Monografia Statiunii in Devenire - Bran

Cuprins referat Cum descarc?

Planul referatului:
1.Denumirea
2. Localizare
3. Judetul . Populatia si asezarile. Structura etnica
4.Asezare . Limite geografice. Cai de acces.
5. Relief. Climat. Hidrografie. 
6 Resurse turistice naturale.
7. Resurse turistice antropice
8. Baza tehnico- materiala turistica
" Structura de cazare, numar si locuri pe tipuri de unitati
" Structura de alimentare publica, numar si loc pe tip de unitate
" Structura de agrement turistic balnear, afectiuni tratate
9. Infrastructura generala si turistica
" Telecomunicatii
" Servicii comunale
" Cai de acces in interior
" Retea sanitara
" Dispensare, cabinete
" Medici, personal, salvari
" Retea culturala, teatre, cinematografe, cluburi, stadioane, biblioteci, case memoriale, muzee.
10. Circulatia turistica
" Numar turisti
" Numar zile/turisti
" Sejur mediu
" Grad de ocupare a unitatii de cazare.


Extras din referat Cum descarc?

Localizare
Localitatea montana Bran este situata la 200 Km de Bucuresti si la 25Km de Brasov,in sud-vest, pe DN 73, la capatul culoarului depresionar Bran-Rucar dintre Brasov si Campulung (57Km) pe drumul vechi dintre Tara Romaneasca si Transilvania, peste pasul Giuvala (1240m). Prezinta importanta prin relief, particularitatile economice si obiectivele istorico-culturale. Statiunea turistica Bran (comuna Bran) cuprinde 4 sate: Bran, Predelut, Sohodol, Simon. Branul a dat si denumirea zonei pentru ca reprezinta o statiune climaterica importanta si punctul de plecare spre obiectivele turistice din Masivii Piatra Craiului si Muntii Bucegi. 
Populatia 
Numarul de locuitori este de 5.573 din care barbati- 2771 si femei- 2802 . Comuna Bran se situeaza pe primul loc ca numar de populatie, intre comunele care formeaza zona de influenta Bran, sau asa numitele "Comune Branene". Populatia a inregistrat o continua crestere pana in anul 1990 pentru ca apoi sa scada , datorita unor factori printre care si dinamica ratei natalitatii ajungand actualmente la doar 5573 persoane, fata de 6029 la recensamantul din 1977 sau de 5669 la recensamantul din 1994. Din totalul populatiei 34 % locuiesc in gospodarii situate de-a lungul cailor principale de acces, diferenta fiind raspandita in restul teritoriului administrativ al comunei. Mortalitatea infantila este 0.
Structura populatiei active este de 2324 din care 41,02% a fost angajata in industrie, 20,96% in comert, 11,10% in transport si telecomunicatii, 2,31% in sectorul agricol (1994). Rata oficiala a somajului era de 11,40% in anul 1999.Miscarea populatiei conform datelor furnizate de ultimele recensaminte fata de anul 1997 s-a inregistrat ca urmare a ratei scazute a natalitatii o scadere a natalitatii de 456 persoane. Se remarca o stabilitate a tineretului. Sesizabila este o crestere in ultimii 3-4 ani a numarului celor care au o a doua resedinta la Bran.
Asezare. Limite. Cai de acces.
Statiunea Bran este situata intr-un loc pitoresc, la 25 km vest de Brasov, pe DN 73, soseaua ce iese prin vechiul cartier Bartolomeu si care leaga Brasovul de Campulung Muscel, acolo unde Piatra Craiului se desprinde de masivul Bucegilor.
Satele Branului sunt asezate la o altitudine intre 750 si 1200 m, fiind risipite de-a lungul celei mai vechi cai de legatura intre Transilvania si Muntenia, trecatoarea Branului. 
Zona Branului are forma unei cetati naturale marginite pe toate partile de terase si masive muntoase. Lantul Bucegilor spre est si Masivul Piatra Craiului spre vest strajuiesc lateral culoarul, iar perspectivele nordice si sudice ale acestuia sunt inchise de lanturile muntilor Piatra Craiului si ale muntilor Leaota. Dealurile, care inconjoara aceste masive muntoase, se rasfrang spre drum dand impresia ca se vor uni in Cheile Turcului. Intrarea in trecatoare este dominata de Castelul Bran. 
Branul este un punct de atractie pentru turistii romani si straini, iar impreuna cu localitatile din jur, este leaganul turismului rural romanesc.Asezat la intrarea in culoarul Bran-Rucar, vechi drum comercial si strategic intre Tara Barsei si Tara Romaneasca.
Bran este pretuit pentru potentialul sau turisitc natural. Cunoscuta nu demult drept o statiune climaterica de interes local, azi este o statiune in plina dezvoltare, centru national al turismului rural, ecologic si cultural. Un avantaj il reprezinta si localitatile din apropiere cu un specific traditional de mare valoare.
Istoric
Prima atestare documentara a Branului o intalnim numai in momentul in care spatiul locuit de romanii din sud-estul Transilvaniei, intra in sfera de interes a regalitatii maghiare. In acest context, in Tara Barsei sunt adusi cavalerii teutoni, a caror misiune era asigurarea unui punct de sprijin pentru supravegherea drumurilor peste Carpati si expansiunea maghiara in Tara Romaneasca, acordand feude unor nobili credinciosi.In aceste imprejurari,intalnim in anul 1367 consemnat pentru prima oara Branul intr-un act de danie. Prima mentiune documentara a celorlalte sate branene dateaza din anul 1729.In acest an, intr-o lista a celibasilor sunt mentionate satele Sohodol, Poarta, Predelut, Valea Lunga, Moieciu de Sus, Simon, Moieciu de Jos, Zbarcioara, Sirnea si Coacaza, iar in anul 1732 si satul Fundata. In zilele noastre, Branul a inceput sa se dezvolte rapid, toata aceasta evolutie gravitand in jurul Castelului Bran, locul care a suscitat atata si atata interes, socotindu-se ca aici ar fi lacasul vampirilor, locul pe unde a trecut si Vlad Tepes, supranumit Dracula. Au curs multa cernela si mult "sange" in peliculele care s-au facut pe marginea acestui subiect. Uneori, acest lucru simbolizeaza Romania ca entitate, lucru nedrept, atata timp cat Romania are si altceva de aratat. Ar trebui ca Branul sa insemne altceva, un loc de amintire a unor vremuri de demult si sa nu se conserve neaparat o atmosfera morbida, cu mult sange si teroare. Dar aceasta este latura negativa, atunci cand analiza este mai atenta si se opreste asupra fiecarui detaliu. Desigur, ca si la Bran este soare si oamenii gasesc aici din plin ospitalitatea romaneasca


Fisiere in arhiva (1):

  • Monografia Statiunii in Devenire - Bran.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!