Orasul Saliste - Sibiu

Extras din referat Cum descarc?

Capitolul 1-Prezentarea generala a orasului Saliste
Caracteristici generale
Centru istoric si administrative al orasului,atestat in 1354 sub numele "Magna Villa Valachikalis".Este situat la 20 km de mun.Sibiu,la poalele Muntilor Cindrel intr-o zona pitoreasca strabatuta de riul Saliste.
Orasul cu cele mai multe localitati din Romania:
Saliste,Aciliu,Amnas,Crint,Gales,Fintinele,Mag,Sacel,Sibiel,Vale.
Populatia orasului Saliste in 2002-5795 locuitori,din care 2956 femei si 2839 barbati.
Populatia localitatii Saliste ca resedinta de oras-2830 locuitori din care 1467 femei si 1363 barbati.
Aciliu
Localitate situata la 8 km de resedinta orasului.Veche localitate situata in "Silva Blacorum et Bissenorum",componenta a ducatului Amnasului a fost in ultimele secole apartinator cetatii Sibiului,avand obligatii clare fata de patriciatul sasesc.In ultimele decenii pozitia localitatii este apreciata de investitori,avantajele oferite de autostrada din apropiere si viitoarele facilitati de infrastructura facand sa se prefigureze un viitor profil turistic,plin de sperante si certitudini.
Amnas
Localitate situata la 9 km de resedinta orasului.
Amlas-vechi ducat si castru.Sub numirea Amlas(sasii o pronunta Hamlesh,maghiarii Omlas=ruina si romanii:Amnas)a figurat in istoria Ardealului din evul mediu un ducat alaturi cu al Fagarasului a caror titulatura au purtat-o domnitorii Tarii Romanesti pana la inceputul secolului XVI.La 1380 Mircea era:"voievod al Ungrovlachiei,duce de Fagaras si Omlas,domn peste Banatul Severin,peste Dobrogea si Silistra,etc"
Crint
Localitate situata la 18 km de resedinta orasului.
Vechi catun al Salistei-cladit de colibarii ce traiau risipiti prin dealuri"-situat pe plaiurile Salistei,a fost intotdeauna un loc de refugiu.Drumul pe la fantana si Schitul Foltei,prin renumita "Poiana Soarelui",este cel mai recomandat si placut traseu turistic.Padurile de fag si mesteacan,cu pajistile inflorite,incanta privire cu o cromatica unica,aerul ozonat si inmiresmat imbogatind perspectivele inedited ce se zaresc din aceste locuri de legenda.
Gales
Localitate situata la 2 km de resedinta orasului.Localitate mica,lipita de centrul orasului,Galesul a fost cunoscut,in trecut,prin oierii sai si bunii meseriasi si comercianti care I-a dat.Reducerea continua a suprafetelor de pasunat,a determinat pe multi sa migreze in Rusia,Dobrogea si in Arges(unde au intemeiat doau sate numite Gales.)Apropierea de Saliste,a dus,in timp,la modernizarea localitatii,imbinarea stilului rustic cu cel modern,conferindu-i un farmec aparte,fiind una din destinatiile favorite pentru case de vacanta.
Fintinele-Cacova
Localitate situata la 8 km de resedinta orasului.Localitate straveche,situata la adapost de vanturi si curenti,a fost cunoscuta mai ales prin oierii sai;in ultimul secol locuitorii s-au reprofilat spre pomicultura,merele"cacovenesti"fiind deja o marca binecunoscuta.In ultimii ani s-au facut primii pasi spre agroturism,deschiderea taberei de pictura pe sticla,a muzeului local facand cunoscuta localitatea si atragand din ce in ce mai multi turisti,ulitele inguste si in panta,specificulrustic nealterat si ospitalitatea gospodarilor reprezentand cateva repere de mare atractie.
Mag
Localitate situata la 9 km de resedinta orasului.
Drumul vechi de tara,de la Sibiu spre Alba Iulia,trecea prin Rusciori-Mag-Amnas-Apoldu de jos-Cunta si Sebes.Pe acest traseu era si serviciul de posta,in Mag existand un grajd unde se schimbau caii.Pana nu demult,tinutul era acoperit de paduri,paza drumurilor fiind asigurata de locuitorii din Rusciori.Satul Mag,este,in present,recunoscut pentru calitatea produselor manufacturiere din nuiele,aici executandu-se cosuri,maturi,etc.Lacurile din imprejurimi sunt un potential insufficient exploatat.
Sacel
Localitate situata la 4 km de resedinta orasului.
Singura localitate situata pe drumul European E 81 Sibiu-Alba Iulia,a fost in trecut o asezare nobiliara,cu teren agricol productive sufficient ceea ce a permis dezvoltarea agriculturii si a cresterii vitelor.Potentialul de dezvoltare deosebit se datoreaza atat comunicatiei directe cat si dezvoltarii in ultimele decenii a unui sector de exploatare piscicola si de agreement pe salba de lacuri situate pe directia Sacel-Mag.
Sibiel
Localitate situata la 6 km de resedinta orasului.
Asezare straveche ce are in hotare ruinele unei cetati ce apara trecatoarea peste munti (se presupune cetatea "Varful Zidului=Salgo"),Sibielul a avut o istorie zbuciumata.Lipsa de teren agricol I-a determinat sa se ocupe cu cresterea vitelor,lemnarit si pomaritfacand comert cu ceara,miere si fructe.Secolul xx a adus pentru "sighieleni" prosperitatea mult visata,edificarea Muzeului de Icoane pe sticla "Zosim Oancea"unic in Europa,prin specificul sau,reprezentand un veritabil capital de imagine ce nu ramane decat a fi valorificat corespunzator,in viitor.Sibielul a devenit in present cea mai importanta localitate turistica din judetul Sibiu,cele peste 30 de pensiuni turistice oferind conditii moderne de cazare si o paleta de servicii turistice dintre cele mai diverse.


Fisiere in arhiva (1):

  • Orasul Saliste - Sibiu.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!