Obiective turistice pe Calea Victoriei

Extras din referat Cum descarc?

Calea Victoriei este una din cele mai vechi artere ale Bucurestiului. Inainte de perioada in care a domnit Constantin Brancoveanu, strada nu facea parte din Bucuresti, numele ei fiind Drumul Brasovului si era formata doar din bucata dintre Cercul Militar si Piata Victoriei. Portiunea cuprinsa intre Piata Natiunilor Unite (fosta Piata Senatului) si bulevardul Regina Elisabeta era cunoscuta in acea vreme sub numele de Ulita Mare spre Sarindar pentru ca ducea catre biserica Sarindar (astazi, Cercul Militar National). Drumul, rezultat din unirea Drumul Brasovului cu Ulita Mare spre Sarindar, a fost deschis in anul 1692, de catre domnitorul Tarii Romanesti, Constantin Brancoveanu, sub numele de Podul Mogosoaiei. Ulita nou formata era pavata cu trunchiuri de copaci. Strazilor astfel pavate li se spunea poduri, motiv pentru care si noua cale primeste denumirea de ,,Pod", Podul Mogosoaiei. Noua strada a fost construita pentru a asigura o cale de legatura intre mosia voievodului, Mogosoaia si palatul domnesc, amplasat in apropierea Curtii Vechi.Noua artera devine drumul principal al capitalei, de-a lungul ei construindu-se case boieresti, biserici, hanuri, hoteluri, pravalii, magazine de lux, cafenele si institutii de stat. La inceputul secolului al XVIII-lea, strada era luminata cu ,,somoioage imbibate cu pacura sau rasina", in timpul domnitorului Grigore Ghica se paveaza cu piatra iar in 1882 au aparut primele instalatii electrice din Bucuresti, in fata Palatului Regal de pe Calea Victoriei.Desi constructiile ridicate pe aceasta strada au aparut de-a lungul timpului, inegale ca marime si cu stiluri diferite, creeza un tot mai putin fericit din punct de vedere urbanistic si arhitectonic, artera devine din ce in ce mai importanta pentru Bucuresti incepand din secolul al XIX cand devine strada domneasca.Dupa ce la 8 octombrie 1878, armata romana isi face intrarea triumfala in Capitala, in urma victoriei din Razboiul de Independenta, Podul Mogosoaiei primeste numele de Calea Victoriei, nume pastrat pana in prezent.In perioada comunista artera isi pastreaza numele primit in 1878, si devine sursa de inspiratie pentru regimul comunist in construirea unei noi artere (1980), atat ca nume, dar si ca insemnatate, numita Calea Victoriei Socialismului.
Obiective:
Muzeul George Enescu (Palatul Cantacuzino): Cladirea a fost construita dupa planurile arhitectului I.D. Berindei in stilul rococo, neoclasic francez si art-nouveau in perioada 1898-1900. Fatada cladirii are o intrare monumentala strajuita de doi lei. In timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, palatul a fost sediul presedentiei Consiliului de ministri.
Institutul de Istorie a Artei: Este situat la intersectia Caii Victoria cu strada G. Manu vizavi de Muzeul George Enescu si este fosta casa a avocatului Dissescu. Cladirea a fost construita de arhitectii Grigore Cerkez si A.Clavel in stil eclectic
Casa Vernescu: Casa a fost ridicata in jurul anului 1820 de familia Lens. In 1886 devine proprietatea lui Gheorghe Vernescu. Cladirea a fost refacuta in intregime de arhitectul Ion Mincu. 
Biserica Sf. Nicolae Tabacu: Este situata vizavi de Academia Romana, construita la sfarsitul secolului al XVII-lea.
Cladirile Academiei Romane: Situate vizavi de Cazino Victoria. Cladirea Academiei este una din cele mai vechi din Capitala, fosta casa boiereasca Cesianu. Academia are sediul in aceasta cladire din 1890. Cladirea Bibliotecii Academiei a fost construita in 1936 dupa planurile arhitectului Duiliu Marcu si este situata in spatele gradinii Academiei
Cazino Victoria: Este situat la intersectia Caii Victoria cu bulevardul Dacia si este fostul sediu al legatiei germane la Bucuresti.
Uniunea Scriitorilor: Fosta casa Monteoru, construita dupa planurile arhitectului Nicolae Cutarida
