Managementul Intocmirii Meniurilor

Cuprins referat Cum descarc?

ARGUMENT 4
CAPITOLUL I. IMPORTANTA ALIMENTATIEI RATIONALE SANATOASE 6
I.1. ALIMENTATIA SANATOASA- PREOCUPAREA DE BAZA A OMULUI 6
I.2. FACTORII CARE PERTURBA ALIMENTATIA ZILNICA 9
CAPITOLUL II. INTOCMIREA MENIURILOR- MAIESTRIE IN GASTRONOMIE 10
II.1. MENIUL 10
II.1.1. Definirea meniului 10
II.1.2. Tipuri de meniuri 10
II.2. CRITERII DE INTOCMIRE A MENIURILOR 13
CAPITOLUL III. TIPURI DE MENIURI 15
III.1. MENIURI ORIENTATIVE PENTRU ZI OBISNUITA 15
III.1.1. Mic dejun 15
III.1.2. Dejun 17
III.1.3. Cina 18
III.2. MENIURI NECORESPUNZATOARE UNEI ALIMENTATII RATIONALE 20
BIBLIOGRAFIE 22
ANEXE 23
VARIANTE DE MENIURI 23


Extras din referat Cum descarc?

Argument
Meniurile pe care le cunoastem astazi isi au originea in obiceiul oamenilor insa din cele mai vechi timpuri, de a servi diferite preparate si bauturi, in cele mai diverse ocazii intr-un cadru restrans sau cu participare mai numeroasa.
Elaborarea unor meniuri bine construite pentru grupuri organizate sau consumatori individuali, in functie de ocazia meselor, reprezinta o stiinta care dobandeste printr-o experienta si o pregatire profesionala in domeniu, deosebita prin cunoasterea obiceiurilor culinare a consumatorilor, continutul in valori nutritive ale alimentelor, tehnologia de preparare a preparatelor culinare si bauturilor precum si a digestibilitatii acestora in organism.
Prin meniu se intelege asocierea unor preparate culinare, deserturi, bauturi pentru principalele mese ale zilei
Un element important in aprecierea gradului de sadisfacere a necesarului fiziologic de catre un meniu zilnic este determinat de influenta operatiilor de prelucrare primara asupra valorii nutritive initiale a materiilor prime prelucrate. Tratamentele termice au ca efect o crestere a digestibilitatii principalele componente si reducerea riscului transmiterii unor boli infectioase sau parazitare.
Stiinta nutritiei este inca de la inceputuri, dar exista in mod limpede, putine boli pe care o alimentatie corecta si sanatoasa sa nu le poata preveni, vindeca sau macar face mai usor de suportat. Pe langa rolul important pe care-l joaca alimentatie in lupta impotriva bolilor de inima, a cancerului si a artritei, ea poate contribui si la inlaturarea stresului si a insomniei.
S-au scris multe lucruri despre alimentatie, alimentatia rationala fiind baza unei sanatati de fier, multe lucruri fiind chiar in contradictoriu, batandu-se cap in cap de la subiecte privind consumul de carne pana la metodele de preparare a diverselor alimente, dar cea mai grea batalie a nutritionistilor se da cu vitrinele viu colorate si reclamele de televiziune ale unor produse pe cat de indigeste, pe atat de apetisante, gata preparate sau semipreparate, care vin in ajutorul gospodinelor vesnic in criza de timp. 
S-au scris multe despre necesitatea exercitiului fizic si a sportului in mentinerea sanatatii, dar putine dintre mesaje fiind purtatoare ale unei motivatii puternice, fara de care activitatea cotidiana a multor oameni ramane in continuare centrata in deosebi pe canalele de televiziune. Progresul stiintei, dezvoltarea tehnologica, au produs o devalorizare a muncii si au creat societatea de consum de astazi. Aceasta ne impune nevoia de consum apasand butoanele emotionale ale individului, produce divizarea individului care da nastere conflictelor si tensiunilor interioare.
