INTRODUCERE pag3-6 CAPITOLUL I Notiuni despre management si marketing .pag6-8 1.1. Managementul in agroturism .pag8 1.2. Marketingul in agroturism pag9 CAPITOLUL II Vatra Dornei pag10-11 2.1Amplasarea Pensiunii Mos Craciun .pag12-13 2.2Elemente componente ale pensiunii .pag14-17 2.3Elemente cu privire la managenetul si marketingul pensiunii pag17-21 CAPITOLUL III 3.1. Managementul relatiilor cu publicul si al prestarii serviciilor pag21-22 3.2. Managementul valorificarii produselor agroalimentare si al calitatii acestora pag22 3.3. Managementul tehnicilor de negociere si al contractarii serviciilor si principalelor produse necesare desfasurarii activitatii .pag22-24 3.4. Managementul hotelier si al activitatii de alimentatie publica .pag24-28 3.5. Procesul managerial in domeniul hotelier pag28 3.6. Activitati conexe cu cea de receptie .pag28-29 3.7. Compartimentul de gospodarire a spatiilor de cazare .pag29-31 3.8. Coimpartimentul de protectie a hotelului .pag32 3.9. Compartimentul tehnic .pag32-34 CAPITOLUL IV 4.1 Costurile serviciilor si productiile realizate .pag34 4.2 Veniturile realizate pe servicii, productie, comert .pag35 CONCLUZII .pag36 BIBLIOGRAFIE . pag37
Romania a reprezentat o destinatie turistica importanta pentru piata zonala, promovand, cu precadere, produsele turistice de litoral, statiunile balneare, programele culturale si manastirile din nordul Moldovei si Bucovina. Oferta turistica romaneasca nu s-a schimbat de-a lungul timpului devenind necompetitiva in raport cu exigentele cererii turistice si ale produselor turistice similare de pe piata internationala. Structurile turistice de primire si indeosebi oferta de agrement sunt invechite, necompetitive, serviciile turistice si programele turistice sunt realizate stereotip si de calitate modica iar raportul calitate-pret este neconcludent. De aceea, in ultimii 20 de ani s-a constatat o scadere continua a cererii turistice externa pentru Romania. Pentru a iesi din competitia turistica internationala este necesara modernizarea, relansarea si dezvoltarea turismului romanesc si crearea unor produse turistice moderne si competitive pe piata turistica. Se impun, astfel, pe langa modernizarea structurilor turistice, a statiunilor turistice, si crearea de produse turistice noi, statiuni, programe originale, atractive si inedite ce ar putea, printr-o activitate sustinuta de promovare pe piata internationala, sa directioneze importante fluxuri turistice spre Romania. In acest sens, se impune si dezvoltarea ofertei de agrement si de animatie, de mare atractivitate, prin crearea de parcuri tematice si de divertisment, parcuri acvatice, oferte prezente in tarile cu traditie turistica din lume. Alaturi de modernizarea si dezvoltarea unei oferte turistice diversificate si competitive sunt necesare si masuri de imbunatatire si dezvoltare a activitatii de marketing si promovare, de integrare in turismul mondial, de asigurare a cadrului legislativ si mediului financiar-fiscal stimulativ si stabil, corespunzatoare. La sfarsitul acestui secol si mileniu industria turismului si a calatoriilor reprezinta, pe plan mondial, cel mai dinamic sector de activitate si, in acelasi timp, cel mai important generator de locuri de munca. Din punct de vedere economic turismul se constituie si ca o sursa principala de redresare a economiilor nationale a acelor tari care dispun de importante resurse turistice si le exploateaza corespunzator. Actiunea sa se manifesta pe o multitudine de planuri, de la stimularea dezvoltarii economice la perfectionarea structurii sociale, de la valorificarea superioara a resurselor la imbunatatirea conditiilor de viata. Privit in corelatie cu ansamblul economiei nationale, turismul actioneaza ca un element dinamizator al sistemului global. Desfasurarea turismului presupune o cerere specifica de bunuri si servicii, cerere care antreneaza o crestere in sfera productiei acestora. CAPITOLUL I Ca stiinta, managementul reprezinta o stiinta economica de firma, ca si marketingul. Locul sau in cadrul sistemului stiintelor economice nu este central, dar continutul sau se dezvolta prin prelucrarea conceptelor de baza de la alte stiinte economice pe care le interpreteaza intr-o maniera proprie si la randul sau, ofera idei, teorii si principii care pot fi preluate de alte stiinte ale sistemului. Managementul, ca stiinta are un obiect de studiu specific. Obiectul de studiu al stiintei managementului il reprezinta relatiile de conducere adica totalitatea raporturilor dintre elementele implicate intr-o organizatie si dintre acestia si factorii exteriori. In acest fel, managementul priveste atat firma si variabilele intrinseci respectiv organizarea ei si procesele care se deruleaza in interiorul unei organizatii, cat si conjunctura in care actioneaza firma, respectiv factorii extrinseci care inseamna elementele de micro si macromediu ale intreprinderii. In concluzie, managementul reprezinta un ansamblu de activitati desfasurate cu scopul de a se asigura functionalitatea normala, eficienta a sistemelor economice de catre unul sau mai multi indivizi si care fac obiectul unei stiinte. 2. Procesul de management In orice intreprindere procesul muncii in sens larg cunoaste doua laturi: - de executie, prin care resursele umane actioneaza asupra elementelor materiale; - de conducere, prin care o parte a resursei umane actioneaza asupra celeilalte parti de factor uman. Prin urmare, procesul de management consta intr-un ansamblu de actiuni prin care managerul individual sau de grup prevede, organizeaza, coordoneaza, ia decizii si controleaza activitatea salariatilor in vederea realizarii obiectivelor intreprinderii. Continutul procesului de management poate fi abordat din mai multe puncte de vedere: a) sub aspect metodologic, procesul managerial consta in succesiunea urmatoarelor etape: C definirea scopului, adica a starii dorite sistemului C analiza situatiei actuale, adica intelegerea starii sistemului in prezent C determinarea problemei, respectiv a contradictiei dintre situatia actuala si scopul propus C adoptarea deciziei prin care se incearca rezolvarea contradictiei b) din punct de vedere economic, procesul managerial cuprinde etape logice care vizeaza corelatia nevoi-resurse si anume: C determinarea necesitatilor intreprinderii C analiza resurselor disponibile C repartizarea resurselor C folosirea resurselor in vederea satisfacerii nevoilor c) din punct de vedere social, procesul managerial consta in implicarea omului in toate segmentele activitatii dintr-o intreprindere in intregul proces de atragere si administrare a resurselor; d) din punct de vedere informational, procesul de management vizeaza parcurgerea urmatoarelor etape: C cercetarea informatiilor disponibile C completarea informatiilor utile C prelucrarea informatiilor C transmiterea informatiilor e) sub aspect organizational, procesul de management include totalitatea regulilor de functionare a intreprinderii, aflate in vigoare la un moment dat, care confera rationalitate actiunilor omului si anume: C ansamblul reglementarilor si normelor C totalitatea metodelor de instruire C principiile de stabilire a raspunderii C ansamblul relatiilor de cooperare intre diverse verigi ale organizatiei f) din punct de vedere functional, procesul de management include: C previziunea C organizarea C coordonarea C decizia C controlul
Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.