Olanda - Studiu de caz economie și turism

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introduction 3
2. Hospitality and Tourism Development 5
2.1 Hospitality and Tourism Development 5
2.2 Tourism economic importance 6
3. Hospitality and tourism demand 7
4. Hospitality and Tourism Supply 8
4.1 Main hospitality and tourism service 8
4.2 Tourism packages 10
5. Principelele tipuri de produse si destinatii 11
6. Tourism Impacts and Their Manifestation in the Transition Period 14
7. Tabel de figuri 16
8. Bibliografie 16


Extras din referat Cum descarc?

1. Introduction
Olanda este o tara situata in nord-vestul Europei, una dintre cele mai joase tari Europene, este constituita, in principal, dintr-o campie joasa, aflata uneori sub nivelul marii. De altfel, o buna parte a actualului teritoriu a fost obtinuta de sub apele Marii Nordului prin fenomenul numit polderizare (indiguirea si desecarea unor portiuni din platforma continentala). Cu o suprafata a tarii de 41.543 km2 Olanda se afla situata pe malurile raurilor Rin, Maas, si Schelde, acestea fiind cursurile de apa principale ale tarii, alimentate si de numerosii lor afluenti, rauri ce se varsa in Marea Nordului. Aceasta tara se invecineaza in partea de est cu Germania, in partea de sud cu Belgia si in partea de vest si nord cu Marea Nordului.
Figure 1 Localizarea geografica
Deseori se fac confuzii legate de Olanda. Foarte multi numesc Olanda ,,Netherlands", dar nu este acelasi lucru. Olanda este doar o mica parte din Netherlands, cum ar fi Dakota, Carolina si Virginia. Exista doua Olande: ,,Olanda de Nord" (capital este Haarlem) si ,,Olanda de Sud" (capitala este Haga). Olanda a fost aproape din totdeauna un stat independent. Motivele principale ale razboiului din cadrul Netherlands-ului au fost diferentele de religie, disputele privind taxele si faptul ca unele orase au dorit sa devina independente. In cele din urma partea sudica a Netherlands-ului s-a predat, fiind astfel ocupata de forte straine pana in 1830. Aceasta zona este numita in prezent Belgia. Partea de nord a luptat si a castigat, formand in prezent Tarile de Jos (Olanda, Drente, Groningen, Friesland, Gelderland, Zeenland si Utrecht). Ceea ce e gresit, daca e sa fim stricti, caci Holland era in secolul XVII cea mai puternica regiune din cele sapte ale republicii Tarilor de Jos, regiune ce astazi este impartita in provinciile Olanda de Nord si Sud, regiuni unde se gasesc cele mai mari orase olandeze, Amsterdam, Haga, Rotterdam. Deci in mod riguros, denumirea de Olanda e gresita atunci cand o spunem referindu-ne la toata tara Netherlands. Netherlands provine din cuvantul olandez Nederland, ceea ce inseamna "teren inferior".
Tarile de Jos sunt o monarhie constitutionala condusa de un sef de stat, care este monarhul, si de un sef de guvern, care este primul ministru. Tarile de Jos au doua capitale: Amsterdam si Haga. Amsterdam este capitala oficiala a tarii conform constitutiei, iar in Haga se afla sediul guvernului, resedinta regala precum si cea mai mare parte a ambasadelor. O natiune moderna, industrializata, Olanda este un exportator important de produse agricole. Olanda este unul din membrii fondatori ai NATO si UE si a participat la introducerea monedei euro in 1999.
Populatia Olandei a crescut cu aproximativ 104 mii de persoane in 2018. Rata de crestere a fost similara cu cea din ultimii doi ani. La fel ca in 2016 si 2017, cresterea s-a datorat in principal migratiei. In prezent, Olanda are aproape 17,3 milioane de locuitori, potrivit ultimelor estimari ale Institutului de Statistica (CBS). Desi nu au fost prelucrate toate datele din 2018, CBS sustine ca in Tarile de Jos s-au stabilit cu 88 de mii de persoane mai multe decat cele care au parasit tara. Acest numar este usor mai mare decat in anul precedent. In plus, nasterile au depasit numarul de decese cu 16 mii, ceea ce a dus la o crestere a populatiei mai mica in comparatie cu 2017. Contributia nasterilor minus decese la cresterea totala a populatiei a scazut acum la 15%, fata de 20% anul trecut.
Clima temperate este atenuata de aproprierea marii, iernile fiind blande si iernile racoroase. Vegetatia naturala a fost inlocuita in mare parte de culture agricole si pasuni, padurile fiind in prezent restanse. Desi lipsita de resurse de subsol (cu exceptia hidrocarburilor, este cea de a cincea producatoare de gaze naturale de pe glob), Olanda are o economie diversificata si dezvoltata in care predomina serviciile. De asemenea, agricultura olandeza este cea mai perfomanta din lume; aceasta tara mica (doar o sesime din suprafata Romaniei), este cel mai mare exportator mondial de lapte si produse lactate, oua, carne de porc, cartofi si are una dintre cele mai dezvoltate floriculture ("Tara lalelelor"). Se adauga o retea variata si moderna de cai de comunicatii, un turism performant, si o balanta comerciala externa excedentara. 
Olandezii produc de secole portelanul de Delft, Makkum si ale olandezilor; pe Rokin (Rokin este un canal si un bulevard in inima Amsterdamului) in Amsterdam, se vand si se cumpara tot felul de piese: de la tiglele ieftine, pictate de mana, modern si pana la cristaluri de calitate si ulcioare scumpe de Delft alb si albastru. Ei sunt cunoscuti de asemenea si pentru productia de diamante. Arta taierii si slefuirii diamantelor se regaseste in Amsterdam si apartine evreilor, care au fost si primii colonizatori ai Jodenbuurt-ului (fostul cartier evreiesc). Inca din secolul al XVII-lea "Taietura de Amsterdam" a ramas sinonima cu perfectiunea in privinta calitatii diamantelor. In claririle unde se taie diamantele, mestesugarii explica modul in care depinde valoare unui diamant de cei patru "c" : carate, crestatura, claritate si culoare, inainte de a indemna la cumparaturi. Exista un grup de ateliere de slefuit diamante pe Rokin. Centru de diamante din Amsterdam, de pe Rokin este cea mai mare institutie de aici si poate fi vizitata organizat si gratuit. 
Activitatea economica din Tarile de Jos dauneaza mediului inconjurator din ce in ce mai putin. Emisiile de gaze cu efect de sera in aer, metalele grele in apa si volumul total al deseurilor generate s-au diminuat incepand cu anul 2000. Aceasta este in parte rezultatul climatului economic din Tarile de Jos. Scaderea productiei de productie in ultimii ani, in special, a condus la mai putine deseuri, emisii si poluare. In comparatie cu alte tari din UE si OCDE, Tarile de Jos au o pozitie medie in ceea ce priveste eficienta ecologica. Scorurile indicatorilor pentru calitatea mediului si a resurselor naturale sunt relativ scazute pentru Olanda. Calitatea apei de suprafata din Tarile de Jos este cea mai grava din UE, populatiile de diverse specii de padure scad, iar in fiecare an zonele naturale sunt cultivate. Oportunitatile economice care decurg din cresterea ecologica au crescut in ultimii ani; Ocuparea fortei de munca in companiile care produc produse "verzi" si furnizarea de servicii "verzi" a crescut de la anul 2000. Cererile facute de companiile "verzi" reprezinta o parte din numarul total de cereri de brevete in Tarile de Jos. In comparatie cu alte tari, Tarile de Jos cheltuiesc o suma relativ mare pentru protectia mediului si au rate de impozitare relativ ridicate, printre altele sub forma de accize pe energie si gaz.


