Monografia Comunei Sandra

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 1
Capitolul 1 Notiuni generale privind spatiul rural 4
1.1 Spatiul rural - concept, caracteristici 4
1.2. Aspecte generale ale economiei rurale romanesti 14
1.3 Definirea ruralului in Europa 18
Capitolul 2 Prezentare generala a comunei 30
2.1. Aspecte istorice 30
2.2. Prezentarea fizico - geografica a localitatii 34
2.2.1. Asezare geografica 34
2.2.2. Relieful 36
2.2.3. Hidrografia 36
2.2.4. Clima 36
2.2.5. Vegetatia 37
2.2.6. Solurile 37
Capitolul 3 Infrastructura localitatii 39
Capitolul 4 Habitatul localitatii 44
Capitolul 5 Populatia comunei Sandra 46
Capitolul 6 Economia comunei 48
6.1. Structura populatiei active pe sectoare economice 48
6.2. Agricultura 48
6.3. Comertul 56
A. 6.4. Turismul 57
B. 
C. Capitolul 7 Aspecte social-administrative 59
Capitolul 8 Viata culturala 62
Concluzii 64
Bibliografie 65


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Cunoasterea, cercetarea, ameliorarea si dezvoltarea spatiului rural sunt activitati de importanta vitala pentru o tara, atat prin dimensiunea spatiului rural, exprimata prin suprafata detinuta, cat si prin ponderea populatiei ocupate in activitati productive, de servicii social-culturale, de habitat si de turism.
Cu toata urbanizarea rapida, ca urmare a industrializarii fara precedent in a doua parte a secolului al XX-lea, in conditiile reducerii populatiei ocupate in agricultura, silvicultura si piscicultura (fara a se reduce insa si populatia rurala) si a diminuarii ponderii relative a agriculturii in produsul intern brut, importanta spatiului rural nu se reduce, ci, dimpotriva, este din ce in ce mai atent studiata, cercetata si supusa unui proces complex de dezvoltare.
Problema dezvoltarii si amenajarii rurale este una dintre cele mai complexe teme ale contemporaneitatii, datorita faptului ca, in esenta sa, presupune realizarea unui echilibru intre cerinta de conservare a spatiului rural economic, ecologic si social-cultural ale tarii, pe de o parte, si tendinta de modernizare a vietii rurale, pe de alta parte. In acelasi timp, dezvoltarea si amenajarea rurala se afla la confluenta dintre tendinta de expansiune a urbanului, a dezvoltarii agresive a industriei pe seama spatiului rural si cerinta de a mentine, pe cat este posibil, ruralul la dimensiunile sale actuale. In fine, dezvoltarea si amenajarea rurala, care tinde sa se modernizeze, sa se europenizeze ca arie de cuprindere, la nivelul fiecarei tari, are ca principal obiectiv mentinerea si conservarea caracterului national al spatiului si culturii rurale, iar acolo unde s-au produs grave distrugeri (fizice sau socio-culturale) locale, regionale sau nationale se propunea solutia reconstructiei sau, eventual, restaurarii acestor zone, in sensul readucerii lor la standardele de ruralitate.
Dezvoltarea rurala durabila este definita in coordonate foarte precise: stabilizarea populatiei in spatiul rural, prin eliminarea sau diminuarea exodului rural, eradicarea (combaterea) saraciei prin stimularea si sporirea ocuparii fortei de munca, promovand egalitatea de sanse pentru toti locuitorii rurali, sporirea calitatii vietii si a bunastarii generale, prin conservarea, protejarea si ameliorarea calitatii mediului si peisajului rural
Conceptul de dezvoltare durabila desemneaza totalitatea formelor si metodelor de dezvoltare socio-economica, al caror fundament il reprezinta in primul rand asigurarea unui echilibru intre aceste sisteme socio-economice si elementele capitalului natural.
Dezvoltarea rurala durabila urmareste si incearca sa gaseasca un cadru teoretic stabil pentru luarea deciziilor in orice situatie in care se regaseste un raport de tipul om/mediu, fie ca e vorba de mediu inconjurator, economic sau social.
