Lista de Notiuni si Indicatori Statistici in Turism

Extras din referat Cum descarc?

Lista de notiuni si indicatori statistici in turism
Evolutia turismului este influentata de o serie de factori dintre care determinant sunt cei ce influenteaza cele doua laturi corelative ale pietei: 
a) Factorii cererii turistice ( venituri, urbanizare, timp liber, dinamica, populatiei );
b) Factorii ofertei turistice ( deversitatea si calitatea serviciilor, costul prestatiilor, nivelul de pregatire al fortei de munca ).
Analiza turismului si urmarirea evolutiei sale se realizeaza cu ajutorul unui sistem de indicatori specifici, bazat pe o metodologie de calcul uniformizata pe plan mondial. Cu ajutorul acestor indicatori specifici turismului se pot furniza si cuantifica informatiile necesare actiunilor de politica turistica, permitand astfel masurarea efectelor acestor actiuni.
Indicatorii turismului pot fi grupati in doua mari categorii:
I. Indicatori la nivel macroeconomic
II. Indicatori la nivel microeconomic 
I. Indicatori la nivel macroeconomic
Sursa datelor o constituie cercetarile statistice pentru urmarirea rezultatelor din activitatea de turism, organizate de Comisia Nationala pentru Statistica: rapoartele statistice ( primite de la agentii economici care au in proprietate sau administreaza unitati de cazare turistica pentru activitatea de turism intern ) si sursele administrative ( Ministerul de Interne pentru turismul international ).
1.1. Capacitatea de cazare turistica
Unitatea de cazare turistica furnizeaza turistilor in mod permanent sau ocazional prestatia de cazare. In unitatile de cazare turistica sunt cuprinse unitatile existente la sfarsitul anului respective, exclusive cele care si-au intrerupt activitatea pentru o perioada de timp. Se face distinctie intre: 
a) Capacitatea de cazare existenta (instalata), reprezinta numarul de locuri de cazare de folosinta turistica inscrise in ultimul act de receptie, omologare, clasificare a unitatii de cazare turistica.
b) Capacitatea de cazare in functiune (disponibila), reprezinta numarul de locuri de cazare de care pot beneficia turistii, tinand cont de numarul de zile cat sunt deschise unitatile intr-o anumita perioada.
1.2. Circulatia turistica
Masurarea statistica a circulatiei turistice are drept scop de a determina dimensiunile acesteia si de a oferi informatii utile pentru dezvoltarea in perspective a industriei serviciilor.
Indicatorii statistici utilizati in comensurarea si caracterizarea fluxurilor turistice sunt: numarul total de turisti, numarul total de zile-turist, numarul mediu zilnic de turisti, durata medie a sejurului, densitatea circulatiei turistice, preferinta relativa a turistilor.
a) Numarul total de turisti (GBPt) este un indicator absolute ce reprezinta numarul persoanelor care calatoresc in afara localitatilor in care isi au domiciliul stabil, pentru o perioada mai mica de 12 luni sis tau cel pitin o noapte intr-o unitate ce cayare turistica. Motivul principal al calatoriei este altul decat acela de a desfasura o activitate remunerata in locurile vizitate.
b) Innoptarea, reprezinta fiecare noapte pentru care o persoana este inregistrata intr-o unitate turistica. 
c) Numarul total de zile-turist (GBPzt) este un indicator ce se obtine ca produs intre numarul de turisti (t) si durata activitatii turistice exprimata in zile (z), perioada maxima luata in calcul fiind de un an. 
d) Numarul mediu de turisti ( ) exprima circulatia turistica medie intr-o anumita perioada: 
= , unde: GBPzt = numarul total de zile-turist
GBPz = numarul de zile
e) Durata medie a sejurului ( ) ofera informatii complete in legatura cu amploarea activitatii turistice.
= , unde : GBPzt = numarul total de zile-turist


Fisiere in arhiva (1):

  • Lista de Notiuni si Indicatori Statistici in Turism.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!