Fisiere in arhiva (1):

  • Olanda - Studiu de caz economie si turism.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Larion D. -  Centre si regiuni turistice, Editura PIM, Iasi 2010
2. Negrut S. -  Europa ghid de calatorie, Editura Ziua, Bucuresti 2003
3. Marin I. -  Europa-Geografie regional, Editua Universitatii, Bucuresti 2005
4. Soare I. -  Turism-Tipologii si destinatii, Editura Transversal, Targoviste 2007
5. https://www.amsterdam.info/ecotourism/?fbclid=IwAR3JE9zUuMOdN2m1UFBIeObx3aSreyhtJg7Uk3GFAcRaCEfeznvEqaC9hx4
6. http://www.netherlands-tourism.com/canal-cruise-in-amsterdam/?fbclid=IwAR1CbY3SlRBt0Nwv-3dxx5i262uSKIAM_H2IfauwtRCofZaxOFhouKK2BlU
7. http://aurora.turiba.lv/training/EN/Accommodation_EN/Part_67.htm?fbclid=IwAR2qwc-S4VOOURPUsnSxfmcp0JTTsqzo9nmEe0AGudS--bGQK0ivfrFRXlA
8. http://www.netherlands-tourism.com/dutch-culture/?fbclid=IwAR2UFzMnp4aH-f4hastEXjhiZraDegylnEUh0eV8QUyI-SUrBFO-k_nfamc
9. https://www.statista.com/
10. https://www.government.nl/?fbclid=IwAR21wLI10xZ2VtVQpK8AtPKceGdzTzlxVqX3SP2co6v8QhQfEjDcaPVA3Nk
11. https://www.iamexpat.nl/?fbclid=IwAR2qwc-S4VOOURPUsnSxfmcp0JTTsqzo9nmEe0AGudS--bGQK0ivfrFRXlA
12. https://www.mastersportal.com/studies/4612/tourism-destination-management.html?fbclid=IwAR16Df-uREEPTWTCR3q0VLrnN9wr9j1hIg009gBrFvA46ngf0J3qhEmLl6I
13. https://www.worldatlas.com/
14. https://insights.abnamro.nl/en/2017/03/further-growth-predicted-for-dutch-hotel-industry/?fbclid=IwAR2qwc-S4VOOURPUsnSxfmcp0JTTsqzo9nmEe0AGudS--bGQK0ivfrFRXlA
15. https://www.cbs.nl/en-gb


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!