Monografie Comuna Motaieni

Cuprins referat Cum descarc?

1. Comuna Motaieni
1.1. aspecte generale.pag. 2-4
2.Din trecut. in prezent
2.1. satul Motaieni.pag. 5-8
2.2. satul Cucuteni.pag. 9-13
3.Stiati ca. pag.13 
4.Anexe.pag. 14-24
5.Bibliografie.pag.25


Extras din referat Cum descarc?

COMUNA MOTAIENI
-aspecte generale-
Motto:"Satul a fost in tinutul 
istoric al Tarii ,adevarata 
cetate a Romanismului."
RADULESCU-MOTRU
Motaieni este o comuna suburbana a orasului Fieni si se afla in jumatatea nordica a judetului Dambovita, pe axul natural constituit de valea Ialomitei,la 23km de Targoviste,pe Drumul National 71,Targoviste-Sinaia,la nord de paralela de 45oN. 
Are o suprafata de 11054ha si este formata in mare parte de 
pasuni sau paduri. Se invecineaza la nord, cu orasul Fieni, la sud si est cu orasul Pucioasa si la vest cu comuna Vulcana-Bai.
Comuna Motaieni este formata din 2 sate, Motaieni si Cucuteni, si are o lungime de 11,5 km2. Prin partea de est a comunei trece calea ferata Bucuresti-Fieni. Aceasta a fost construita in anul 1912 si impreuna cu Drumul National 71 face legatura dintre satele comunei cu resedinta judetului.
Relieful este format din dealuri cu pante 20-60%, lunci , tarine si coline (Anexa 1), facand trecerea de la zona subcarpatica la zona precarpatica. Comuna se afla la adapost de curentii reci de la nord, iernile fiind relative blande.Teritoriul sau este strabatut de apele raului Ialomita si ale paraului Vulcana. Comuna Motaieni este situata la altitudinea de 402 m fata de nivelul marii.
Clima este temperat-continentala. Temperatura medie anuala estede 8,5oc, cu variatiuni iarna intre -2oC si -8oC, iar vara cu o temperatura medie de 19,1oC.
Vegetatia este formata din livezi cu pomi fructiferi, fanete si paduri de foioase(Anexa 2). Fauna este variata, specifica zonei de deal (ursi,lupi,vulpi,iepuri,fazani,etc.).
Comuna se incadreaza in gradul VIII de seismitate, fiind poluata cu praf de ciment de la Fabrica de ciment Romcif-Fieni.
In anul 2000, dupa recensamant, populatia comunei era de 2295 locuitori dintre care 1108 de barbati si 1187 femei. In trecut, religia locuitorilor era pur ortodoxa, neexistand religii neoprotestante; in prezent exista cateva familii de crestini apartinand confesiunii protestante.
In comuna functioneaza 3 biserici crestin-ortodoxe: doua in Motaieni si una in Cucuteni.
Resursele naturale sunt constituite din: zacamant de gips, apegote minerale pentru constructii, piatra de constructii; in trecutul istoric, pe teritoriul comunei se aflau sonde petroliere, care in prezent nu mai functioneaza din cauza faptului ca subsolul nu mai contine petrol.
In satele componente, functioneaza 2 gradinite pentru copii si 2 scoli generale, conduse de profesorul Duca Ion, director coordonator. Biblioteca Comunala este condusa de Ilie Roxana.
Asistenta medicala a locuitorilor este asigurata de Dispensarul comunal (Anexa 3) construit probabil, in a doua jumatate a secolului XIX, initial fiind conacul lui Matei Corbescu, si Spitalul Orasenesc Pucioasa.
Fondul de locuinte este de 849. In comuna activeaza 12 unitati economice S.A, S.R.L. din domeniile comertului, transporturilor, cooperatiei.
In urma recensamantului agricol din anul 2000, s-a constatat ca in gospodariile locuitorilor se gasesc: 565 de bovine, 173 de porcine, 322 de ovine, 18675 de pasari.
Principalele ocupatii ale locuitorilor comunei sunt pomicultura, cultura plantelor si cresterea animalelor. O parte din populatia apta de munca isi exercita meseriile in fabricile din orasele vecine sau din propriile firme de exploatare a lemnului sau de comercializare a produselor alimentare.
Activitatile economice realizate in comuna Motaieni sunt:agricultura ( exista 856ha de teren agricol), silvicultura (177 ha de padure apartinind statului, 87 ha-Romsilva) si activitati comerciale (12 agenti economici, respectiv asociatii familiale).
In anul 1947 s-a inceput electrificarea comunei; in prezent in Motaieni nu exista drumuri neiluminate. Mai tarziu s-a trecut la crearea retelelor de apa potabila si de gaze naturale. Din cauza pantei, in satul Cucuteni nu exista conducta de apa. 
Comuna dispune de 31 km de drumuri , din care 6 km Drumul National 71 si 25 km drumuri comunale.
Primarul comunei este Serghe Pavel, iar viceprimar este Matei Marian , alesi in 2005. 
Proprietari in satele comunei Motaieni au fost fost familia Vacarestilor, familia Corbescu, Mitropolia Targoviste, Neagoie Sacuianu.
Prima atestare a comunei Motaieni a avut loc in 1619 , intr-un document, care apartine lui Ion Gavrila Movila Voievod, care a cumparat mosii ce tineau de satele Motaieni si Cucuteni.


Fisiere in arhiva (1):

  • Monografie Comuna Motaieni.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!