Muzeul Colectiilor de Arta (Palatul Romanit): Cladirea a fost ridicata in 1883 pe locul fostei case boieresti Romanit, construita la inceputul secolului al XIX-lea de boierul Constantin Faca, apoi terminata si amenajata de vistiernicul Romanit. Domnitorul Al.I. Cuza a inchiriat casa pentru a-si instala Cancelaria Domneasca. Din 1978 aici se afla Muzeul Colectiilor de Arta
Biserica Alba: A fost ctitorita de preotul Neagu Darvas la inceputul secolului al XVIII-lea. Interiorul este pictat de Gheorghe Tattarescu
Ateneul Roman: Este situat in Piata Revolutiei. Edificiul a fost ridicat in perioada 1886-1888 dupa planurile arhitectului francez Albert Galleron. Tot aici se afla sediul Filarmonicii ,,George Enescu
Hotelul Athenee Palace (din reteaua Hilton): Este situat vizavi de Ateneu. Este prima cladire din Bucuresti in constructia careia s-a folosit beton armat. Cladirea a fost construita in anii 1912-1914 dupa planurile arhitectului Theophile Bradeau
Biblioteca Centrala Universitara din Bucuresti: Este situata vizavi de Muzeul National de Arta al Romaniei. Cladirea a fost construita in 1893 dupa planurile arhitectului francez Paul Gottereau si inaugurata in 1895 de regele Carol I. 
Palatul Senatului: Este situat in Piata Revolutiei. Initial a fost Consiliul de Ministri, apoi sediul Comitetului Central al P.C.R. In prezent, cladirea gazduieste Ministerul Administratiei si Internelor
Muzeul National de Arta al Romaniei (Palatul Regal): Este situat in Piata Revolutiei. Palatul a fost construit dupa planurile arhitectului N.Nenciulescu si inaugurat in anul 1937. Astazi, Palatul adaposteste Muzeul National de Arta. Aici sint expuse tablori pictate de Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ion Andreescu, Stefan Luchian, Theodor Pallady, Gheorghe Petrascu, El Greco, Rembrandt, Rubens. 
Monumentul Renasterii Nationale: Este situat in Piata Revolutiei. A fost construit de Alexandru Ghildus si inaugurat in 2005.
Biserica Cretulescu: Biserica a fost ctitorita in 1722 de Iordache Cretulescu si de sotia sa, Safta, fiica domnitorului Constantin Brancoveanu
Pasajul Macca-Villacrosse: A fost realizat de catre arhitectul Filip Xenopol in anul 1891. Este acoperit cu sticla si adaposteste buticuri, cafenele si locuinte.
Hotelul Continental: Este situat la intersectia Caii Victoria cu strada Ioan Campineanu. Cladirea a fost construita in 1886 dupa planurile arhitectilor Emil Ritten Forster si I.I.Rasnovanu in stilul Renasterii germane.
Palatul Telefoanelor: A fost construit in anul 1933, dupa planurile arhitectilor americani Louis Weeks si Walter Froy. A fost la acea data cea mai inalta cladire din Bucuresti (53 m).
Teatrul Constantin Tanase:
Teatrul Odeon: Cladirea a fost ridicata pe locul unde a existat fosta casa a lui Costache Ghica.
Casa Capsa: Este situata in fata Cercului Militar National. Restaurant infiintat in 1881. Timp de un secol a fost printre cele mai bune restaurante din Capitala.
Cercul Militar National: Cladirea Cercului Militar este situata vizavi de Grand Hotel du Boulevard. A fost construita in 1912, in stil neoclasic francez, dupa planurile arhitectilor Dimitrie Maimarolu, Victor Stefanescu si Ernest Doneaud.
Grand Hotel du Boulevard: Constructia cladirii a inceput in anul 1865 dupa planurile arhitectului Alexandru Orascu.
Biserica Doamnei: Este situata la intersectia Caii Victoria cu bulevardul Elisabeta. A fost ctitorita in 1683 de Maria Doamna, cea de-a doua sotie a lui Serban Cantacuzino.
Sediul central CEC: Este situat vizavi de Muzeul National de Istorie. Cladirea a fost ridicata in 1900 dupa planurile arhitectului francez Paul Gottereau.
Biserica Zlatari: Este situata langa Muzeul National de Istorie. A fost zidita in 1637 pe locul unei vechi biserici de lemn si apoi rezidita in 1715 din grija spatarului Mihai Cantacuzino.
Muzeul National de Istorie a Romaniei (Palatului Postelor): Palatul Postelor a fost ridicat intre 1894-1900. Din 1971 a devenit muzeu. Aici se afla Tezaurul National.


Fisiere in arhiva (1):

  • Obiective turistice pe Calea Victoriei.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!