Considerand ca o necesitate profesionala am conceput acest proiect despre alcatuirea meniurilor considerand ca schimbarile minore in deprinderile alimentare pot avea ca rezultat schimbari majore in starea noastra de sanatate. Ceea ce mancam nu ne afecteaza numai sanatatea la momentul respectiv, ci determina in buna masura calitatea, ba chear si durata vietii noastre.
In capitolul I al acestui proiect am vorbit despre importanta alimentatiei rationale sanatoase, fiind preocuparea de baza a omului si am amintit factorii care perturba alimentatia zilnica.
In partea a doua a proiectului m-am axat pe modul de intocmire a meniurilor cu definirea , tipurile si criteriile de intocmire a meniurilor.
Tipurile de meniuri se regasesc in partea a treia a proiectului cu descrierea celor trei mese principale ale zilei( mic dejun, dejun si cina) si despre meniurile necorespunzatoare unei alimentatii rationale.
In final vom gasi un studiu de caz de la castelul Cavalerul Medieval si meniul de la acesta.
Capitolul I.
Importanta alimentatiei rationale sanatoase
I.1. Alimentatia sanatoasa- preocuparea de baza a omului
Bazele teoretice ale unei alimentatii ratonale pentru omul sanatos sunt astazi stabilite, totusi ele sunt inca prea fragile pentru a se putea impune modificarea radicala a unor obiceiuri alimentare. Trebuie retinut ca un regim alimentar normocaloric- fixat in raport de sex, varsta, munca si greutate ideala- este necesar sa cuprinda intre 25- 30 % grasimi alimentare, 11- 13% proteine si intre 55- 62 % glucide.
Elementele minerale vor fi aduse de o ratie echilibrata in cantitatile necesare, cu exceptia NaCl care trebuie adaugata sub forma de sare de bucatarie. Nevoile zilnice sunt: Cl- 6g/ zi; Na- 4g/ zi; K- 3,2 g/ zi; S-1,2g/ zi; P-1,2g/ zi; Ca- 0,84g/zi;Mg-0,32g/ zi.
Oligominerale: Zn-20 ml/zi; fe- 18 ml/zi; Cu- 2,5 ml/zi; Mn-3ml/ zi; Fl-1ml/zi; I-0,3ml/zi si Co-urme.
Vitaminele liposolubile(A, D, E, K) si hidrosolubile(B, C, PP sa) sunt aduse prin alimentatie. Necesarul este de: vitamina A- 5000u.i/zi, vitamina D-400 u.i/zi, vitamina E- 2-3 ml/zi, vitamina K-0,5 ml/zi, vitamina B1- 1,5 ml/zi, vitamina B2-2-2,5 ml/zi, vitamina B6- 2 ml/zi, vitamina c- 50-150 ml/zi, vitamina PP-15-26 ml/zi.
In natura principiile alimentare se gasesc in alimente. Alimentele aduc organismului toate principiile necesare, daca sunt respectate proportiile considerate astazi optime pentru alimentatia rationala:
o Carne si produse din carne intre 4-8%
o Lapte si derivate intre 3-35%
o Oua intre 3-4%
o Grasimi intre 12-17%
o Legume si fructe intre 17-18%
o Zahar si produse zaharoase intre 7-8%
o Bauturi nealcoolice !intre 2-3%
Alimentele nu se consuma ca atare.asocierea lor sub forma de diverse produse culninare se face pe baza unei gastrotehnii corecte, moderne care inlatura prepararea daunaoare.
Repartizarea meselor pe zi are de asemenea o mare importanta in alimentatia rationala astfel, se indica sa se consume 15-20% din cantitatea calorica alimentata; 5-10% la gustarea de la ora 11; 35-40% la masa de pranz, iar restul la masa de seara.
Alimentatia rationala presupune nu numai sadisfacerea nevoilor integrale ale trebuintelor nutritive, ci si asigurarea unor produse alimentare salubre. Alimentele pot fi purtatoarele unor nocovitati, consecinta nerespectarii normelor de igiena in obtinerea, prelucrarea, pastrarea si comercializarea lor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul Intocmirii Meniurilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:

* Prin apăsarea pe butonul “Descarcă acum” declar că am citit, înțeles și agreat termenii și condițiile.
* Prețul este fără TVA.


Hopa sus!