Piața unităților de cazare în Județul Prahova

Cuprins referat

1.Introducere
2.Date generale
3. Rolul factorului istoric in dezvoltarea turistica a regiunii judetului Prahova
4. Prezentarea principalelor elemente ale cadrului natural
4.1.Relieful
4.2.Clima
4.3.Hidrografia
4.4.Flora
4.5.Fauna
4.6.Solurile
5.Date economice
5.1.Nivelul de dezvoltare economico-sociala
5.2.Situatia economica a judetului Prahova
5.3.Investitii straine
5.4.Agricultura
5.5.Industria
6.Resurse materiale
6.1.Fondul forestier
6.2.Apele de suprafata si subterane
6.3.Resursele minerale
6.4.Alte resurse minerale
7.Turismul
8.Analiza SWOT
9.Analiza unitatilor de cazare
10.Descrierea principalelor hoteluri din judet
Bibliografie


Extras din referat

1.) Introducere
Acest judet este situat pe pantele sudice ale Carpatilor, nu departe de curbura, avand o suprafata de 4.694 kmp si peste 873.000 locuitori. Acum este cel mai important judet al Romaniei ca populatie cat si ca economie. Relieful variat, sub forma de amfiteatru, contine in proportii egale munti, dealuri si campii. Resedinta administrativa a judetului este Ploiesti, cu aproximativ 300.000 locuitori, situat la 60 km nord indepartare de Bucuresti si 40 km distanta de Aeroportul Otopeni. 
Datand din 1503, Ploiestiul s-a dezvoltat datorita pozitiei sale geografice si in special datorita petrolului sau. Petrolul a inceput sa fie rafinat incepand cu 1857, Ploiestiul fiind capitala tuturor activitatilor referitoare la petrol in Romania si unul dintre cele mai importante centre de extractie si tehnologie petrochimica din lume. Despre toate acestea se poate afla la Muzeul Petrolului. Muzeul Ceasurilor este de asemenea un punct de atractie pentru turisti. Turismul este activitatea pricinpala a locuitorilor judetului. Fiind numit dupa cea mai frumoasa regiune a Carpatilor, Valea Prahovei cu statiunile ei (Sinaia, Azuga, Busteni, Breaza) este o regiune interesanta atat pentru turisti cat si pentru investitori.
2.) Date Generale
Incadrarea in teritoriu. Limite
O apa coboara din munti pe albe prundisuri de calcar, iar numele ei, Prahova, boteaza un intreg judet. Ctitorul resedintei de judet (municipiul Ploiesti) este marele voievod Mihai Viteazul, cel care a unificat pentru prima data toti romanii, geniu militar al poporului nostru. Marelui Voievod i-a fost ridicata o statuie, dezvelita in anul 1997, cu ocazia impliniriia 400 de ani de la atestarea documentara a orasului. Judetul Prahova este situat pe pantele sudice ale Carpatilor Meridionali, avand osuprafata de 4716 Km patrati (respectiv 2 % din teritoriul tarii) si forma unui dreptunghi ce include in el toate formele de relief (munti, dealuri si campii), ceea ce a condus la multitudinea sistemelor de exploatare a solului si subsolului, precum si o paleta larga a activitatilor economice. Limita nordica desparte judetul Prahova de judetul Brasov, la est aflandu-se judetul Buzau, la vest judetul Dambovita, iar la sud judetul Ilfov si judetul Ialomita. Judetul este strabatut in lung de meridianul 26o, care trece prin Ploiesti si comuna Maneciu si paralela 45o, care intersecteaza localitatile Filipesti de Padure si orasul Mizil. Cele doua linii geografice se intretaie pe raza comunei Blejoi. Daca in ceea ce privestesuprafata, judetul Prahova se claseaza in grupa judetelor mici ale tarii, numarul mare de locuitori a condus la o densitate dubla fata de media pe tara, respectiv 186 de locuitori pe kilometru patrat.
Din punct de vedere al organizarii administrative, judetul Prahova are 104 unitati administrativ teritoriale, din care 14 urbane (2 municipii si 12 orase) si 90 de comune.