Desi initial dezvoltarea durabila s-a vrut a fi o solutie la criza ecologica determinata de intensa exploatare industriala a resurselor si degradarea continua a mediului si cauta in primul rand prezervarea calitatii mediului inconjurator, in prezent conceptul s-a extins asupra calitatii vietii in complexitatea sa, si sub aspect economic si social. Obiect al dezvoltarii durabile este acum si preocuparea pentru dreptate si echitate intre state, nu numai intre generatii. 
Dezvoltarea rurala e mai usor de realizat in zonele de influenta a marilor poli de dezvoltare sau in zonele rurale periurbane sau preorasenesti.
Zonele rurale periurbane sau preorasenesti sunt zonele limitrofe a marilor orase si centre industriale, in functie de puterea economic a polului industrial localitatile rurale din aceasta regiune au un progres demografic accentuat sau mai putin accentuat. Comuna Sandra se afla in apropierea orasului Timisoara, aceasta conferindu-i un avantaj in dezvoltarea pe toate planurile a comunei.
In aceste zone se manifesta in paralel atat fenomene de urbanizare cat si de ruralizare care le confera caracter hibrid rural-urban.
In aceasta zona miscarea populatiei este mult mai accentuata ce determina caracterul eterogen a localitatii.
Ruralul autentic din aceste zone este din ce in ce mai absent instalandu-se elemente ale modului de viata si cultura urbana.
Din punct de vedere economic aceste zone sunt puternic afectate si divers dezvoltate avand o economie mixta agricola, industriala si servicii. Agricultura are o structura adecvata cerintelor urbane, practicandu-se de cele mai multe ori o agricultura de tip intensive. Aceste exploatatii pot fi comerciale sau de subzistenta sau pot, de asemena sa fie cu timp partial sau de tip hobby-ferma la sfarsit de saptamana sau in vacante. In present in vederea stabilirii populatiei satesti a navetistilor, se practica in Romania o politica privind infiintarea intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) in amonte si aval de agricultura.
Preocuparile ecologice, sociale si cultural au inceput sa devina prioritate pentru autoritatile rurale locale din aceasta zona ceea ce va conduce la protectia satelor impotriva urbanizarii si denaturarii caracterului rural al acestora.
Persoanele care pot influenta mersul vietii economiei rurale si care pot participa la o dezvoltare durabila a spatiului rural se regasesc la nivelul tuturor structurilor:
- fiecare membru al comunitatii;
- Alesul comunitatii locale (primarul);
- Guvernul;
- Parlamentul; 
- Societatea civila.
Toti au un rol esential in crearea si implementarea unui mecanism de dezvoltare durabila, a oricarei comunitati. Sunt necesare politici de dezvoltare rurala, stabilirea unor strategii care sa tina seama de diagnoza locala, evaluarea reala a vietii economico-sociale a individului si a comunitatii, a programelor guvernamentale si a orientarilor politice.
Capitolul 1
DEFINIREA SPATIULUI RURAL SI STRUCTURA ECONOMIEI RURALE
1.1 Spatiul rural - concept, caracteristici
Problema definirii ruralului nu este noua. Gasirea unei persoane care nu a calatorit niciodata in afara orasului s-ar putea dovedi un exercitiu destul de dificil. Turismul, calatoriile, amintirile din tinerete, toate acestea formeaza impresiile noastre individuale despre ceea ce inseamna ruralitatea. Din pacate ruralitatea rareori inseamna chiar acelasi lucru pentru diferiti oameni. Oamenii stiu cand se afla in spatiul rural sau ca ei sunt rurali , insa aceasta perceptie nu satisface demografii, politicienii, statisticienii, sociologii, geografii sau economistii. In viata de zi cu zi perceptia ruralului este adesea mai importanta decat definitiile formulate.


Fisiere in arhiva (2):

  • Monografia Comunei Sandra
    • Monografia Comunei Sandra.doc
    • Monografia Comunei Sandra.ppt

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!