Judetul Olt

Extras din referat Cum descarc?

Olt este un judet din Oltenia (partea situata de la vest de raul Olt, fostul judet Romanati) si Muntenia (partea situata la est de raul Olt).
Judetul Olt
stema amplasare
Regiune: Oltenia si Muntenia
Resedinta: Slatina
Populatie:
- Total 2002:
- Densitate:
Locul 18
489.274 loc.
89 loc/km2
Suprafata:
- Total: Locul 22
5.498 km2
Abreviere: OT
Prefix Telefonic:
(+40) 249
Geografie
Situat in sudul tarii, pe cursul inferior al raului care i-a dat numele, judetul Olt face parte din categoria judetelor riverane fluviului Dunarea. Este traversat de meridianul 24 grade longitudine estica pe linia localitatilor Iancu Jianu - Baldovinesti si de paralela 44 grade latitudine nordica in partea de sud pe linia Vladila - Scarisoara, masurand 138 Km pe directia nord-sud si 78 km pe directia est-vest. Suprafata totala de 5.498 kmp., reprezentand 2,3% din teritoriul tarii, situeaza judetul pe locul 22 la nivelul Romaniei ca suprafata. Din punct de vedere al populatiei, judetul ocupa locul 18 cu 489.274 locuitori (2002)avand o densitate de 89 locuitori/km2.
Vecini:
- Nord - judetul Valcea
- Est - judetele Arges si Teleorman
- Sud - fluviul Dunarea pe o distanta de 45 km, care-l desparte de Bulgaria
- Vest - judetul Dolj
Istoric: 
Judetul Olt constituie un bogat tezaur de istorie. Descoperirile arheologice efectuate pe Vaile Oltetului, Oltului si Darjovului evidentiaza primele forme de vietuire ale oamenilor pe teritoriul Romaniei de astazi.
Vestigii neolitice au fost identificate in zonele Vadastra, Farcasele, Brebeni, Slatina, Oboga, Coteana, Orlea, Gura Padinii, Draganesti, Optasi, Mogosesti. Cea mai importanta marturie a preistoriei o constituie cultura Vadastra caracterizata printr-o ceramica decorata, apreciata drept cea mai inalta expresie a ceramicii neoliticului european. Perioada de trecere la epoca bronzului e reprezentata prin numeroase descoperiri la Celei, Slatina, Curtisoara, Ganeasa. Inca dupa primul razboi al lui Traian impotriva dacilor, partea rasariteana a fost anexata Imperiului Roman. Dupa cucerirea romana au fost construite castrele de la Slaveni si Enosesti, asezarile urbane intre care se distinge Romula si cele rurale de la Movileni, Orlea, Dobrun, Farcasele, unele dintre ele legate prin drumuri de piatra folosite atat in scopuri militare cat si comerciale.
Retragerea aureliana nu a insemnat incetarea locuirii daco-romanilor pe aceste meleaguri nici chiar in timpul migratiei popoarelor migratoare din sec. IV-VII dupa cum rezulta din descoperirile arheologice de la: Grojdibodu, Orlea, Redea, Caracal etc., aceste meleaguri putand fi inserate in vatra de etnogeneza romaneasca.
Judetele Olt si Romanati, data fiind pozitia lor strategica, au contribuit masiv la sustinerea efortului uman si economic impus tarii de campania din 1877-1878. Pentru a participa la Razboiul pentru Independenta s-au inrolat peste 5000 de oameni in Regimentul 3 Dorobanti, Escadroanele 3 Romanati si 4 Olt din Regimentul 1 Calarasi si Batalionul de Militie. O fila glorioasa in cartea istoriei nationale au scris slatinenii prin participarea Regimentului 3 Dorobanti la luptele de la Canapa, Lom-Palanca, Smardan si Belogracic. 
Miscarea memorandista a fost sprijinita cultural si politic de locuitorii Oltului, prin infiintarea in ianuarie 1891 la Slatina a Ligii pentru Unitatea Culturala a Tuturor Romanilor Sectia Olt, prima filiala provinciala din tara cu sediul la gimnaziul Radu Greceanu.
In Marele Razboi pentru Intregirea Neamului, Regimentul 3 Olt a luptat eroic pe frontul de la Jiu Bumbesti, in Dobrogea la Cernavoda, pe Neajlov, la Panciu Manastioara, dand tarii tributul de sange a 1200 de eroi pentru consfintirea marelui ideal national. La 14 noiembrie 1916, armata romana distrugea podul de peste Olt, in incercarea de a stavili ofensiva inamica. Slatina a fost bombardata sistematic, lupte sangeroase avand loc cu ocazia incercarii trupelor germano austro-ungare de trecere a raului, in dreptul satelor Curtisoara, Teslui, Colibasi si Mosteni. 
Clima
Clima este temperat-continentala, mai umeda in partea de nord si mai arida in partea de sud. Punctul cel mai friguros este la Caracal datorita curentilor reci din estul Campiei Romane care isi au punctul terminus in aceasta zona, iar punctul cel mai calduros este la Corabia.
Relieful
Relieful este centrat pe valea inferioara a Oltului si teraselor sale si este format din campii si dealuri nu prea inalte. De la limita de nord a judetului pana in apropiere de Slatina se intalneste zona de dealuri, apartinand Podisului Getic si care ocupa o treime din suprafata judetului. La sud de Slatina pana la Dunare se desfasoara o parte a Campiei Romane, cu urmatoarele subunitati de campie: Campia Romanatilor, Campia Boianului si Campia Burnazului. Altitudinea reliefului coboara in panta lina de la Vitomiresti, catre Dunare pana la Corabia, ceea ce confera o expozitie sudica insorita. Valea Dunarii, orientata est-vest, domina malul romanesc si prezinta terase intinse. Valea Oltului reprezinta o adevarata axa a teritoriului judetului. Terasele Oltului se remarca prin intinderi mai mari pe partea dreapta a vaii, incepand din nordul judetului pana la Dunare si pana la Draganesti pe partea stanga unde sunt bine dezvoltate terasele inalte: Coteana 80-90 m si Slatina 50-60m.


Fisiere in arhiva (1):

  • Judetul Olt.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!