Obiective turistice reprezentative pentru București

Previzualizare referat:

Extras din referat:

ATENEUL ROMAN Este una dintre cladirile simbol ale Bucurestiului, ridicata intre anii 1886-1888, sub indrumarea arhitectului francez Albert Galleron si cu fonduri stranse prin contributie publica sub sloganul << Dati un leu pentru Ateneu! >>. Arhitectura exterioara impresionanta imbina mai multe stiluri: neoclasic,baroc, ionic. Sala mare de concerte este impunatoare, avand un diametru de 28,50 m, o inaltime de 16 m si o capacitate de 1.000 de locuri. Este decorata cu o fresca ampla in care sunt surprinse principalele momente din istoria Romaniei - opera a pictorului Costin Petrescu.

ARCUL DE TRIUMF In anul 1878, Bucurestiul a vazut pentru prima data ridicandu-se un arc de triumf cu ocazia intoarcerii trupelor romane din razboiul de independenta. Din pacate, fiind conceput dintr-un material putin rezistent primul monument s-a deteriorat rapid si in anul 1922 cu prilejul paradei pentru intoarcerea trupelor din Primul Razboi Mondial a fost realizat un altul dar si acesta provizoriu. In varianta finala, din piatra, asa cum il putem admira astazi a fost ridicat intre anii 1935-1936, sub indrumarea arhitectului Petre Antonescu. Monumentul poate fi considerat de factura clasica cu ornamente din piatra ? sculpturi si inscriptii ? realizate de artisti cunoscuti ca Ion Jalea,Cornel Medrea si Constantin Baraschi.

GRADINA BOTANICA A luat fiinta in 1855 prin stradania doctorului Carol Davila. Mai apoi intre anii 1860 ? 1866 sub indrumarea directorului gradinilor de atunci, Ulrich Hoffmann, a fost amenajata numai partial in gradina fostei manastiri Cotroceni. Pe locul pe care il ocupa astazi, se afla din anul 1885 unde a fost mutata la indicatiile savantului Dimitrie Brandza ? fondatorul Institutului Botanic, dupa ce o buna perioada de timp fusese amenajata in fata Universitatii (1874 ? 1885).

In incinta Gradinii Botanice se gasesc peste 10 000 de specii de pe toate continentele amenajate pe forme de relief special create si organizate pe sectoare dupa cum urmeaza: sectorul plantelor ornamentale, sectorul flora Dobrogei, cascada, gradina italiana, rozariul, sectorul plante utile, sectorul <<sistemul plantelor>>, arboret ? dendrariu si complexul de sere cu plante exotice. Pot fi admirate diorame cu aspecte din Delta Dunarii si chiar o pestera.

MUZEUL NATIONAL DE ISTORIE NATURALA " GRIGORE ANTIPA" Infiintat in 1834, la propunerea banului Mihalache Ghica, muzeul numit initial de Istorie si Antichitati, a avut numeroase sedii printre care si actualul Colegiu Sf. Sava din Bucuresti.Construirea noului sediu incepe in anul 1904 la staruintele lui Grigore Antipa directorul din acea vreme, cladirea fiind astfel prima proiectata in scopul de a deveni muzeu. In perioada in care a fost adminstrat de Grigore Antipa (1904 - 1944), a cunoscut o dezvoltare deosebita atat in organizare cat si in acumularea de patrimoniu, de aceea in 1933 muzeul adopta numele directorului sau - dr. Grigore Antipa.

In prezent gazduieste circa 1300 000 de exemplare, grupate in 130 de colectii apartinand majoritatii grupelor de animale. Aici puteti admira si colectii de minerale si roci, fosile, anatomie comparata, etnografie si antropologie. Valoarea exponatelor este cu atat mai mare cu cat in randul lor sunt peste 5000 de exemplare unice in lume.

Muzeul desfasoara si o sustinuta munca de cercetare, implicandu-se in programe de gen internationale.

MUZEUL NATIONAL DE ISTORIE A ROMANIEI ocupa 8.000 mp si isi are sediul intr-o impunatoare cladire considerata monument de arhitectura. In cele circa 60 de sali sunt prezentate exponate de o reala valoare. Cele mai multe provin de la fostul Muzeu National de Antichitati dar si de la numeroase institutii de gen din tara. Expunerea lor este realizata intr-un mod sugestiv astfel incat sa redea cat mai bine etapele evolutiei poporului nostru pe planuri diferite: social, politic, administrativ, cultural, etc.

