Parcul național Kakadu - Australia

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Parcul National Kakadu este unul din cele mai mari parcuri din lume si cel mai mare din Australia. A fost infiintat in 1879 si extins in anii 1984 si 1987. Parcul Kakadu este un paradis al biodiversitatii, unde se impletesc habitate unice si deosebite. Acest parc se afla in nordul Australiei si acopera o suprafata de aproximativ 20.000 km2 si este situat in Northern Territory. Parcul National Kakadu este foarte mare, aproape cat Israel sau Elvetia. Peisajele din Kakadu sunt diferite, fiecare gazduind o multitudine de organisme vegetale si animale. Cele 6 forme principale de relief care alcatuiesc Parcul Kakadu sunt:

- Platoul Arnhem si complexul abrupt sau Tara de Piatra, cum i se mai spune;

- zona de roci tinere inconjurata de roci mai mari;

- dealurile sudice si bazinele;

- campiile;

- luncile si terasele mlastinoase.

Datorita dimensiunii mari a parcului fauna si flora care se intalnesc aici au fost foarte bine conservate si protejate fata de turisti. Acestia pot patrunde in parc numai insotiti de ghizi autorizati si de cunoscatori ai locului. Zonele de acces ale turistilor sun restreanse, deoarece in parc inca traiesc indigeni care traiesc dupa vechile obiceiuri si care nu trebuie deranjati. Este foarte periculos pentru turisti sa intre din greseala in zona lor de vanatoare.

Parcul este marginit de blocuri mari de gresie, faleze inalte de pana la 460 m, despicate de ravene ce in anotimpul umed dau nastere la cascade ce cad in cataracte spectaculoase. Unele din cele mai populare zone ale parcului sunt minunatele cascade: Gunlom, Jim Jim (200 m), Maguk si Twin. Aici se gasesc si doua rauri - east si west Alligator.

In Parcul National Kakadu se gasesc podisuri, regiuni intise acoperite de paduri, paduri tropicale, savane deschise, estuare cu paduri de mangrove etc. In acest parc locuiesc peste 77 de specii de mamifere, printre care: canguri, oposumi, lilieci, caini dingo, rozatoare etc. De asemenea mai traiesc 132 de specii de reptile, printre care crocodilul de apa sarata Australian si pitonii de apa; 280 de specii de pasari, printre care: rate, pelicani, starci, egrete, lopatari, vulturi de mare etc.; 314 specii de pesti si in jur de 1600 de specii de plante. Din nefericire, cateva dintre aceste specii de plante si animale sunt amenintate cu disparitia. Cele mai bune locatii pentru a vedea fauna salbatica sunt: zonele umede Mamukala, Cooinda, Anbangbang sau Lacul Galben.

Numele parcului vine de la cuvantul "Gagudju", limba nativa a indigenilor. In acest parc se afla cele mai multe zone (peste 7000) in care se gasesc picturi lupestre care apartin indigenilor, unele datand de circa 18000 de ani. Desenele pe roci reprezinta activitati religioase, pescuit, vanatoare, vrajitorie si magie, povesti din diverse perioade etc. Aici se intalnesc doua anotimpuri, unul umed (din decembrie pana-n aprilie) si altul uscat (din mai pana in octombrie), astfel liand nastere in diferite perioade ale anului peisaje caracteristice. Datorita climei diversificate din zona, cu anotimpuri extreme, indigenii din Kakadu au impartit anul in 6 anotimpuri:

- Gunumeleng, cand era foarte cald si multa umezeala (octombrie, noiembrie, decembrie);

- Gudjewg, in care aveau loc furtuni si ploi torentiale (ianuarie, februarie);

- Banggereng, cand aveau loc furtuni (martie);

- Yegge, cand vremea era cetoasa (aprilir, mai);

- Wurrgeng, cand climatul era foarte frig si foarte uscat (iunie, iulie)

- Gurrung, cand era foarte cald si nu batea vantul (august, septembrie).

Indigenii au locuit in aceasta zona inca de acum 40 000 de ani, de aceea in Parcul National Kakadu se gasesc in jur de 5000 de locatii importante din punct de vedere arheologic, in care se gasesc picturi rupestre si sculpturi. Acesta este unul din motivele pentru care parcul a fost pus pe lista Centrelor Patrimoniului Mondial al UNESCO. Parcul National Kakadu este una din cele 22 de locatii din lume, care se afla pe lista UNESCO atat ca monument natural cat si ca mostenire culturala.

Prima propunere pentru infiintarea unui parc national in regiunea Kakadu a fost facuta in 1965, cand australienii au devenit interesati de conservarea mostenirii naturale a zonei si a drepturilor indigenilor. Abia in 1978 au fost initiate demersurile necesare pentru a achizitiona terenurile si pentru a infiinta parcul. Parcul National Kakadu a fost creat oficial in 1979. Intre anii 1979 si 1991, au avut loc cateva schimbari in ceea ce priveste configuratia teritoriului si politica de gestionare a parcului. Astazi, Parcul Kakadu este manageriat de indigeni si de directorul Parcurilor Nationale. Kakadu este o atractie turistica importanta a Australiei care primeste peste 250 000 de turisti in fiecare an. In aceasta zona serviicile lipsesc aproape, multe sate fiind alcatuite din putin case, iar vremea schimbatoare a tinutului poate transforma oricand o plimbare placuta intr-un cosmar.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Parcul national Kakadu - Australia.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
3/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 159 cuvinte
Nr caractere:
6 562 caractere
Marime:
14.80KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Turism și Alimentație
Tag-uri:
parc, national, australia, turism
Predat:
la liceu
Profesorului:
Herteanu
Sus!