Monografie comuna Moțăieni

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 25 în total
Cuvinte : 3604
Mărime: 2.07MB (arhivat)
Publicat de: Ghenadie Dumitrache
Puncte necesare: 6

Cuprins

  1. 1. Comuna Motäieni
  2. 1.1. aspecte generale.pag. 2-4
  3. 2.Din trecut. în prezent
  4. 2.1. satul Motäieni.pag. 5-8
  5. 2.2. satul Cucuteni.pag. 9-13
  6. 3.Stiati cä. pag.13
  7. 4.Anexe.pag. 14-24
  8. 5.Bibliografie.pag.25

Extras din referat

COMUNA MOTÄIENI

-aspecte generale-

Motto:”Satul a fost în tinutul

istoric al Tärii ,adevarata

cetate a Românismului.”

RÄDULESCU-MOTRU

Motäieni este o comunä suburbanä a orasului Fieni si se aflä in jumatatea nordicä a judetului Dâmbovita, pe axul natural constituit de valea Ialomitei,la 23km de Târgoviste,pe Drumul National 71,Targoviste-Sinaia,la nord de paralela de 45ºN.

Are o suprafatä de 11054ha si este formatä în mare parte de

päsuni sau päduri. Se învecineazä la nord, cu orasul Fieni, la sud si est cu orasul Pucioasa si la vest cu comuna Vulcana-Bäi.

Comuna Motäieni este formatä din 2 sate, Motäieni si Cucuteni, si are o lungime de 11,5 km². Prin partea de est a comunei trece calea feratä Bucuresti-Fieni. Aceasta a fost construitä în anul 1912 si împreunä cu Drumul National 71 face legätura dintre satele comunei cu resedinta judetului.

Relieful este format din dealuri cu pante 20-60%, lunci , tarine si coline (Anexa 1), fäcând trecerea de la zona subcarpaticä la zona precarpaticä. Comuna se aflä la adäpost de curentii reci de la nord, iernile fiind relative blânde.Teritoriul säu este sträbätut de apele râului Ialomita si ale pârâului Vulcana. Comuna Motäieni este situatä la altitudinea de 402 m fatä de nivelul märii.

Clima este temperat-continentalä. Temperatura medie anualä estede 8,5ºc, cu variatiuni iarna între -2ºC si -8ºC, iar vara cu o temperaturä medie de 19,1ºC.

Vegetatia este formatä din livezi cu pomi fructiferi, fânete si päduri de foioase(Anexa 2). Fauna este variatä, specificä zonei de deal (ursi,lupi,vulpi,iepuri,fazani,etc.).

Comuna se încadreazä în gradul VIII de seismitate, fiind poluatä cu praf de ciment de la Fabrica de ciment Romcif-Fieni.

În anul 2000, dupä recensämânt, populatia comunei era de 2295 locuitori dintre care 1108 de bärbati si 1187 femei. În trecut, religia locuitorilor era pur ortodoxä, neexistând religii neoprotestante; în prezent existä câteva familii de crestini apartinând confesiunii protestante.

În comunä functioneazä 3 biserici crestin-ortodoxe: douä în Motäieni si una în Cucuteni.

Resursele naturale sunt constituite din: zäcämânt de gips, apegote minerale pentru constructii, piaträ de constructii; în trecutul istoric, pe teritoriul comunei se aflau sonde petroliere, care în prezent nu mai functioneazä din cauza faptului cä subsolul nu mai contine petrol.

În satele componente, functioneazä 2 grädinite pentru copii si 2 scoli generale, conduse de profesorul Duca Ion, director coordonator. Biblioteca Comunalä este condusä de Ilie Roxana.

Asistenta medicalä a locuitorilor este asiguratä de Dispensarul comunal (Anexa 3) construit probabil, în a doua jumätate a secolului XIX, initial fiind conacul lui Matei Corbescu, si Spitalul Oräsenesc Pucioasa.

Fondul de locuinte este de 849. În comunä activeazä 12 unitäti economice S.A, S.R.L. din domeniile comertului, transporturilor, cooperatiei.

În urma recensämântului agricol din anul 2000, s-a constatat cä în gospodäriile locuitorilor se gäsesc: 565 de bovine, 173 de porcine, 322 de ovine, 18675 de päsäri.

Principalele ocupatii ale locuitorilor comunei sunt pomicultura, cultura plantelor si cresterea animalelor. O parte din populatia aptä de muncä îsi exercitä meseriile în fabricile din orasele vecine sau din propriile firme de exploatare a lemnului sau de comercializare a produselor alimentare.

Activitätile economice realizate în comuna Motäieni sunt:agricultura ( existä 856ha de teren agricol), silvicultura (177 ha de pädure apartinînd statului, 87 ha-Romsilva) si activitäti comerciale (12 agenti economici, respectiv asociatii familiale).

În anul 1947 s-a început electrificarea comunei; în prezent în Motäieni nu existä drumuri neiluminate. Mai târziu s-a trecut la crearea retelelor de apä potabilä si de gaze naturale. Din cauza pantei, în satul Cucuteni nu existä conductä de apä.

Comuna dispune de 31 km de drumuri , din care 6 km Drumul National 71 si 25 km drumuri comunale.

Primarul comunei este Serghe Pavel, iar viceprimar este Matei Marian , alesi în 2005.

Proprietari în satele comunei Motäieni au fost fost familia Väcärestilor, familia Corbescu, Mitropolia Târgoviste, Neagoie Säcuianu.

Prima atestare a comunei Motäieni a avut loc in 1619 , într-un document, care apartine lui Ion Gavrilä Movilä Voievod, care a cumpärat mosii ce tineau de satele Motäieni si Cucuteni.

Preview document

Monografie comuna Moțăieni - Pagina 1
Monografie comuna Moțăieni - Pagina 2
Monografie comuna Moțăieni - Pagina 3
Monografie comuna Moțăieni - Pagina 4
Monografie comuna Moțăieni - Pagina 5
Monografie comuna Moțăieni - Pagina 6
Monografie comuna Moțăieni - Pagina 7
Monografie comuna Moțăieni - Pagina 8
Monografie comuna Moțăieni - Pagina 9
Monografie comuna Moțăieni - Pagina 10
Monografie comuna Moțăieni - Pagina 11
Monografie comuna Moțăieni - Pagina 12
Monografie comuna Moțăieni - Pagina 13
Monografie comuna Moțăieni - Pagina 14
Monografie comuna Moțăieni - Pagina 15
Monografie comuna Moțăieni - Pagina 16
Monografie comuna Moțăieni - Pagina 17
Monografie comuna Moțăieni - Pagina 18
Monografie comuna Moțăieni - Pagina 19
Monografie comuna Moțăieni - Pagina 20
Monografie comuna Moțăieni - Pagina 21
Monografie comuna Moțăieni - Pagina 22
Monografie comuna Moțăieni - Pagina 23
Monografie comuna Moțăieni - Pagina 24
Monografie comuna Moțăieni - Pagina 25

Conținut arhivă zip

  • Monografie Comuna Motaieni.doc

Alții au mai descărcat și

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Hotelurile Hilton

Hilton Hhonors Worldwide : Razboiul loialitatii Hotelurile Hilton privesc cele mai frecvente programe ale oaspetilor ca cel mai important...

Turism Rural

1.Itroducere in TRChiar dacă o definiţie a turismului rural ar putea părea ca fiind foarte simplă – acea formă de turism practicată în spaţiile...

Ai nevoie de altceva?