Impactul Turismului Asupra Economiei

Extras din referat Cum descarc?

CAPITOLUL I
IMPACTUL TURISMULUI ASUPRA ECONOMIEI
In ansamblul unei economii nationale, turismul actioneaza ca un element dinamizator al
sistemului economic global, el presupunand o cerere specifica de bunurisi servicii, cerere care
antreneaza o crestere in sfera productiei acestora. De asemenea, cererea turistica determina o adaptare a ofertei, care se materializeaza in dezvoltarea structurilor turisticesi indirect in stimularea productiei ramurilor participante la: construireasi realizarea de noi mijloace de transport, instalatii de agrement pentru sporturi de iarna, nautice etc. Dezvoltarea turismului conduce astfel, la un semnificativ spor de productie.
1.1 Impactul macroeconomic al turismului
Cu toate ca are un aport semnificativ la crearea PIB, turismul aresi o contributie aparte la realizarea valorii adaugate. Avand ca specific consumul mare de munca vie, de inteligenta si creativitate, turismul participa la crearea valorii adaugate intr-o masura mai mare decat alte ramuri apropiate din punct de vedere al nivelului de dezvoltare.
De asemenea, turismul antreneazasi stimuleaza productia din alte domenii. Studiile de specialitate au evidentiat faptul ca activitatea unor ramuri este determinata in mare parte de nevoile turismului.
Turismul reprezinta totodata un mijloc de diversificare a structurii economiei uneitari. Astfel, necesitatea de adaptare a activitatii turistice la nevoile tot mai diversificate, mai complexe ale turistilor determina aparitia unor activitati specifice de agrement, transport pe cablu.
In primele patru luni ale anului, deficitul de cont curent al balantei de plati, calculat ca suma intre soldurile operatiunilor cu bunuri si servicii, veniturile inregistratesi transferurile curente de bani din strainatate, a inregistrat 1,39 miliarde de euro, cu 77% mai mult decat anul trecut. Tendinta este totusi de descrestere a deficitului, cum dupa primele trei luni ale anului curent dezechilibrul era superior cu 85% fata de primul trimestru al anului 2004. Schimburile comerciale in primele patru luni inregistreaza un dezechilibru in favoarea importurilor de 1,8 miliarde de euro, cu aproape 70% mai mult decat in perioada similara din 2004. Sectorul Serviciilor a inregistrat, de asemenea, un deficit de 210 milioane de euro, un maxim negativ fiind atins pe segmentul transporturi, respectiv 108 milioane de euro. in domeniul serviciilor turistice a fost inregistrat un excedent de 20 milioane de euro. Potrivit datelor remise de BNR, datoria externa pe termen mediusi lung a crescut cu 14,2% fata de finele anului trecut, pana la nivelul de 20,7 miliarde de euro. Din aceasta, peste jumatate, respectiv 10,6 miliarde de euro, a fost datoria externa publicasi public garantata. in primele patru luni ale anului curent, romanii din strainatate au trimis intara 897 milioane de euro, cu aproape o treime mai mult decat in perioada corespunzatoare a anului trecut. (Adevarul, 28/06/2005). Pe langa toate acestea, turismul reprezintasi o cale (in unele cazuri chiar singura)d e valorificare superioara a tuturor categoriilor de resursesi in special a celor naturale: frumusetea peisajelor, calitatile curative ale apelor minerale sau termale, conditiile de clima. Exista tari care realizeaza pana la 80% din PIB (I-le Maldive) din activitatea turistica, dar si tari cu o economie dezvoltata(Franta 7.3% PIB, Elvetia 7.7% PIB) care au ponderi ridicate ale activitatii turistice in PIB. Fata de aceasta situatie, in Romania, turismul contribuie cu 2-3% la realizarea PIB. Pentru tara noastra - in etapa actuala, ca urmare a prezentei unor resurse turistice neexploatatesi insuficient puse in valoare, turismul constituie o ramura cu posibilitati insemnate de cresteresi deci ramane o sfera de activitate care poate absorbi o parte din forta de munca ramasa disponibila prin restructurarea economica. Trebuie mentionatsi faptul ca turismul este capabil sa asigure prosperitatea unor zone defavorizate, putand fi un remediu pentru regiunile dezindustrializate. Aceasta prin dezvoltarea unor zone mai putin bogate in resurse cu valoare economica mare, dar cu importantesi atractive resurse turistice naturalesi antropice. Datorita acestui fapt el este considerat o parghie de atenuare a dezechilibrelor interregionale. O alta forma de manifestare a efectelor economice ale turismului o reprezinta contributia sa la asigurarea unei circulatii banesti echilibrate, realizata deopotriva pe seama turismului internsi international.


Fisiere in arhiva (1):

  • Impactul Turismului Asupra Economiei.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!