Monumente

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Conform DEX 2009, prin monument se intelege orice opera de sculptura sau de arhitectura destinata sa perpetueze amintirea unui eveniment sau a unei personalitati remarcabile, constructie arhitectonica de proportii mari sau de o deosebita valoare. In sens figurat, monumentul este orice opera, document istoric sau creatie culturala de insemnatate nationala sau internationala. Iar, sintagma "monument al naturii" se refera la plante, animale, formatiuni naturale, teritorii etc. de mare insemnatate stiintifica sau estetica, considerate bunuri ale intregului popor, ocrotite prin lege si conservate pentru posteritate. Etimologic, substantivul "monument" din limba romana provine din termenul "monument" din limba franceza si din termenul latinesc "monumentum", care se traduce astfel: "tot ce aminteste de (ceva, cuiva)", ,,semn amintitor", ,,amintire". La randul sau, temenul latinesc "monumentum" provine din verbul "moneo, monere, monui, monitum", care inseamna: ,,a atrage atentia", ,,a aminti", ,,a avertiza".
Capitolul I. Tipuri de monumente
Monumentele pot fi impartite in monumente istorice si monumente ale naturii. La randul lor, cele istorice pot fi grupate in: monumente de arheologie, monumente de arhitectura, monumente religioase, monumente memoriale si funerare. Monumentele naturii reprezinta arii naturale protejate, care corespund categoriei a III-a a Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii (IUCN) , ale caror valoare, deosebit de insemnata sau unica, este supusa unui regim strict de protectie si conservare, cu scopul de a asigura pastrarea trasaturilor naturale specifice. Criteriile, care stau la baza declararii unei arii protejate ca monument al naturii, conform Agentiei Europene de Mediu, sunt acelea de identificare a zonelor cu elemente naturale valoroase si o deosebita semnificatie ecologica, stiintifica sau peisagistica, reprezentand specii de plante sau animale salbatice amenintate cu disparitia, arbori seculari, asociatii floristice sau faunistice, fenomene geologice: chei, cascade, pesteri, avene, stanci, cursuri de apa, depozite fosile, precum si alte elemente cu valoare de patrimoniu natural, prin unicitatea si valoarea lor.
Capitolul II. Monumente istorice
2.1. Monumente istorice din lume
Turnul Eiffel este o constructie faimoasa, pe schelet de otel, din Paris, ce masoara 324 m inaltime. Turnul a devenit simbolul Frantei cel mai raspandit la nivel mondial. Constructia lui a durat doi ani si doua luni, turnul fiind inaugurat pe 31 martie 1889, pentru a marca implinirea centenarului Revolutiei Franceze. Turnul Eiffel este inscris ca monument istoric din 24 iunie 1964 si face parte din patrimoniul mondial UNESCO (Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura, conform denumirii originale din engleza, United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) din 1991, impreuna cu alte monumente pariziene. 
Statuia Libertatii este un monument situat in portul orasului New York, pe mica insula Liberty Island, la gura de varsare a fluviului Hudson in oceanul Atlantic. A fost plasata in anul 1886, la intrarea in port, cu scopul de a transmite salutul de ''bun-venit'' pe pamant american, tuturor calatorilor: americani care se intorc in tara, vizitatori si imigranti. Statuia este un cadou al Frantei facut Statelor Unite ale Americii, cu ocazia aniversarii a 100 de ani de la castigarea independentei Statelor Unite. A fost inaugurata la 28 octombrie 1886. Numele original complet al acestei statui este "Libertatea Luminand Lumea". Statuia Libertatii figureaza, din 1984, pe lista patrimoniului mondial al UNESCO.
Taj Mahal este un monument in orasul Agra, din India. A fost construit de imparatul Shah Jahan drept mausoleum pentru sotia sa. Cladirea a fost construita intre 1630 si 1653 si imbina diferite stiluri arhitecturale, precum: persan, turcesc, indian, si islamic. De asemenea, este cunoscut ca momunentul cu o simetrie perfecta si cu o remarcabila finete in definirea fiecarui detaliu. La rasaritul soarelui, intreg ansamblul pare roz, iar seara pare alb-galbui. Schimbarea culorilor se spune ca este simbolul starii de spirit a femeilor. In vremurile de demult, existau aici usi de argint, iar in interior era amplasat un grilaj de aur masiv si o textura de perle, direct pe lespedea funerara. Acestea, insa, au fost furate. Constructia este situata intr-un decor natural si comunica cu exteriorul printr-o poarta inalta si masiva, care este simbolul intrarii in paradis. Monumentul a devenit, in 1983, parte din patrimoniul mondial UNESCO si ramane si pana astazi printre cele mai vizitate si faimoase monumente din lume.


Fisiere in arhiva (1):

  • Monumente.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Fildan Rebecca , Grecu Ioana, 2009, 1000 de minuni arhitecturale , Ed. Aquila, Oradea
2. Voicu Felicia, 2006, 1000 de minuni ale lumii : comorile omenirii de pe cinci continente, Ed. Aquila, Oradea 
3. Rebreanu Catalin, 2009, 1000 de minuni ale naturii, Ed. Aquila, Oradea 
4. Pop Emil, Salageanu N., 1965, Monumente ale naturii din Romania, Ed. Meridiane, Bucuresti
5. Opris Ioan, 2001, Monumentele istorice din Romania (1850-1950), Ed. Vremea, Bucuresti
6. Opris Ioan, 1986, Ocrotirea patrimoniului cultural, Ed. Meridiane, Bucuresti


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!