3.)Rolul factorului istoric in dezvoltarea turistica a regiunii judetului Prahova
Teritoriul Judetului Prahova a fost locuit din vremuri imemorabile, acest lucru fiind atestat si de descoperirile arheologice din localitatile Ploiesti, Ciorani si Mizil. Dezvoltarea administrativa si economica a fost determinata de pozitia geografica, fiind situat la intersectia drumurilor principale care faceau legatura dintre TaraRomaneasca,Transilvania si Moldova,cat si de bogatia subsolului si de diversitate si frumusetea reliefului. Evenimentele care au marcat istoria judetului Prahova sunt dezvoltarea comertului si prelucrarea resurselor naturale. In 1857, s-a dat in exploatare prima rafinarie din lume - Rafinaria Mehedintianu, a avut o productie de 275 tone de petrol, dupa cum consemneaza Enciclopedia Britanica a Petrolului din 1938. Intens locuit de geto-daci, tinutul Prahovei dispune de un numar important de dovezi arheologice in acest sens (ceramica, unelte, arme, etc.) La Tinosu, Drajna de Sus, Gura Vitioarei, Coada Izvorului, au fost identificate locurile pe care candva se ridicau puternice cetati dacice. Prezenta romana, de asemenea este atestata din plin de cele trei castre puternice: Targsor, Malaiesti, Drajna de Sus. Complexele de la Targsor si Budureasca, vechile cetati de la Slon si Tabla Burtii atesta prezenta si neintrerupta continuitate de locuire pe aceste meleaguri a poporului roman in perioada secolelor II - XIII e.n. Din secolul al XVI-lea ne-au ramas doua constructii ce au invins vitregiile timpului: manastirea Varbila ridicata in 1539 si bisericuta de la Alunis sapata in stanca, parte componenta a schitului construit aici de domnitorul Mircea Ciobanu.
Urmatorul veac e dominat de ctitoriile domnitorului Matei Basarab: o biserica domneasca la Gherghita si alta la Ploiesti, complexul arhitectural din comuna Brebu (manastire, casa domneasca, turnul clopotnita si zidul de incinta). Tot din acest veac s-au mai pastrat: biserica de la Lespezi-Comarnic (ctitorie cantacuzina pictata de Parvu Mutu) si cele de la Cocorastii Mislii, Filipestii de Padure si Magureni, manastirile de la Valenii de Munte,Margineni si Sinaia, aceasta din urma cu veritabil aspect de cetate, fiind ctitorita despatarul Mihail Cantacuzino la 1695. Din secolul al XVIII-lea dateaza o serie de monumente arhitectura popular specifice zonei, cum ar fi: Hanul Rosu de la Faget, Castelul de la Drajna de Jos, Casa Hagi Prodan si Casa Dobrescu din Ploiesti, manastirile Suzana si Cheia, biserica mica de la manastirea Zamfira. Biserica mare de la Zamfira a fost construita in 1856 si prezinta o valoare deosebita, peretii interiori fiind pictati de Nicolae Grigorescu la 19 ani. Lista vestigiilor istorice si a monumentelor de arhitectura ar putea fi continuata, pe teritoriul judetului existand numeroase marturii ale vietii puternice ce-a pulsat pe aceste meleaguri de-a lungul secolelor. Pe langa acestea, de-a lungul vremii s-a dezvoltat o bogata retea muzeistica, menita sa cuprinda si sa reflecte cat mai mult preocuparile oamenilor din aceasta zona, si care detin in prezent peste 125 mii piese din patrimoniul national ( Muzeul Peles Sinaia, Muzeul "Ceasul de-a lungul vremii" Ploiesti, Muzeul de arta Ploiesti, Muzeul republican al petrolului Ploiesti, Muzeul memorial "Nicolae Grigorescu" Campina, Colectiile memoriale 
"I.L.Caragiale"Ploiesti, B.P.Hasdeu" Campina,"Nicolae Iorga" Valenii de Munte etc.).


Fisiere in arhiva (1):

  • Piata Unitatilor de Cazare in Judetul Prahova.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!