Importanta Designului in Turism

Extras din referat Cum descarc?

Traditia ospitalitatii pentru calatori dateaza de la inceputurile omenirii. Realizarea unor cladiri specifice a fost intalnita in multe culturi, de la calatoriile standardizate ale Curtilor Regale pana la pelerinajele umile ale comerciantilor marunti. Paleta exemplelor este foarte larga: de la hanurile europene pana la palatele pentru oaspeti din Asia, de la manastiri care ofera cazare pana la casele private care isi inchiriaza camerele libere pentru turisti. Dezvoltarea refugiilor de acest gen era impulsionata si de localizarea lor - pe malul raurilor, langa marile targuri. Unitatile hoteliere sunt construite in diverse zone si amplasamente in centrul sau la periferia localitatilor turistice sau in orase; pe trasee turistice; in statiuni turistice sau pe malul apelor etc.
Localizarea este importanta pentru a stabilii nivelul de inaltime, tipul de activitati suplimentare care se doreste a fi pus la dispozitia clientilor, gradul si nivelul de confort si dotari, inclusiv dotari suplimentare pentru cele localizate in zone aglomerate sau izolate, utilitati speciale sau chiar unicat, dar toate integrate intr-un cadru natural cat mai "prietenos". 
Aspectul cel mai important in proiectarea si designul noilor unitati si in proiectele de reabilitare a celor existente, este respectarea stricta a normelor de urbanism prin: 
- pastrarea unor proportii juste intre cladire si spatiul "vital" inconjurator, de preferinta padure, crang, mixaj de arbori, arbusti si spatiu verde;
- orientarea corecta a spatiilor de locuit si a celor pentru utilitati conexe;
- pastrarea si amplificarea zonei verzi, inclusiv prin plantari masive de arbori, arbusti si spatii verzi in jurul edificiului si chiar pe acoperisuri, balcoane;
- respectarea normelor de operare ecologica (utilitati pentru aductiuni de apa, deversarile periculoase la canal fara a afecta panza freatica sau fauna si flora din aval) eliminarea sau diminuarea surselor de poluare fonica (centrala de conditionare a aerului, transformatoare si trafo, restaurante, baruri zgomotoase in incinta etc.).
Designul hotelier este, in esenta, o imbinare intre brief-ul clientului si viziunea designerului. Designerii de hoteluri aduc in creatii elemente din cultura lor, dar trebuie sa si inteleaga cultura careia hotelul se adreseaza.
Ca valoare, designul hotelului poate sa ajunga pana la 15% din valoarea totala de realizare a acestuia, dar poate mari incasarile cu 70% prin crearea unui interior atractiv
Designul hotelier modern este raspunzator pentru decorarea mai indrazneata, mai colorata si pentru creatii mai deosebite. Probabil tendintele actuale sunt cele mai diversificate, cuprinzand un pot-pourri de stiluri, de o jovialitate extravaganta. Putem asemui un hotel cu o cutie de bomboane - divers, incantator, capabil sa satisfaca orice dorinta.
Prezente in aproape toate marile locatii turistice ale lumii, hotelurile-concept vin cu solutii de design la care oaspetii lor nici macar nu s-ar fi gandit. Business-ul nu se face insa doar de dragul designului, motiv pentru care utilitatile si functiile hotelului sunt la fel de importante. Un hotel "prea indraznet" poate atrage clientii, dar ii poate la fel de bine indeparta.
Hotelurile cu un design special reprezinta noua dimensiune a turismului de lux, chiar daca astfel de unitati nu se numara intotdeauna si printre cele mai scumpe. Abordarile curajoase si solutiile iesite din conventional reprezinta doua caracteristici esentiale. Clientii cauta mereu experiente noi si asta inseamna ca hotelurile care mizeaza pe design trebuie sa aduca ceva unic.
Spre deosebire de hotelurile clasice, un hotel cu design deosebit poate avea o multime de conotatii imprimate solutiilor de arhitectura si amenajarilor interioare.
Astfel, in locul clasicului birou lung si liniar care reprezinta receptia poate fi plasat un corp circular chiar in mijlocul holului. Exista hoteluri in care singurele culori prezente sunt alb si negru. Altele adopta o anumita tematica, axata - de exemplu - pe elemente naturale precum piatra, apa, focul sau aerul. De obicei, aceste elemente se regasesc si in camere.
Arhitectul poate opta pentru solutii moderne care aduc un exces de intimitate, cum ar fi baia ca parte integranta a camerei. "in acest caz nu mai exista pereti despartitori, nici macar de sticla, iar cada de baie insasi devine o piesa de mobilier", explica Marasoiu.
In mod similar, chiuveta clasica poate fi inlocuita cu una neconventionala, care are senzori in loc de robineti. Un hotel-design trebuie sa-si defineasca foarte clar conceptul si sa il imprime chiar si celor mai mici detalii. De exemplu, daca se iau ca referinta doua culori si un anumit material, ele trebuie sa se regaseasca chiar si in cele mai nesemnificative locuri (chiar si pe masa, sub forma de tacamuri).
Culoarea reprezinta unul din elementele fundamentale ale existentei umane. Ea este prezenta in viata si activitatea noastra, punandu-si amprenta pe tot ce ne inconjoara: de la culorile din interiorul locuintei, la cele din exteriorul ei (cladiri, strazi, magazine etc.). De modul cum aceasta ne influenteaza sufleteste, aducandu-ne raceala sau caldura, bucurie sau tristete, liniste sau agitatie, depinde intr-o foarte mare masura linistea noastra interioara si gama trairilor afective. Pentru toate acestea culoarea a fost intotdeauna utilizata si studiata.


Fisiere in arhiva (1):

  • Importanta Designului in Turism.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!