Managementul conflictului în firma din domeniul comerțului, turismului, serviciilor

Extras din referat Cum descarc?

Conflictul reprezinta un proces de opunere si confruntare ce poate aparea intre diferiti indivizi sau grupuri.
CONFLICTUL INTERPERSONAL este procesul prin care o persoana, un grup, sau un departament frustreaza pe altul de la obtinerea scopului propus. 
Este foarte importanta sesizarea unui astfel de conflict inca din faza sa incipienta pentru ca el sa fie oprit, iar pentru aceasta un bun specialist are anumite indicii pe care el le poate folosi cu mult tact. In primul rand comportamentul unei persoane aflata intr-un astfel de conflict este antagonic, ea are o atitudine negativista, considerand partea opusa nerezonabila. Semnele care atrag atentia asupra unui conflict de comunicare aflat in faza incipienta pot fi: porecle care se atribuie intre membrii unei organizatii, sabotajul de orice fel, agresiunea (verbala si, sau fizica). 
Managerii, superiori si intermediari isi consuma circa 2 ore din timpul lor pentru solutionarea unor situatii conflictuale. Datorita acestui fapt tot mai multi specialisti considera managementul conflictului ca fiind la fel de important ca si celelalte functii ale managementului.  Conflictul cuprinde o serie de stari afective ale indivizilor: neliniste, ostilitate, rezistenta, agresiunea deschisa, tipuri de opozitie, inclusiv competitia.Jumatate dintre contractele de munca ce se desfac, la initiativa angajatului sau a angajatorului, au la baza un conflict. Pe langa pierderea angajatilor, companiile pierd si o importanta suma de bani. Peste 65% din ineficienta unui angajat nu se datoreaza lipsurilor legate de abilitatile lui, de deprinderi sau de motivatii, ci relatiilor dificile dintre el si colegi sau sefi. Diferentele de atitudine, valori, prioritati, stiluri de viata, perceptii si interese apar in orice relatie: la locul de munca, in familie sau comunitate. Aceste diferente nasc conflicte. 
Romanii lucreaza intr-un mediu destul de tensionat. Este cunoscut faptul ca li se cere sa presteze o munca la un standard foarte ridicat pe bani putini. Asa poate fi explicata ponderea conflictelor de munca. In cazul relatiilor de serviciu, conflictele au un cost financiar mare, dar ascuns, neprevazut in buget. Majoritatea organizatiilor nu constientizeaza aceste costuri ce rezulta din managementul defectuos al situatiilor conflictuale. 
Cauzele conflictului:
Identificarea si disocierea de grup. Nu toate grupurile din interiorul unei organizatii sunt compacte, ele pot fi formate dupa principii care nu intotdeauna sunt obiective. 
Interdependenta. Cand o persoana, un grup, sau un departament are o putere decizionala asupra unei altei parti similare poate aparea un conflict inerpersonal doarece fiecare parte are puterea de a decide asupra celeilalte.
Diferentele de putere statut si cultura. Atunci cand puterea decizionala este unidirectionala in sensul ca numai una din parti are putere asupra celeilalte, conflictul poate aparea daca partea cu puterea este injusta si nu ia decizii corecte. Statutul social poate fi considerat ca o problema numai atunci cand este invers proportional cu puterea unei persoane. Daca detinatorul puterii A este pe scara sociala mai jos decat B si cu toate acesta la nivelul organizational al companiei are o putere mai mare, atunci se pot naste conflicte.


Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul Conflictului in Firma din Domeniul Comertului, Turismului, Serviciilor.ppt

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!