Daca doriti sa cunoasteti istoria noastra din cele mai vechi timpuri pana astazi, intr-un mod cat placut departe de cartile plicticoase si anoste, Muzeul National de Istorie a Romaniei isi deschide portile pentru dumneavoastra!

MUZEUL SATULUI Muzeul Satului din Bucuresti se numara printre primele muzee etnografice din lume si a luat fiinta in 1936 ca rezultat al eforturilor profesorului Dimitrie Gusti (1880 -1955), fondatorul scolii romanesti de socilogie. El a intentionat sa ofere o imagine relevanta pentru modul de viata al taranilor romani. A incercat sa redea intr-un cadru natural potrivit (malul lacului Herastrau), spiritul popular, originalitatea si simtul artistic intalnite in spatiul rural romanesc. A recreat ambianta din gospodarii si a incercat sa redea cat mai fidel interiorul acestui spatiu, aducand toate accesoriile necesare traiului. Daca a reusit sau nu, numai dumneavoastra puteti decide vizitand Muzeul Satului.

MUZEUL NATIONAL COTROCENI Palatul Regal Cotroceni, alaturi de biserica si manastirea din incinta sa formeaza Muzeul National Cotroceni, o asezare care in ciuda numeroaselor schimbari suferite de-a lungul anilor isi pasreaza specificitatea reveland aspecte ale istoriei mediavale si moderne desfasurate in acest loc. Astfel viata sociala politica, militara, diplomatica, religioasa si culturala timp de trei secole si-a lasat amprenta in acest spatiu.

Trebuie sa-i mentionam pe cei care si-au adus aportul si a caror nume se leaga de Cotroceni: Serban Cantacuzino, intemeiatorul palatului,Constantin Brancoveanu, Nicolae si Constantin Mavrocordat, Alexandru Ipsilanti, Constantin Gheorghe Hangerli, Alexandru Moruzzi, Barbu Stirbei, Alexandru Ioan Cuza, Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen, Ferdinand I.

Calcati pe urmele lor; vizitati Palatul Cotroceni!

OBSERVATORUL ASTRONOMIC AMIRAL "VASILE URSEANU"

Construit in 1910 Observatorul Astronomic isi are sediul intr-o cladire special proiectata care apartinea la vremea aceea celui care i-a dat numele: Amiralul Vasile Urseanu

PALATUL PARLAMENTULUI Construit intre anii 1984 si 1989, este cel mai grandios edificiu din Europa si al doilea din lume dupa cladirea Pentagonului Washignton SUA. Are in totalitate 6000 de incaperi care includ birouri, sali de receptii, sali de sedinta, sali pentru manifestari stiintifice si culturale si sali de conferinta. Cu o suprafata interioara de 265.000 mp se situeaza pe a treia pozitie din lume in ceea ce priveste volumul dupa Cape Canaveral (USA). Program vizita:de luni pana vineri intre orele 10:00-16:00

Rezervari la numarul de telefon: 021/ 402 1428

PARCUL CISMIGIU Aflat in centrul Capitalei,in fata Primariei Municipale, Gradina Cismigiu este cel mai vechi parc din Bucuresti. Se intinde pe aproximativ 17 ha, loc care initial (inceputul sec.19) era ocupat de o dumbrava cu un lac format de izvoare, numit in vechime << Balta lui Dura Negutatorul >> La 1779, pe locul actualei gradini se ridica una dintre cismelele pe care Alexandru Ipsilanti le porunceste pentru a asigura necesarul de apa potabila pentru oras. Numele parcului este legat de titlul de "marele cismigiu" pe care, Dumitru suiulgi-basa,l-a primit deoarece locuia in imediata sa apropiere si supraveghea lucrarile care permiteau curgerea apei, numit fiind mai mare peste cismele. Sub indrumarea peisagistului vienez Carl F.W.Meyer incep lucrarile de amenajare in anul 1847, iar in anul 1854 are loc inaugurarea oficiala.

MUZEUL TARANULUI ROMAN

MUZEUL NATIONAL TEHNIC "PROF. ING. DIMITRIE LEONIDA".

