Muntii Padurea Craiului

Extras din referat Cum descarc?

Muntii Padurea Craiului, se constituie ca o prelungire a Muntilor Apuseni spre nord-vest, o zona formata din dealuri domoale ( inaltimea maxima 1024m -Hodrancusa), de platouri carstice ciuruite de doline despartite de vai adanci, o zona renumita prin numarul mare de pesteri, izbucuri si ponoare ce constituie atractia principala a acestor locuri. Muntii Padurea Craiului sunt delimitati spre nord de Crisul Repede, spre sud-vest de Crisul Negru iar la est de Valea Iadului ce-i separa de Muntii Vladeasa. Traseele marcate se concentreaza in zona defileului Crisului Repede ( aici aflandu-se si 2 din cele 3 pesteri din Padurea Craiului amenajate pentru vizitare -P. Vadu Crisului, P. Ungurului) si in zona Meziad.
Drumuri si puncte de acces: in afara de drumurile nationale ce marginesc Muntii Padurea Craiului (la nord E60 si la sud E79) o serie de alte drumuri, in general neasfatate, fac legatura intre cele doua artere (Sambata - Tileagd, Beius - Alesd, Beius - Borod) sau intre localitatile si satele rasfirate pe culmile domoale, facandu-i accesibili pentru practicarea cicloturismului.
- pe Valea Iadului - cabana Lesu situata in aval de lacul de acumulare Lesu (deschisa tot timpul anului - 200 locuri), campinguri cu casute, vile si pensiuni turistice in amonte de lacul Lesu. Trasee marcate: - in zona Lesu - Meziad.
1. Cabana Lesu (alt.600m) - Coada Lacului Lesu - Cabana Meziad (alt.470m) 
Marcaj triunghi rosu. Distanta: 22km. Durata: 6-7h. Traseu de legatura intre Cabana Lesu si cabana Meziad (mai tot timpul inchisa). Traseul urmeaza drumul forestier, pe Valea Lesului, in urcus usor, fiind comun pana in apropiere de Culmea Runcsor cu banda rosie. Cotim la stanga, tot pe drumul ce ocoleste lacul Lesu pe versantul stang, dar fara perspective asupra lacului. Vom fi atenti la marcajul turistic care paraseste brusc, in apropierea Vf. Hodrancusa spre stanga, drumul forestier pentru a urca o panta abrupta si fara o poteca bine conturata. In aprox. 30min poteca ne va scoate la un punct de belvedere situat deasupra lacului, pe Piatra Bulzului (630m), de unde avem o panorama deosebita asupra intregii zone de amonte a lacului Lesu si spre culmile vestice ale muntilor Vladeasa. De aici coboram accentuat pana pe firul vaii Valcele ce se varsa in lac. Putem scurta spre coada lacului Lesu urmand in aval firul acestei vai, si traversand prin apa valea Iadului. Marcajul insa urmeaza in amonte firul vaii Valcele, intalneste marcajul triunghi albastru, fiind comun cu acesta pana la Cabana Meziad. Poteca urca pieptis prin padurea de foioase pana pe Vf. Piciorul Porcului (836m), traverseaza culmea, apoi portiuni de padure alternand cu poienite. Trece pe langa Vf. Stogu (748m) apoi coboara mai accentuat pana pe firul vaii Pestera. Intr-un scurt sector de chei, lasam spre dreapta portalul P. Meziad, ce poate fi vizitata numai cu ghid, pe care il gasim fie la Cab. Meziad, fie in satul Meziad (3km aval de cabana). Langa cabana Meziad se afla un izvor amenajat. Din Beius se ajunge la cabana pe drum asfaltat 16km pana in satul Meziad, si inca 3km pe drum pietruit pana la cabana. Din capatul vaii Lesului, se poate face o scurta deviere pe poteca nemarcata spre pestera si ponorul din "Lunca Acra", loc de pasunat in sezonul de vara.


Fisiere in arhiva (1):

  • Muntii Padurea Craiului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!