Obiceiurile de Iarna

Extras din referat Cum descarc?

POSTUL CRACIUNULUI IN
ARGES-MUSCEL
Inv. Nicolae Dascalu
Scoala Nr. 17 Pitesti, gr. I, Franceza
Intr-o perspectiva a lor de ansamblu,aceste obiceiuri cu exceptia unor demersuri de factura magica individuale sau de grup restrans, stau sub specia colindatului ca practica rituala comunitara si a colindului/colindei ca text in sens larg, ele avand o actualizare punctuala, cu trei momente de culminatie : (seara si) noaptea de Craciun, de Anul Nou si de Sf. Ion, ce comunica prin campul unor perioade de pregatire, de asteptare si de prelungire, care le circumscriu si le leaga, asigurandu-le continuitatea si consubstantialitatea la nivelul de adancime. La acestea se adauga un mare numar de credinte prescriptii si interdictii ce imbraca forma expresiei verbale propriu-zise, gestuale sau comportamentale, ori a ilustrarii prin povestiri legendare si de intamplari traite, prin jocuri si practici ocazionate de colind sau in afara colindatului. Aceste componente, cand nu figureaza, in subsidiar, in descrierea variantelor de obiceiuri pot fi analizate separat.
Perioada de pregatire in vederea sarbatorilor de iarna incepe odata cu postul Craciunului, debut marcat insa nu atat de timpul calendaristic abstract (15 noiembrie), ci de timpul concret, al sarbatorii Sfantului Andrei (30 noiembrie), primul Mos din seria celor trei (Mos Andrei, Mos Nicolae, Mos Craciun) figurari, intre alte straturi de semnificatii, ale timpului ce incepe sa imbatraneasca.
Postul Craciunului constituie, intre altele, si perioada destinata invatarii si repetarii colindelor. Pentru aria etnografica Muscel Arges, cadrul unor astfel de pregatiri ca si al rezidentei colindatorilor in intervalul practicarii obiceiului, nu au avut un caracter initiatic, restrictiv, el fiind reprezentat de sezatorile satului la care luau parte atat fetele, cat si flacaii. 
Un substitut al cadrului autentic de pregatire al obiceiurilor cu atuurile si dezatuurile oricarui paliativ il reprezinta caminul cultural si, intr-o anumita masura, scoala, aici pregatirea desfasurandu-se in vederea participarii la manifestari cultural artistice din afara satului. 
Colindetele sau Buna dimineata! reprezinta cel dintai moment si , totodata, prima forma de colindat de vestire a intrarii in sarbatoare - , care se desfasoara in noaptea si in zorii zilei de Ajun (23 spre 24 decembrie). Rastimpul consacrat acestei forme de colind este dupa miezul noptii pana in zori, asa cum rezulta din prescriptiile sugerate de unele variante de text : Prichic, prichic revarsat, / Nici cocosii n-au cantat, / Nici noi n-am intarziat/... (cf. M. Robea, p. Stroesti). Acest obicei este general si activ in intreaga zona, fiind deosebit de unitar si sub raportul structurii ceremoniale.
Uneori, grupurile de colindatori se diferentiaza social : pana acum cativa ani, dar si in prezent in satele Namaiesti si Valea Mare-Pravat, in afara de copiii satului, veneau cu Buna dimineata cateva carduri ori un card mai numeros de rudari din Gura-Pravat.
Privind desfasurarea propriu-zisa a obiceiului, spre deosebire de alte forme de colindat, la Buna dimineata nu se cere incuviintarea prealabila a gazdei : se colinda la poarta sau in curte (poarta se lasa deschisa in aceasta noapte si se leaga cainii), colindul debutand cu strigarea Hai la Buna dimineata! (si var.), ce constituie si un fel de refren al textului de colind cantat, precum si formula finala, uneori repetata, de chemare a gazdei.
Pe alocuri, copiii mai poarta in mana un bat sau ciomag, obiecte a caror prezenta este explicata astazi exclusiv ca avand scop utilitar acela de a-i ajuta la mersul prin nameti si a-i apara de caini.


Fisiere in arhiva (1):

 • Obiceiurile de Iarna.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!