Modalități de plată a serviciilor turistice

Extras din referat Cum descarc?

Sistemul de plata a serviciilor turistice a evoluat foarte mult in ultima perioada.
Cazarea la hotel, servirea mesei la restaurant de catre oamenii de afaceri, functionarii si agentii comerciali sunt achitate printr-o nota de comanda, a carei plata se face la sfarsitul lunii de catre societatile unde sunt angajate persoanele respective.
O alta modalitate de plata a serviciilor turistice este prin intermediul cartii de credit, situatie in care detinatorii de carti de credit se amana pana in momentul reglementarii bancare.
Principalele instrumente de plata in turism sunt:
1. Cecul de calatorie (Travellers Cheque);
2. Cartea de credit (Credit Card);
3. Voucher-ul.
1. Cecul de calatorie (Travellers Cheque)
Mecanismul decontarii cecurilor, in general, consta in faptul ca beneficiarul lor le achita bancii sau institutiei de la care le cumpara si poate cere plata lor la prezentarea oricarei banci din lume, care le cumpara. Bancile care cumpara cecuri le achita imediat, iar suma platita o recupereaza prin remiterea lor bancii de la care le-au cumparat beneficiarii initiali.
Dintre toate tipurile de cecuri, cecurile de calatorie au cunoscut cea mai mare diversificare, prin tiparirea lor si apoi vinderea catre clienti nu numai de la banci, ci si de companii de transport, de turism etc.
Prin diversificarea cecurilor de calatorie, dar si pentru a inlatura posibilitatea fraudarii lor, a aparut necesitatea uniformizarii lor.
In anul 1961 a avut loc la Bruxelles Conferinta Internationala pentru Rationalizarea Operatiunilor Interbancare, si cu aceasta ocazie s-a convenit asupra unui model-tip de cec de voiaj.
Cecul de calatorie (Travellers Cheque) reprezinta un mijloc avantajos de plata, atat pentru clienti, cat si pentru societatile de turism.
Turistii si oamenii de afaceri prefera hotelurile si restaurantele care accepta aceste mijloace de plata, deoarece reprezinta garantii, pe de o parte, iar pe de alta parte, nu presupun comisioane, cu exceptia unui mic procent de agio (adaos peste valoarea nominala a cecului).
In ce priveste garantiile prezentate de cecuri se poate spune ca ele elimina riscurile primirii unui cec de la un client necunoscut, deoarece se negociaza imediat, se preda 323c22d reprezentantei, care asigura plata pe loc a lichiditatii, fara riscul disparitiei sau a furtului. De asemenea sunt necesare unele precautiuni, cum ar fi:
- persoana care prezinta cecul de calatorie trebuie sa-l contrasemneze, in fata functionarului, in coltul din stanga jos;
- functionarul trebuie sa stabileasca concordanta semnaturilor.
O categorie specifica a cecurilor de calatorie, tipizate cu un grad de securitate ridicat, sunt Eurocecurile, la care au aderat majoritatea tarilor europene.
Eurocecurile sunt cecuri cu limita de suma, dar care nu au valoarea imprimata pe ele. Eurocecurile sunt vandute de banci clientilor lor, respectiv celor care au conturi deschise la ele, sub forma unor carnete de cecuri in alb. Beneficiarii completeaza Eurocecurile, in limita valorii contului clientului.
Particularitatea Eurocecurilor consta in faptul ca, o data cu eliberarea carnetului de cecuri, banca da clientului si o carte de garantie.
Cartea de garantie are rolul, pe de o parte, sa asigure bancii platitoare incasarea certa a banilor de la banca emitenta, prin elementele pe care le cuprinde, iar pe de alta parte prezinta o protectie impotriva furturilor si a falsificarilor.
Eurocecurile sunt achitate doar prin prezentarea de catre beneficiar si a cartii de garantie. Lucratorul de la ghiseu trebuie sa verifice concordanta dintre elementele inscrise in Eurocec si scrisoarea de garantie, precum si datele inscrise in pasaportul beneficiarului.
Suma maxima cu care se completeaza un Eurocec, precum si moneda difera in functie de tara unde se afla banca trasa, cat si de tara in care se efectueaza plata Eurocecului. Toate bancile din Europa care primesc spre achitare Eurocecuri indeplinesc aceleasi instructiuni.
Un alt tip de cec de calatorie este cecul VISA. Cecurile VISA au aparut ca urmare a tendintei de uniformizare (tipizare) a cecurilor de calatorie, pe plan international, precum si datorita concurentei unor banci americane si engleze fata de Eurocecuri.
Particularitatea cecurilor VISA consta in garantarea lor de catre posesor cu sumele acestuia, existente in contul bancii care le-a eliberat. Prin urmare, beneficiarul, cand primeste carnetul de cecuri VISA, nu il achita in totalitate (asa cum se intampla in cazul celorlalte cecuri de calatorie), ci diferenta neachitata este preluata din contul sau cand cecurile sunt primite de banca emitenta de la bancile platitoare.
Un alt inscris asimilat cecurilor de calatorie este International Money Order.
Acest inscris are acelasi regim de utilizare ca si cecurile de calatorie, utilizarea sa fiind generalizata pe plan international.
International Money Order este emis in special de marile societati de voiaj din Anglia si SUA.
Obtinerea cecurilor de calatorie se poate realiza:
- direct - de la bancile sau agentiile emitente;
- indirect - de la alte banci sau agentii care primesc astfel de cecuri in consignatie (de exemplu bancile comerciale romane primesc astfel de cecuri in consignatie, iar persoanele fizice sau juridice romane sau straine le pot cumpara, platind in plus un comision)
Operatiunea de procurarea unui cec de calatorie, indiferent daca se face direct sau indirect, reprezinta o operatiune de cumparare contra unei sume de bani (in numerar sau in cont). Cecurile de calatorie pot avea diferite valori (5, 10, 100 unitati monetare) exprimate in valuta convertibila dorita (dolar SUA, euro, lira sterlina etc.).
Cecurile de calatorie astfel obtinute sunt utilizate ca mijloace de plata, inlocuind banii lichizi, pentru achitarea unor taxe de aeroport, vamale etc. De asemenea, ele pot fi transformate, la nevoie, in bani lichizi prin prezentarea la ghiseele bancilor sau a agentiilor din diferite tari.
Derularea platii prin cec de calatorie are loc in mai multe etape (conform schemei prezentate):


Fisiere in arhiva (1):

  • Modalitati de Plata a Serviciilor Turistice.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!