Colectiile Muzeului Tehnic reunesc peste 5.000 de exponate, care reprezinta tot atitea marturii despre evolutia tehnicii si care sunt adunate in 300 de colectii.

MUZEUL MILITAR NATIONAL Patrimoniul Muzeului este compus din 1 280 000 de repere organizate in 49 de colectii astfel:

- Expozitia istorica permanenta in care, in cadrul sectiilor de istorie veche, medie, moderna si contemporana, este prezentata istoria militara a poporului roman, din cele mai vechi timpuri si pana in prezent. Aceasta expozitie este adapostita in pavilionul A, pavilionul central.

- Expozitiile permanente ale principalelor colectii (armament medieval, modern si contemporan, uniforme romanesti si accesorii) sunt prezentate in salile Pavilionului B; cea de aviatie este gazduita de Pavilionul C1; cea de atelaje, harnasamente si accesorii de calarie, in Pavilionul F iar cea de artilerie (incepand din sec. al XVIII-lea si pana in anii `90 din secolul al- XX-lea), blindate si autovehicule se gaseste expusa in Parcul Muzeului.

- Expozitii temporare ce incearca sa acopere sfera dezvoltarii si evolutiei diferitelor categorii de arme, de prezentare a unor colectii sau prilejuite de diverse evenimente istorice.

MUZEUL NATIONAL DE ARTA AL ROMANIEI GALERIA DE ARTA EUROPEANA Nucleul galeriei il constituie colectia regelui Carol I, la care s-au adaugat lucrari din alte colectii particulare si de stat. In prezent galeria cuprinde lucrari de pictura si sculptura din secolele XIV-XX, realizate de reprezentanti ai scolilor: italiana, olandeza, flamanda, germana, franceza si spaniola. GALERIA DE ARTA ROMANEASCA MODERNA Actuala expunere urmareste cronologic tendintele artistice autohtone, descriind traseul artei romanesti in ultimele doua secole, de la inceputul secolului al XIX-lea - ilustrat prin desprinderea de arta bisericeasca- la epoca marilor clasici ai artei romanesti (Nicolae Grigorescu, Ioan Andreescu, Stefan Luchian, Constantin Brancusi, Dimitrie Paciurea) si pina la arta contemporana.GALERIA DE ARTA MEDIEVALA ROMANEASCA Galeria de Arta Medievala Romaneasca detine peste 9500 de piese, reprezentative pentru cele trei provincii istorice romanesti, Moldova, Tara Romaneasca si Transilvania. Patrimoniul este structurat in mai multe colectii: icoane, fresca, broderii, manuscrise, tiparituri, argintarie, podoabe, sculptura in lemn si piatra, ceramica

MUZEUL GEOLOGIC NATIONAL Muzeul Geologic National adaposteste in cele 22 de sali special amenajate pentru vizitare, un impresionant patrimoniu cultural-stiintific reprezentat prin remarcabile colectii geologice (de minerale, roci si fosile) din tara sau din strainatate. Palatul Muzeului Geologic National a fost destinat de la inceput Institutului Geologic al Romaniei si a fost cladit in 1906-1908, dupa proiectul renumitului arhitect Stefanescu. Realizat intr-un stil neobrancovenesc, a fost declarat monument arhitectonic, in incinta lui fiind adapostit astazi, Muzeul Geologic. Legea de infiintare a Institutului Geologic al Romaniei data in 1906 de Regele Carol I, prevedea in regulamentul sau de aplicare ca "se vor alcatui colectiuni de roci si minerale din tara care, cu invoirea directorului vor putea fi vizitate si consultate de public", colectiuni care au fiintat pana la seismul din 1977. Refacerea cladirii in urma distrugerilor provocate de cutremur a fost urmata de realizarea, poate a celui mai frumos muzeu de Stiinte ale Pamantului din regiunea central-estica a Europei, care a fost redeschis in forma sa actuala in 1990.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Obiective turistice reprezentative pentru Bucuresti.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
1 564 cuvinte
Nr caractere:
9 473 caractere
Marime:
17.18KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Turism și Alimentație
Tag-uri:
turism, obiective
Predat:
la liceu
Profil:
Servicii
Specializare:
Ştiinţe sociale
Sus!