Importan'a apelor minerale în dezvoltarea turismului

Extras din referat Cum descarc?

Introducere:
In natura apele mineraleu au o larga raspandire.Geneza lor este legata de prezenta unor falii de adancime,de existenta reliefului muntos de natura vulcanica,precum si de arealul unor importante zacaminte de petrol,carbuni,gaz metan si sare.
Cea mai mare parte a izvoarelor minerale provin din ape vadoase,adica din precipitatiile care se infiltreaza in scoarta terestra pana la adancimi mari,de unde revin la suprafata incarcate cu o anumita cantitate de gazae si saruri minerale,iar in unele cazuri cu temperaturi mai ridicate sau cu un anumit grad de radioactivitate.
Sarurile mai frecvent intalnite in continutul apelor minerale sunt clorul ,bicarbonatii,sulfurile,
sulfatii si fosfatii .
Dintre gaze intra cel mai des in combinatie dioxidul de carbon,care da nastere la apele carbogazoase.
Asadar ,toate apele care au o cantitate mai mare de 0,5 grame saruri la litru sunt considerate izvoare minerale.Cum cele mai multe dintre ele au proprietati curative,balneologii le impart in ape balneare(utilizate ca bai in cura externa)si ape minerale(cele folosite in cura interna).De regula apele minerale care contin mai mult de 1g/l dioxid de carbon,sau mai mult de 1g/l bicarbonat de calciu,sodiu etc.,ori mai mult de 10mg/l fier si peste 1mg/l sulf tritrabil poarta denumirea de izvoare cabogazoase,bicarbonate,feruginoase si sulfuroase,indiferent de tipul hidrochimic de baza.
Raspandirea geografica a izvoarelor minerale din Romania
Apele minerale din Romania sunt cunoscute din cele mai indepartate timpuri.Din inscripiile romane descoperite la Baile Herculane a reiesit ca izvoarele de aicea purtau numele de"Ad aquas Herculis sacras"(Apele sacre ale lui Hercule).
Apoi secole de-a randul nu s-au mai pastrat documente despre utilizarea apelor minerale.
Abia spre sfarsitul secolului XVII-lea si mai ales in secolul XVIII-lea se fac cunoscute cateva localitati prin efectele curative care le aveau apele minerale(Baile Felix,Baile Tusnad,Slanic Moldova,Vatra Dornei,Olanesti etc.)
Descoeprirea si utilizarea izvoarelor minerale la o scara mai larga au loc abia in secolul al XX-lea si mai tarziu cand iau fiinta numeroase statiuni balneoclimaterice.Astazi se cunosc numeroase localitati cu izvoare termale care au o densitate neuniforma
.In functie de influenta exercitata de factorii exogeni(precipitatii,temperatura,morfologia reliefului) si factori endogeni(constructia geolo-gica,tectonica),frecventa cea mai mare a izvoarelor minerale se plaseaza in zona de geosinclinal(Carpatii,Subcarpatii Orientali,Getici,Podisul Getic,Muntii Apuseni,Podisul Transilva-niei,Campia de Vest),iar numarul cel mai redus in zona de platforma(C. Romana,Podisul Mol-dovei,Dobrogei).
Localizare Baile Felix:
Baile Felix sunt situate in partea de nord-vest a Muntilor Apuseni,in Campia Crisurilor,la zona de contact cu extremitatea vestica a dealurilor ce coboara din Muntii Padurea Craiului ,zona situata la 9km de Oradea.


Fisiere in arhiva (1):

  • Importanta Apelor Minerale in Dezvoltarea Turismului.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!