Lerești - comună turistică

Extras din referat Cum descarc?

1. Coordonate generale
Comuna Leresti este o unitate teritorial-administrativa, din Romania, Regiunea Sud-Muntenia, situata in partea nord-estica a judetului Arges, intr-o frumoasa regiune de munte, la o departare de 60 km fata de orasul Pitesti - resedinta Judetului Arges si la 5km fata de municipiul Campulung.
Din soseaua nationala Pitesti-Campulung-Brasov - D.N. 73, la km 54 se desprinde spre stanga un drum judetean, asfaltat, care duce la cabana Voina, cabana asezata la baza masivului Iezer - Papusa. Acest drum judetean DJ 734, trece prin satele Voinesti (2 km), Leresti (5 km), Pojorata (1 km), formeaza comuna Leresti. Populatia comunei este de 4950 locuitori, iar suprafata, de 14.219 ha.
Lerestiul este asezat pe partea stanga a Raului Targului, fiind strajuit armonios de doua dealuri lungi si impadurite. Valea in care este situata comuna are o altitudine cuprinsa intre 660m la sud, 730m la nord, altitudinea nucleului principal fiind de 665m.
Comuna Leresti are ca vecini:
- la est - Comuna Valea Mare Pravat;
- la vest - Comuna Bughea de Sus;
- la nord - Comuna Nucsoara - Muntii Fagaras;
- la sud - Drumul National 73 Campulung - Brasov.
2. Date istorice 
Straveche vatra romaneasca, regiunea in care se afla situata comuna Leresti a fost locuita din cele mai indepartate timpuri. Exista dovezi ale vietuirii omului inca din paleolitic. Astfel in pesterile de pe valea Dambovicioarei au fost descoperite fosile de ursus spelacus (ursul pesterilor), unelte simple de cremene pe care le gasim expuse in Muzeul municipal din Campulung Muscel si Muzeul judetean de istorie Pitesti.
Existenta vetrei asezarii Leresti este atestata inainte de Hristos, cand legiunile romane poposeau pentru a se reface, pe un aliniament de fortificatii de la Rucar pana la Targu Jiu, trecand prin vaile transversale Arges, Olt, Jiu. Alte atestari au fost descoperite in secolele XII - XIII, cand pe valea Raului Targului, in jurul cetatii Campulung si a Manastirii Negru Voda, s-a intemeiat prima capitala a Tarii Romane, in timpul lui Neagoe Basarab. Dar datele asupra evolutiei asezarii in secolele urmatoare sunt precare, adesea lacuneare, doar aspectul ca pe culmile muntilor existau puncte de vama si control militar de ,,rosi", intre Imperiul Austro - Ungar (Habsburgic) si Tara Romaneasca. Dupa cum reiese din unele documente ca si din legendele care au circulat in regiune, se opreau adesea conducatori, voievozi si comandanti de osti, care aparau granitele. Ei faceau comert, prin schimbul de marfuri dinspre Balcani spre Ardeal, dupa cum reiese si din scrisoarea lui Neacsu catre judele Brasovului, in limba romana, fara a mai fi introdusa limba slavona sau germana.
In secolul al XVII - lea, imprejurimile au fost ,,vizitate" de otomani si odata cu aceasta, multe localitati si edificii religioase au fost incendiate, iar o parte din localnici s - au retras spre munti.
Viata si evolutia asezarii inregistreaza un nou curs incepand cu 1800, cand au inceput sa fie exploatate zacamintele de sare si carbune, iar o parte din resursele de calcar si lemn au fost exploatate cu ajutorul populatiei de origine italiana si germana stabilita in aceste zone.
Parte din locuitori, agricultori, crescatori de animale, devin muncitori forestieri, mineri, varnitari (strang varul), cand a fost construita si o cale ferata cu ecartament ingust, ce transporta lemn, piatra din munte, prin Leresti spre gara din orasul Campulung.
In prezent, comuna evolueaza spre standarde europene, de infrastructura, vilele si spatiile de cazare vor fi racordate la canalizare si apa curenta, existand retea de telefonie, amenajandu-se noi spatii si unitati de alimentatie publica, manifestandu-se grija si pentru imbunatatirea cailor de acces si poate chiar amenajarea luncii Rau - Targului, prin canalizare si indiguire, a unor partii de schi, acces cu telecabinele spre culmile montane si ridicarea unor complexe de hoteluri la poalele muntilor.
EPOCA VECHE
Descoperirea arheologica din punctul ,,Mailatoaia" situat in satul Voinesti, duce istoria comunei Leresti pana in perioada daco-romana, mai exact in sec.al II-lea d.H. O constructie romana de tip castru, castelum, turn de aparare. In aceasta zona s-au descoperit fragmente ceramice, toarte de amfora, cum ar fi:
- fragmente de ceramica rosie si gri-negricioasa;
- fragmente de ,,tegulla mamatae";
- fragmente de apeduct.
Au fost gasite unele dintre cele mai valoroase obiecte de inventar descoperite in Voinesti si anume doua stampile tegulare.
Cele doua stampile se incadreaza cronologic la inceputul sec. al II-lea d.H., ele aflandu-se imprimate pe cate un fragment de caramida. Este o dovada certa ca termele si castrul de la Voinesti au fost construite si locuite de detasamente ale Cohortei I Flavia Commagenorum.


Fisiere in arhiva (1):

  • Leresti - Comuna Turistica.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!