Impactul Turismului Asupra Economiei Tunisiei si Romaniei

Extras din referat Cum descarc?

Turismul este considerat o activitate social-culturala si economica, cu functii complexe, care vizeaza recreerea si recuperarea pe fondul cunoasterii, observarii, ocrotirii si valorificarii resurselor turistice specific unui teritoriu.
Turismul poate avea totodata un impact deosebit de important asupra dezvoltarii economice a unui stat intrucat, printr-o simpla vizualizare a statisticilor cu privire la aspectele turistice: fluxuri turistice, valorificarea potentialului natural si antropic, incasari anuale etc., se poate aprecia oarecum nivelul de dezvoltare al statului respectiv.
Doua state complet diferite din toate punctele de vedere, Tunisia si Romania, constituie suport pentru a prezenta cat de important, sub aspect economic, poate fi turismul, mai ales atunci cand exista si potential.
Dezvoltarea economica a unui anumit stat poate determina si un alt tip de "turism", mai aparte, si anume, acela al deplasarilor in interes de serviciu sau cu afaceri.In cadrul Tunisiei si al Romaniei, acest aspect este mai putin dezvoltat, dar tinde sa se amplifice din ce in ce mai mult, tocmai ca urmare a caracterului economic in curs de dezvoltare.
Astfel, pentru dezvoltarea unui turism cu potential ridicat, cele doua state, Tunisia si Romania, apeleaza mai ales la propriile lor resurse natural, reprezentate prin tipuri de relief, peisagistica locurilor, rauri, lacuri, izvoare minerale, elemente de vegetatie si fauna cu valoare turistica, precum si la resurse turistice antropice, care pot impresiona si atrage turisti spre vizitare si cunoastere ca urmare a valorii lor cultural, istorice, economice, a unicitatii lor exprimate prin vechime, marime, forma si modul de constructive si arhitectura.
Tunisia se incadreaza printre statele africane cu potential turistic ridicat, unul dintre motivele principale constand in iesirea la Marea Mediterana, capitala Tunis reprezentand unul dintre punctele principale de stationare ale croazierelor intreprinse in bazinul mediteraneean.Ca urmare, Tunisia are un avantaj categoric in privinta incasarilor anuale, deoarece turismul de croaziera aduce mari venituri, iar in cadrul Marii Mediterane acesta este foarte frecvent.
Asemenea Tunisiei, si Romania dispune de iesire la Oceanul Planetar, prin intermediul Marii Negre, la tarmul careia s-a dezvoltat orasul romanesc Constanta, principalul port din bazinul marii respective, acest fapt incadrand Romania in sistemul turismului balnear maritime (litoral).
Evident, oferta turistica a celor doua state, Tunisia si Romania, in ceea ce priveste turismul litoral, difera foarte mult astfel: in bazinul Marii Mediterane, in care se incadreaza Tunisia, oferta turistica rezida in climatul ambiental, insolatie, tarmuri cu plaje intinse si o baza turistica ultramodern, pe cand litoralul Marii Negre, la care are acces Romania, dispune de plaje cu nisip fin, insolatie si namoluri litorale.
Ca urmare a pozitiei geografice diferite, Tunisia si Romania dispun de resurse turistice naturale, cat si antropice distinct.Astfel, Tunisia, localizata in extremitatea nordica a Africii, in proximitatea desertului Sahara din sud si mai ales a uneia dintre principalele paralele imaginare de la suprafata Pamantului- Tropicul Racului sau de Nord, dar si prin iesirea la Marea Mediterana, pune la dispozitie un climat mediteraneean in cea mai mare parte si unul de tip desertic in extremitatea sudica.In aceste conditii, turistii pot respira aerul proaspat si al brizelor marii, care face verile placute, iar iernile agreabile pentru orice activitate outdoor.Insa, impactul pozitiei geografice a Tunisiei nu se opreste aici, aceasta impunandu-i un element ce lipseste cu desavarsire Romaniei, si anume, exotismul, turistul fiind fascinat inca inainte de a pune piciorul pe pamant Tunisian, de albastrul aprins al Mediteranei.Aceasta tara a culorilor si a contrastelor, a parfumurilor si a aromelor, te invita sa te bucuri de o frumusete naturala.Se remarca in mod sigur tonurile vii in imbracaminte, urmele peste tot prezente ale civilizatiilor antice, statiunile luxoase ascunse de livezi de portocali, plajele cu nisipuri fine, apele cristaline ale marii, Sahara care tenteaza cu safari, palmieri si camile, padurea in desert la Ramada, lacul sarat pe jumatate secat sau fabulosul rasarit de soare de la Chott El Ferid.
Spre deosebire de Tunisia, unde elementele definitorii ale cadrului natural au fost influentate de iesirea la Marea Mediterana, desertul Sahara, localizarea in nordul Africii, in apropierea Tropicului de Nord, in cazul Romaniei, intervin ca elemente definitorii Marea Neagra, Carpatii, Dunarea, localizarea in estul Europei, departe de influenta Oceanului Atlantic si mai ales paralela de 45 grade lat.N, ceea ce face ca Romania sa se situeze la jumatatea distantei dintre Ecuator si Polul Nord, in emisfera nordica, in cadrul climatului temperat continental.
Tipurile diferite de climat impun totodata diferite tipuri de vegetatie, de soluri, de specii faunistice, de peisaje natural etc.
In contrast cu Tunisia, Romania, datorita pozitiei geografice, poate promova si turism montan, mai ales iarna, ceea ce aduce un bonus acesteia (inca o categorie de turisti potentiali), in acest caz evidentiindu-se regiunile Maramuresului, Bucovinei, importante din punct de vedere touristic si sub aspect cultural (traditional, religios, istoric etc.), apoi valea Prahovei (statiunile Predeal, Busteni, Azuga), Brasov (Poiana Brasov) etc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Impactul Turismului Asupra Economiei Tunisiei si Romaniei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!