Oman

Extras din referat Cum descarc?

O cercetare si evaluare detaliata a atractiilor turistice a fost intreprinsa, ca un element major in pregatirea planului national de turism al Omanului. Acestea au furnizat o baza importanta in formularea programului si strategiei de dezvoltare.
Istoric
Sultanatul Omanului este localizat in coltul sud-estic al Peninsulei Arabe. Coasta sa de 1.700 de kilometri, are deschidere la Marea Arabiei; o extensie a Oceanului Indian, Golful Oman si Stramtoarea Hormuz, care reprezinta calea de acces spre Golful Persic. Tara cuprinde o varietate de caracteristici geografice ale muntilor, dealurilor si deserturilor. Temperaturile pe timpul verii pot fi foarte ridicate, inclusiv in capitala Muscat, pe coasta de nord. Vara temperaturile sunt mai moderate in partea de sud, unde se afla si al doilea oras ca marime, Salalah datorita sezonului musonic. Media caderii ploilor este scazuta, dar ocazional la munte pot cadea ploi torantiale care pot provoca daune materiale considerabile. Oman are aproximativ 1,5 milioane locuitori, dintre care aproape toti sunt musulmani Ibadhi.
Tara are o istorie lunga si interesanta, din care rezulta multe dintre atractiile sale turistice. Exista numeroase exemple de asezaminte care dateaza din mileniul trei dinainte de Hristos. Cunoscuta anterior sub numele de Magan, regiunea Nordica a produs si a exportat cupru, incepand din 2000 i.Hr. si a continuat pana in prezent. Tamaia a fost produsa si exportata din regiunea sudica inca din secolul I i.Hr. Probabil, persii au fost cei care au introdus tehnica de irigare subterana, cunoscuta in Oman ca si sistemul falaj, in secolul 4 i.Hr. Acest sistem este folosit foarte mult in tara. Oman avea o reputatie ca natiune de marinari. Exista dovezi ca s-au facut calatorii pe sucontinentul Indian inca din 1000 i.Hr. Din secolul saptesprezece pana in secolul nouasprezece, Oman a devenit o putere coloniala, ce a controlat Mombasa si Zanzibar - centre comerciale importante din Africa de Est. In secolul douazeci, economia tarii era bazata doar pe agriculturaa si pescuit, pana a fost descoperit petrolul in 1967. Productia de petrol a schimbat semnificativ economia si a furnizat resursele unei dezvoltari economice rapide si a ridicat nivelul de trai al populatiei. Pana recent, turismul international era inexistent in Oman. Vizitatorii straini erau primiti in tara doar pentru afaceri sau scopuri asemanatoare. In 1987, reglementarile au fost facilitate astfel incat, au permis inceperea vacantelor turistice la o scara redusa. De asemenea, in acel an, turistilor aflati in vacanta le era permis sa intre in tara fara viza din partea celorlate tari GCC (Consiliul de Cooperare din Golf). Pana in 1990, 149.000 turisti de toate genurile au vizitat Omanul, insa proportia celor care veneau in vacanta, exceptandu-i pe cei din tarile GCC, era destul de redusa. Turistilor de pe coasta golfului le place sa viziteze, in special, sudul pe durata sezonului estival, relativ rece. Oman are cateva hoteluri excelente specializate pe calatoriile de afaceri in Muscat si Salalah, dar in alta parte cazarea turistilor este limitata. Cativa turoperatori si agenti de turism s-au stabilit in tara. Infrastructura national, este bine dezvoltata si inca se imbunatateste in zonele marginase. Serviciile medicale, educationale si altele sunt imbunatatite cu rapiditate.
Pentru a diversifica economia si a reduce dependenta fata de exportul de petrol, Oman a decis sa dezvolte turismul pornind de la un fundament bine stabilit. Atentia turismului ar trebui sa se axeze in mod inerent pe atractiile mediului inconjurator, dar si pe cele culturale, ale tarii. Atitudinea in ceea ce priveste turismul este una precauta. Desi beneficiile potentialului economic din turism sunt recunoscute, atat guvernul, cat si locuitorii in general, sustin ca aceasta crestere a turismului trebuie sa faca parte dintr-un cadru planificat, care cauta sa protejeze mediul inconjurator si sa pastreze valorile culturale. Turismul in perioada iernilor insorite, nisipului si marii, ar trebui evitat in totalitate. Dezvoltarea turismului care are loc, va fi monitorizata cu atentie pentru a i se determina efectele socio-culturale si de mediu.
Abordarea planificarii turistice
Planul turistic al Omanului este unul usor de inteles (UNDP si WTO. 1991. Planul national de turism-Sultanatul Oman. Madrid: WTO). Este axat pe obiective specifice, prevazute in plan, dupa cum urmeaza:
o Dezvoltarea unei strategii de turism care sa prezinte atractiile deosebite ale Sultanatului in relatie cu pietele interne si internationale.
o Maximizarea beneficiilor din potentialul economic al turismului in limitele impuse de nevoia protejarii valorilor culturale si de mediu.
o Ofera oprtunitati de diversificare a economiei si de reducere a diferentelor economice regionale.
Planul studiaza toate componentele turismului, inclusiv elementele institutionale. Analizele de piata includ obiectivele stabilite de sosiri turistice pe o perioada de cinci ani pana in 2005. Aceste obiective sunt influentate de turisti aflati in vacanta, de diferite tipuri - internationali, expatriati ai Golfului si cetateni GCC in vacanta in Oman. De asemenea, obiectivele precizeaza diferite tipuri de calatori de afaceri - internationali, expatriati ai Golfului, Arabi din Golf si oameni de afaceri din Oman. S-a anticipat ca oamenii/turistii de afaceri vor depasi numeric semnificativ, turistii de vacanta pana in 2005. Pe baza obiectivelor pietei, sunt proiectate necesitatile de cazare. Oportunitatile de dezvoltare si constrangerile sunt identificate, evaluandu-se si scenariile alternative de dezvoltare. Planul stabileste in avans indicatiile pentru formularea strategiei de dezvoltare preferate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Oman.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!