Organizații turistice România

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Organizatia Patronala a Turismului Balnear a fost infiintata in 1993, la initiativa unor reprezentanti din principalele statiuni balneare, sustinatori ai turismului balnear, dornici sa situeze acest sector pe o pozitie binemeritata in cadrul industriei turistice si care sa le reprezinte interesele in relatiile cu autoritatile, diverse institutii si alte asociatii, pe plan intern si extern.

Membri fondatori au fost reprezentanti din mai multe statiuni, precum: Baile Herculane, Baile Felix, Baile Govora, Calimanesti-Caciulata, Sangiorz Bai, Vatra Dornei, Mangalia, Sovata, Lacu Sarat, Slanic-Moldova, Buzias, etc.In prezent, OPTBR are 58 de membri, reprezentand aproape toate statiunile balneare din tara. Presedintele in exercitiu, din mai 2005, este domnul Nicu Radulescu.

Obiective:

- reprezentarea, sustinerea si apararea intereselor membrilor sai in relatia cu autoritatile publice, cu sindicatele si promovarea unei imagini favorabile membrilor organizatiei

- promovarea relatiilor cu alte structuri asociative, patronale, profesionale, pentru crearea unui climat de concurenta loiala

- reprezentarea membrilor sai in organizatiile internationale de profil si furnizarea de informatii utile pentru dezvoltarea activitatii si investitiilor

- crearea de parteneriate public - privat privind atragerea de fonduri structurale pentru dezvoltarea statiunilor balneare dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

- imbunatatirea mediului de afaceri in domeniul turismului balnear prin promovarea unor initiative legislative menite sa incurajeze investitiile in acest domeniu.

- colaborarea cu alte institutii, din tara si din strainatate

- realizarea de programe de dezvoltare si de protectie a patrimoniului balneoclimateric national

- organizarea de cursuri si colaborarea la formarea de cadre de inalta calificare si/sau perfectionare profesionala si manageriala pentru domeniul turismului balnear

- realizarea sau colaborarea la efectuarea de studii si cercetari de marketing, programe, proiecte

- promovarea pe plan intern si international a patrimoniului balnear

FEDERATIA PATRONATELOR DIN TURISMUL ROMANESC

Federatia este de tip non-guvernamental, apolitica, non-profit, bazata pe criterii profesionale, ramura de activitate: TURISM.Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc, persoana juridica de drept privat, reprezentand o structura asociativa, a luat fiinta in baza sentintei civile nr 181 din 20 aprilie 1992. A avut in componenta sa organizatii teritoriale zonale, Doborgea, Moldova, Oltenia, Transilvania si Municipiul Bucuresti la care s-a afiliat in 1993 Organizatia Patronala a Turismului Balnear din Romania - O.P.T.B.R.

Pe parcursul timpului au aderat la F.P.T.R. si societati din turism care nu faceau parte din organizatiile fondatoare. Odata cu schimbarile intervenite in structura fostelor societati, privatizare-divizare-vanzare active etc. activitatea organizatiilor teritoriale a scazut, noile societati dorind sa conlucreze direct cu F.P.T.R. Astfel a avut loc o concentrare-centralizare la nivelul Federatiei. De subliniat faptul ca o serie de asociatii profesionale au decis sa-si extinda sfera de activitate neexistand o intelegere exacta a notiunilor de angajator, manger, proprietar, patron si angajat.

In trecutul activitatii noastre am incercat in mai multe randuri sa creem o uniune de forte a tutuor celor care conduc si raspund de activitatea din turism, dar din diverse motive acest lucru nu a fost posibil.Odata cu aparitia Legii Patronatelor, F.P.T.R. a inceput demersurile pentru reorganizarea sa avand in vedere cerintele acestei legi. .

Pornind de la existenta unor asociatii profesionale puternice reprezentative, avand in vedere interesele comune ale sectoarelor de activitate din turism pe care le reprezinta, ne-am adresat acestora sa ni se alature in unirea eforturilor privind dezvoltarea turismului romanesc si intarirea institutiei private in acest sector.

Astfel suntem mandri de prezenta in mijlocul nostru a Asociatiei Nationale a Turimului Rural Ecologic si Cultural, Asociatia Tour-Operatorilor din Romania, Romanian Convention Bureau, Organizatia Patronala a Turismului Balnear din Romania, Asociatia Investitorilor din Poiana-Brasov.

Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc face parte din Confederatia Nationala a Patronatului Roman, care din 1996 este membra a Organizatiei Internationale a Patronilor (I.O.E.) cu sediul la Geneva.

De mentionat este faptul ca de la 1 iulie 2004, prin Alianta Confederatiilor Patronale de Ramura, FPTR face parte din UNICE (Uniunea Confederatiilor Industriasilor si Patronilor din Europa).

Activitati:

1. Informeaza membrii: cu privire la legislatie, politici economice, politici fiscale, politici comerciale ce pot prezenta interes pentru membrii F.P.T.R.; evolutia pietei interne si internationale; managementul in economia de piata ; informatii privind publicatii de specialitate, organizarea de intalniri de afaceri, schimburi de experienta, organizarea si participarea la expozitii, targuri, concursuri de specialitate.

2. Ofera servicii: gasirea de oportunitati de afaceri si de investitii de capital, sprijinirea membrilor in eforturile acestora de a gasi posibilitati de cooperare internationala economica si de management, asistenta comerciala, tehnica; gasirea de programe si proiecte care sa vina in sprijinul activitatii economice a membrilor sai, promovarea intereselor specifice membrilor sai in relatia cu administratia locala si nationala, crearea unei imagini pozitive a membrilor F.P.T.R. in vederea unui parteneriat etc.

3. Reprezinta si protejeaza interesele societatilor membre F.P.T.R.: in discutii cu partenerii de dialog social (guvern si sindicate), in intalniri economice interne si internationale referitoare la ramura turism, in negocierea contractelor colective de munca la nivel de ramura si in rezolvarea conflictelor de munca in scopul asigurarii progresului si dezvolaarii industriei turistice.

4. Dezvolta activitatea de turism international: schimburile de informatii pe plan intern si international, schimburile de experienta, vizitele intre firme, asociatii in domeniul turismului, promoveaza politica Statului in domeniul investitiilor in turism, sprijina membrii in cooperarea economica internationala in domeniul sau de activitate, stabileste relatii de colaborare cu asociatii din alte tari, se afiliaza la uniunile patronale internationale, asigura reprezentarea si participarea membrilor la reuniunile internationale.

Politica F.P.T.R. este de promovare a dezvoltarii sectorului de turism, in stransa colaborare cu ceilalti factori implicati in acest sector.

ASOCIATIA DE ECOTURISM

Asociatia de Ecoturism din Romania (AER) este un parteneriat pentru conservarea naturii si turism in Romania intre asociatii de turism, organizatii neguvernamentale de dezvoltare locala si conservarea naturii, proiecte de conservarea naturii si agentii de turism. Conceptul inovator promovat de AER este de a reuni sectoarele public si privat intr-un parteneriat pentru conservarea naturii si dezvoltarea turismului durabil.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Organizatii turistice Romania.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 631 cuvinte
Nr caractere:
9 589 caractere
Marime:
13.30KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Turism
Tag-uri:
turism, romania
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Sus!