Insula Serpilor

Extras din referat Cum descarc?

Romania brought a case against Ukraine to the International Court of Justice (ICJ), principal judicial organ of the United Nations, in a dispute the subject of which is described in the Application as "concerning the establishment of a single maritime boundary between the two States in the Black Sea, thereby delimiting the continental shelf and the exclusive economic zones appertaining to them".
1. Introducere
Scurt istoric al disputei intre Romania si Ucraina privind delimitarea platoului continental si al zonei economice exclusive
Insula Serpilor [1] a intrat in cadrul URSS la data de 4 februarie 1948, in baza unui protocol semnat de Pentru Groza si V. Molotov. Semnarea protocolului si transferul Insulei a avut loc contrar dreptului international, in special contrar Tratatului de Pace de la Paris din 10 februarie 1947 (care, conform Art. 1, lasa insula Romaniei). Ulterior, acest document, neratificat de Parlamentul roman la acel moment, a fost preluat in tratatele privind regimul frontierei romano-sovietice ulterioare din 1949 si 1961. In urma dezmembrarii U.R.S.S., disputa privind statutul Insulei Serpilor si delimitarea platoului continental si a zonelor economice exclusive in sectorul nordic al bazinului de vest al Marii Negre a continuat cu Ucraina, unul din statele succesoare ale Uniunii Sovietice [2].
La data de 2 iunie 1997 a fost semnat, la Constanta, Tratatul cu privire la relatiile de buna vecinatate si cooperare dintre Romania si Ucraina (Tratatul politic de baza) [3]. Tot cu aceasta ocazie, a fost semnat Acordul Conex [4] Tratatului politic de baza, incheiat prin schimb de scrisori intre ministrii afacerilor externe ai celor doua tari. 
Acest ultim document contine prevederi referitoare la obligatia partilor de a incepe negocieri in vederea incheierii unui Tratat privind regimul frontierei de stat si a unui Acord pentru delimitarea platoului continental si a zonelor economice exclusive ale Romaniei si Ucrainei in Marea Neagra. Totodata, Acordul conex contine o serie de principii in functie de care cele doua parti au convenit sa realizeze delimitarea. 
In acelasi timp, documentul mentionat includea o clauza compromisorie care stabileste posibilitatea pentru oricare din parti sa sesizeze unilateral Curtea Internationala de Justitie de la Haga pentru solutionarea delimitarii spatiilor maritime, in cazul indeplinirii, cumulativ, a doua conditii: 
a) negocierile cu privire la delimitarea spatiilor maritime sa se fi desfasurat pe o perioada mai mare de doi ani; 
b) Tratatul privind regimul frontierei de stat sa fi intrat in vigoare sau sa se demonstreze faptul ca acesta nu a intrat in vigoare din vina celeilalte parti [5]. 
Astfel, in 1998, a inceput negocierea, in paralel, a Tratatului privind regimul frontierei comune si a Acordului privind delimitarea spatiilor maritime. 
Tratatul privind regimul frontierei de stat romano-ucrainene, colaborarea si asistenta mutuala in probleme de frontiera a fost, semnat la Cernauti, la 17 iunie 2003, de catre presedintii Romaniei si Ucrainei, intrand in vigoare in urma schimbului instrumentelor de ratificare, realizat la Mamaia, la data de 27 mai 2004.
2. Sesizarea Curtii Internationale de Justitie de la Haga (CIJ)
Negocierile bilaterale referitoare la Acordul privind delimitarea platoului continental si a zonelor economice exclusive ale Romaniei si Ucrainei in Marea Neagra, desfasurate in perioada 1998-2004, nu au condus la rezultate concrete, textul acestui document nefiind convenit. 
Avand in vedere faptul ca ambele conditii privind sesizarea CIJ erau indeplinite, si fata de lipsa de progrese in negocierile bilaterale (24 de runde, completate de 10 alte runde la nivel de experti), la data de 16 septembrie 2004 Romania a transmis catre Curtea Internationala de Justitie de la Haga cererea de initiere a procedurilor [6] in vederea solutionarii problematicii delimitarii platoului continental si a zonelor economice exclusive ale Romaniei si Ucrainei in Marea Neagra [7]. 
Recurgerea la jurisdictia CIJ a prezentat avantajul garantarii pronuntarii unei solutii echitabile, si aflate in deplina concordanta cu normele dreptului international. 
Curtea Internationala de Justitie , prin decizia datata la 19 Noiembrie 2004, a fixat termenele limita pentru depunerea Memoriului de catre Romania (19 august 2005) si depunerea Contra-memoriului de catre Ucraina (19 august 2006). Pledoariile au fost depuse in intervalul de timp corespunzator si au fost prescrise.
La data de 15 august 2005 s-a depus, la Haga, la Grefa Curtii, Memoriul Romaniei, cuprinzand fundamentarea pozitiei partii romane.
Memoriul este insotit de anexe incluzand documente si harti ce constituie elementele de proba pe care se fundamenteaza argumentatia partii romane. 
La data de 16 mai 2006 a fost depus, la Grefa CIJ, Contra-memoriul partii ucrainene - etapa fireasca a procesului aflat pe rolul Curtii, in continuarea procedurilor scrise in fata acestei instante.
Faza scrisa a fost urmata de etapa orala a procedurilor (pledoariile celor doua parti), iar ulterior de deliberarile CIJ. Pronuntarea hotararii Curtii a avut loc, la inceputul anului 2009).
In paralel cu procedurile in fata CIJ, au avut loc si discutii bilaterale, patru intalniri la nivel de experti desfasurandu-se la Kiev (14-15 aprilie 2005 si, respectiv, 31 octombrie - 1 noiembrie 2005), Constanta (2-3 iunie 2005) si Bucuresti (28-29 martie 2006). Delegatiile romana si ucraineana participante la negocieri si-au reafirmat increderea in capacitatea Curtii Internationale de Justitie de a rezolva problema delimitarii spatiilor maritime ale celor doua state in Marea Neagra intr-un mod echitabil si impartial si au reiterat pozitia conform careia discutiile bilaterale nu trebuie sa prejudicieze in nici un fel desfasurarea procedurilor in fata CIJ.
In cadrul intalnirii de la Odesa (4 iulie 2006) a ministrilor afacerilor externe ai celor doua tari s-a convenit ca noi runde de negocieri bilaterale sa se desfasoare doar in cazul in care va fi necesar. Ulterior acestei decizii nu au mai avut loc noi runde de negocieri sau consultari bilaterale pe tema delimitarii spatiilor maritime.
In perioada 2-19 septembrie 2008 au avut loc audierile partilor in procesul privind Delimitarea maritima in Marea Neagra (Romania c. Ucraina). Aceasta etapa procesuala a constituit faza orala a procesului si a constat in prezentarea publica a pledoariilor cuprinzand argumentatia juridica a celor doua parti in fata judecatorilor CIJ, la Palatul Pacii din Haga, sediul Curtii Internationale de Justitie.
Procedurile orale s-au desfasurat in doua runde, dupa cum urmeaza: in perioada 2-5 septembrie 2008 - prima runda de pledoarii ale Romaniei, in calitate de reclamant; in perioada 9-12 septembrie 2008 - prima runda de pledoarii ale Ucrainei, in calitate de parat; in perioada 15-16 septembrie 2008 - a doua runda de pledoarii si concluziile Romaniei cu privire la solutia de delimitare pe care o considera echitabila si conforma dreptului international in proces; in perioada 18-19 septembrie 2008 - a doua runda de pledoarii si concluziile Ucrainei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Insula Serpilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!