Judetul Harghita

Extras din referat Cum descarc?

PREZENTAREA JUD. HARGHITA:
ASEZARE:
Judetul Harghita este situat in partea centrala a Carpatilor Orientali, acolo unde lantul vulcanic Calimani-Harghita este despartit de semetele culmi impadurite ale muntilor Giurgiu, Hasmas si Ciuc, prin bogatele depresiuni intramontane udate de apele Muresului si Oltului.Judetul Harghita este asezat in partea centrala a tarii si se invecineaza cu judetele Suceava la Nord, Neamt si Bacau la Est, Covasna si Brasov la Sud si Mures la Vest.Relieful judetului cuprinde o buna parte din grupa centrala a Carpatilor Orientali, un mic sector din latura intinsa a Carpatilor de Curbura, precum si extremitatea sud-estica a Subcarpatilor Transilvaneni.Ca urmare, aici intalnim un relief alcatuit din doua lanturi muntoase orientate pe directia NV-SE, intre care se intercaleaza si cateva depresiuni intramontane.In Sud-vestul judetului se desfasoara zona dealurilor subcarpatice, intens fragmentate de reteaua de ape a celor doua Tarnave.Zona muntoasa ocupa peste 60 % din teritoriul judetului, principalii munti fiind Calimani, Gurghiu, Harghita, Giurgeu, Hasmas si Muntii Ciucului. Inaltimea acestor munti scade in general de la Nord la Sud. In Calimani se ating valori mai mari de 2.000 m, in schimb in celelalte masive altitudinile maxime sunt 1.800 metri.Clima este caracteristica zonelor muntoase si depresiunilor intramontane, ierni geroase de lunga durata si veri racoroase. Temperatura medie anuala este de 6? C, iar cea maxima absoluta 36,5? C, inregistrata in anul 1952 la Odorheiu Secuiesc, iar minima absoluta a fost inregistrata la Miercurea Ciuc, -38,4? C in anul 1985.
HIDROGRAFIA:
Suprafata judetului se prezinta ca zona de formare a principalelor rauri: Oltul, Muresul, Tarnava-Mica, Tarnava-Mare, Trotus si Bistricioara. Pe teritoriul judetului sunt situate lacurile Sfanta-Ana, Lacul Rosu, Lacul Rac si Lacul IezerLacul Sfanta-Ana, situat la o altitudine de 950 m in masivul Ciomatul0, este singurul lac din Europa Centrala aflat intr-un crater vulcanic pastrat intact.O alta raritate naturala este Lacul Rosu, cel mai mare lac de baraj natural din tara, format din anul 1837, avand o suprafata de 12,6 ha si o adancime de 10,5 m care este situat in masivul Hasmasu Mare.Lacul Rac, asezat langa Porumbenii-Mari la o altitudine de 600 m, s-a format in spatele unui val de alunecare, suprafata sa fiind de 2,8 ha.Lacul Iezer este situat la poalele varfului Rachitis la o altitudine de 1.750 m, avand o suprafata de 1.300 mp si o adancime de 3,5 m. 
CLIMA
Este caracteristica zonelor intramontane , cu ierni geroase , de durata mai lunga si veri relativ calde. 
De altfel , datorita frecventelor temperaturi minime inregistrate in perioada anului in localitatile Miercurea-Ciuc , Gheorgheni , Toplita si mai ales Joseni , acestea sunt cunoscute ca "Polul romanesc al frigului". Numarul zilelor de inghet ajunge , in medie anual , la 160 Sunt frecvente ingheturile tirzii de primavara (uneori chiar si in lunile mai-iunie) si cele timpurii de toamna , incepind chiar din septembrie. 
Precipitatiile medii anuale variaza intre 550 si 1000 l/m2.
VEGETATIA judetului din punct de vedere biografic este bogata si variata, dispusa de la etajul alpin si pana la luncile joase ale raurilor. Acestea, in principal se compun din paduri rasinoase (molid), amestec de fag si molid, paduri de fag si gorun.Pe crestele masivelor calcaroase din jurul lacului si al cheilor sunt prezente cateva specii floristice rare cum ar fi: cetina neagra, tisa si vestita floare de colt.
FAUNA este foarte bogata datorita intinselor paduri de rasinoase si foioase care acopera masivele muntoase in proportie de 34,5 %.In padurile de rasinoase se intalnesc specii de mamifere raspandite pe intregul lant carpatic: ursul carpatin, lupul, cerbul carpatin, rasul, jderul de scorbura, iar in locurile stancoase si calcaroase ale Hasmasului Mare traieste jderul de piatra.Dintre pasari remarcam: cocosul de munte, iezuca, ciocanitoarea de munte, acvila de munte, sorecarul, huhurezul si buha, forfecuta, alunarul, pitigoiul de munte si de bradet si pitulicea.In raurile judetului se intalnesc specii de pesti cum sunt: pastravul indigen, zlavoaca, boisteanul si stiuca.Judetul Harghita dispune de bogate resurse naturale: lemn, minereu de fier, pirita cuprifera, sare, caolina, bazalt, andezit si carbune.O categorie a bogatiilor solului o constituie numeroasele izvoare de apa minerala raspandite pe intreg teritoriul judetului.
POPULATIA judetului la 1 iulie a fost de 341.915 locuitori din care 169.952 barbati si 171.963 femei.Resedinta de judet este municipiul Miercurea Ciuc, cu o populatie de 45.675 locuitori.Conform datelor ultimului recensamant din 7 ianuarie 1992, din populatia judetului 14 % erau romani, 84,6 % maghiari, 1,2 % tigani, 0,1 % germani si 0,1 % alte nationalitati.


Fisiere in arhiva (1):

  • Judetul Harghita.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!