Orașul Sibiu

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Sibiul este unul dintre orasele importante din Romania, situat in partea sudica a Transilvaniei, pe raul Cibin, la 45?47' latitudine nordica (in linie cu Lyon) si 24?05' longitudine estica (aproximativ in linie cu Atena), foarte aproape de centrul geografic al Romaniei.

Sibiul este asezat in depresiunea Cibinului, in apropierea muntilor Fagarasului (circa 20 km), Cibinului (12 km) si Lotrului (circa 15 km), care marginesc depresiunea in partea de sud-vest. In nord si est, teritoriul municipiului Sibiu este delimitat de podisul Tarnavelor, care coboara pana deasupra Vaii Cibinului, prin Dealul Gusteritei.

Municipiul se afla in depresiunea Cibinului, intr-o zona de campie piemontana colinara cu terase ale raului Cibin, care o dreneaza. Orasul nu este delimitat de forme de relief strict conturate, ci le imbraca si le domina aproape uniformizandu-le, prin extinderea zonei construite. Municipiul nu are in perimetrul sau accidente geomorfologice care sa provoace elemente de panta. Altitudinea fata de nivelul marii variaza intre 415 m in Orasul de Jos si 431 m in Orasul de Sus.

Sibiul detine titlul de oras martir. Potrivit recensamantului din 2002, are o populatie de 155.045 locuitori. Prin Sibiu trec drumurile europene E 68 (Arad - Sibiu - Brasov) si E 81 (Cluj - Sibiu - Pitesti - Bucuresti) si este un important nod de cale ferata, dispune si de un aeroport international.

Scurta istorie a orasului:

In vremea romana, zona Sibiului era cunoscuta sub denumirea de Cibiniensis / Cibinium, de aici derivand numele raului ce trece prin oras (Cibin) si denumirea romaneasca a orasului. In zona actualului cartier Gusterita a existat o asezare romana numita Cedonia.

Sibiul este atestat documentar in secolul al XII-lea sub denumirea de Cibinium. Initial, saxonii stabiliti aici au denumit asezarea Hermannsdorf, ce avea sa se transforme in Hermannstadt. Artizani ai diverselor mestesuguri (dulgherit, olarit, pielarit, tabacarit etc.), sasii s-au organizat, in veacul al XIV-lea, in bresle cu mai multe branse. Treptat, orasul devine o cetate puternica, fiind inaltate 39 de turnuri si bastioane si mai multe randuri de fortificatii. Sunt construite multe cladiri din caramizi, ceea ce atrage denumirea de ,,orasul rosu", precum si case cu arhitectura specifica (loggii si lucarne de tip ,,ochi"), care constituieo emblema locala, astazi adevarate bijuterii arhitectonice.

Din 1692, odata cu cresterea influentei austriece, Sibiul devine capitala Transilvaniei. Aceasta este o perioada infloritoare a orasului, cea mai importanta constructie din aceasta perioada fiind Palatul Brukenthal.

Sibiul - oras cultural:

Cu aproape zece ani in urma, Sibiul, prin farmecul sau, a reusit sa-i vrajeasca si pe printul Charles al Marii Britanii. Odata cu aceasta au inceput mai consistent si preocuparile autoritatilor locale de a da o alta infatisare cladirile care articuleaza burgul de odinioara. Pe parcursul anului 2007, Sibiul a intrat in rolul de Capitala Europeana a Culturii, alaturi de Luxembourg.

Sibiul poate fi considerat pe buna dreptate capitala culturala a Romaniei datorita traditiilor seculare si patrimoniului cultural artistic pe care acesta si zona din imprejurime il detine. Operele unor artisti cum ar fi Andreas Lapicida, Sebastian Hann, Johann Martin Stock si Frans Neuhauser, se mai pot vedea si astazi vizitand diferite locuri din oras.

Prima societate muzicala s-a constituit in 1818 iar pe scenele sibiene au concertat nume celebre ale vremii cum ar fi Franz Liszt sau Johann Strauss. In Sibiu exista in momentul de fata o puternica baza culturala formata din 2 teatre, o filarmonica, 1 cinematograf, 5 biblioteci, 5 centre culturale, 6 institute culturale diverse precum si 10 muzee.

Obiective turistice:

Prin valoarea artistica, centrul vechi al orasului - cu Piata Mare, Piata Mica, Piata Huet - face parte din patrimoniul national, municipalitatea facand eforturi sa-l inscrie si in acela mondial. Simbolul orasului ramane in continuare Palatul Brukenthal, construit intre 1778-1788 de catre guvernatorul Transilvaniei, baronul Samuel von Brukenthal.

Sibiul este un veritabil muzau in aer liber, cu o arhitectura specifica - cladiri istorice care mai pastreaza inca insemnele si blazoanele de altadata, cu Turnul Sfatului, Turnul Dulgherilor si cel al Olarilor, Primaria veche, biserica ortodoxa ,,Buna Vestire", Catedrala Mitropoliei Ortodoxe, Casa Artelor, Complexul National Muzeal Astra, Podul Minciunilor sau hotelul Imparatul Romanilor, unde a fost gazduit si imparatul Iosif - toate acestea reprezentand importante atractii turistice.

Posibilitati de agrement:

Restaurante si cluburi - Probabil cel mai vechi restaurant

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Orasul Sibiu.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 468 cuvinte
Nr caractere:
8 558 caractere
Marime:
1.07MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Turism
Tag-uri:
cultura, turism, sibiu, asezare
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Sus!