Monumente istorice din Iași - Zona A

Extras din referat Cum descarc?

Monumente istorice
Zona A: Centru Civic, str. Sf Lazar, str. Cantemir, Podu Ros
Din perspectiva institutionala, Iasul este pe pozitia secunda in tara, dupa Bucuresti, ca numar de institutii si ca numar de oameni angajati efectiv in acestea.
1. Palatul Culturii
Scurta prezentare
Palatul Culturii situat in Iasi a fost inaugurat, in 1926, de catre regele Ferdinand al Romaniei. Realizat in stilul neogotic, constructia Palatului a durat doua decenii. Un incendiu de la sfarsitul sec. al XIX-lea a distrus acest palat, la inceputul secolului urmator luandu-se decizia ridicarii actualei constructii.
Elemente de interes turistic sunt: ,,Sala gotica", unde se poate admira mozaicul ce reprezinta un ,,bestiarum" medieval, ,,Sala Voievozilor" care se afla la etajul I si contine, in medalioane, portretele domnilor Moldovei si ale regilor Romaniei. Tot la etajul I se afla ,,Sala Henri Coanda".Un orologiul cu carillon este instalat in turnul central si este format din 8 clopote care reproduc, din ora in ora, ,,Hora Unirii".
In fata Palatului Culturii se afla statuia lui Stefan cel Mare, realizata la Paris.
Astazi Palatul Culturii din Iasi este sediul Complexului Muzeal National ,,Moldova" ce cuprinde Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Arta, Muzeul Stiintei si Tehnicii ,,Stefan Procopiu", dar si Centrul de Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural. In aripa de nord-est a palatului se afla sediul Bibliotecii Judetene ,,Gheorghe Asachi".
Locatie
Palatul Culturii se afla in zona Centru Civic, Piata Stefan cel Mare si Sfant nr. 1, oras Iasi, jud. Iasi, Romania.
Cai de acces
La acest monument istoric se poate ajunge cu masina personala dar si cu transportul in comun pus la dispozitie de catre autoritatile locale:
-autobuzul 28 b , 41, 41b
- microbuz 28
Stare generala
In prezent,Palatul Culturii este inchist pentru restaurare in cadrul Programului Guvernamental de Reabilitare a Monumentelor Istorice. 
Orar
Temporar este inchis pentru renovare dar dupa ce renovarea se va termina programul va fi acelasi :
Marti- Duminica: 10.00 - 17.00
Tarife
Pret bilet: 5 lei pentru toate muzeele (Muzeul de Istorie al Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Arta, Muzeul Stiintei si Tehnicii Stefan Procopiu) sau 10 lei pentru un muzeu
Capacitate
Constructia are 298 incaperi cu o suprafata de aproximativ 36.000 m2. La fatada sunt 92 ferestre, iar la mansarda alte 36 in ogiva si doua randuri de baghete.
Numar de vizitatori
Numarul aproximativ de vizitatori este de 130 000 anual.
Site
http://www.palatulculturii.ro/Acasa.htm
2. Casa Dosoftei
Scurta prezentare
Cunoscuta si sub numele de "Casa Dosoftei", fiindca o vreme, a adapostit tiparnita mitropolitului Dosoftei, aceasta straveche casa, a fost construita din prima jumatate a secolului al XVII-lea si este o cladire inalta, cu ferestre arcuite si dreptunghiulare, cu pridvor deschis, cu foisoare taranesti, compusa din doua incaperi boltice, precedate, spre strada, de un portic inalt cu cinci arcade.
Astazi cladirea gazduieste Departamentul Literaturii Romane Vechi al Muzeului Literaturii Romane.
Exponatele din muzeu sunt aranjate in asa fel incat se urmareste dezvoltarea literaturii romane vechi la Iasi.
Se gasesc aici numeroase exponate originale dintre care cel mai vechi manuscris continand ,,Letopisetul" atribuit lui Grigore Ureche.


Fisiere in arhiva (1):

  • Monumente Istorice din Iasi - Zona A.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!