cu vedere directa inspre nord-estul Tampei si spre dealul Stejeris. Peisajul este coplesitor de frumos si la fel de plin de legenda si istorie.
Valea dintre cei doi munti stancosi este exploatata la maxim in sezonul cald de catre turistii sau localnicii dornici de peisaje spectaculoase de munte. Locul este amenajat cu gratare in piatra, mese si banci din lemn masiv, chiar si pentru copii exista un leagan si un balansoar. Falezele de calcar sunt ideale pentru plimbari relaxante pentru amatori, precum si pentru escalade sportive pentru cei avizati, aici existand multe trasee de escalada amenajate.
Locul este situat la iesirea din Scheii Brasovului. Din Piata Unirii se poate ajunge pe un drum pietruit de 2 km.
Oferta turistica
Oferta turistica a zonei Pietrele lui Solomon este extrem de variata si de atractiva. Ea poate atrage foarte multi turisti cu asteptari si pasiuni din cele mai variate. 
Peisaje diverse de o rara frumusete pentru iubitorii de natura si trasee pentru pasionatii de drumetii montane. Atractia majora a acestui tip de turism este libertatea de a cunoaste indeaproape padurile, poienile sau vaile incantatoare, de a admira de la inaltime piscurile semete si muntii in toata splendoarea lor. La aceste drumetii pot participa toti iubitorii muntelui, varsta nefiind un obstacol in admirarea frumusetilor naturii. 
Trasee de alpinism pentru turistii care simt nevoia de adrenalina si practica escalada pe crestele montane. 
Legenda
Legenda spune ca un rege ungur numit Solomon a fost alungat de mama sa pentru ca si-ar fi omorat fratele si ar fi fost blestemat de aceasta sa moara de indata ce va fi vazut de catre un om de rand. Solomon a fugit calare pe calul sau si s-a refugiat in aceasta zona a tarii noastre. S-a urcat in galop cu calul pana in varful muntelui si vazand un pastor, de frica de a nu fi vazut de acesta si astfel riscand sa moara, a bruscat calul dorind sa faca cale intoarsa. Calul insa s-a dezechilibrat si a cazut in prapastie. In locul in care a cazut, muntele s-a despicat in doua si astfel au aparut aceste doua stanci. Solomon s-a prins de un copac si la radacinile acelui copac si-a asezat coroana de pe cap pe care nu se mai considera demn sa o mai poarte.
De aceea, se spune ca vechea emblema a Brasovului este coroana cu radacini, care se poate vedea pe cladirea Muzeului Judetean din Piata Sfatului. Numele lu Solomon a ramas in constiinta populara pentru ca se suprapune numelui biblic de Solomon, fiul lui David, insa nu este vorba de acelasi personaj. In limba iudaica, Solomon se traduce prin intelepciune, astfel incat Pietrele lui Solomon se traduc prin Pietrele Inteleptului, intelepciune pe care Solomon din legenda a capatat-o in ultimele clipe de viata.
Traditie
In prima duminica dupa Paste (Duminica Tomii), atat brasovenii cat si turistii pot asista la un spectacol ce imbina in egala masura elemente de mit, folclor, ceremonial si magie. Este vorba despre defilarea junilor si manifestarea obiceiurilor pe care acestia le-au mostenit din timpuri stravechi. Junii simbolizeaza cetele de "flacai" care erau luate din sanul familiei si duse la Pietrele lui Solomon o perioada de timp, unde erau supusi unui antrenament dur pentru apararea cetatii Brasovului. Un numar semnificativ de barbati (de toate varstele), imbracati in port traditional si calare, au coborat din Scheii Brasovului, de la Pietrele lui Solomon, spre centrul vechi al cetatii. Exista mai multe grupuri de juni, dupa cum urmeaza: Junii Tineri, Junii Curcani, Junii Batrani, Junii Dorobanti, Junii Albiori, Junii Rosiori si Junii Brasovecheni.
In dimineata Duminicii Tomii, Junii coboara calare in cetate, se indreapta spre Piata Unirii, aici inconjoara de trei ori statuia Eroului Necunoscut, iar in fata bisericii Sfantului Nicolae, preotul paroh le sfinteste steagurile printr-o scurta slujba. Urmeaza incolonarea celor 7 grupuri de juni (150-200 de barbati) intr-o ordine devenita lege, iar coloana este deschisa de fanfara. Junii mai fac un popas la Troita Capitanului Ilie Birt, unde fiecare grup canta "Hristos a inviat", apoi pornesc incolonati spre Pietrele lui Solomon.
Odata ajunsi la Pietrele lui Solomon, Junii si toti invitatii lor se raspandesc pe cele doua platouri si incepe petrecerea in mijlocul naturii cu iesirea la hora si aruncarea buzduganului de catre toti junii pe fundalul muzical numit "Hora Junilor". Inainte de apusul soarelui junii se incoloneaza calare in aceeasi ordine si pleaca inapoi in cetate, fiind primiti "cu portile deschise".
Cronicarul sas, Julius Teutsch spunea despre juni ca ,,trebuie priviti ca un rest de epoca pagana, o straveche serbare de primavara, care serbeaza reinvierea naturii, invingerea soarelui asupra asprimii si gerului iernii, inceputul vietii noi... iar serbarea trebuie considerata ca un cult religios precrestin, confirmata si de imprejurarea ca ea se petrece tot timpul pe dealuri, fiind un obicei cunoscut inca de la daci".
Proprietatile balneo-climaterice ale zonei 
Au fost efectuate investigatii de catre specialisti in mineralogie, geomorfologie si balneo-climatologie si s-a dovedit ca Pietrele lui Solomon au proprietati naturale balneo-climaterice prin prezenta in exces a oxigenului datorat padurii. Apa care trece printre Pietrele lui Solomon ar putea avea efect terapeutic in bolile cardio-vasculare, fiind usor radioactiva.


Fisiere in arhiva (1):

  • Plan de Reamenajare a Zonei Pietrele lui Solomon.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!