Iasi si Imprejurimi

Cuprins referat Cum descarc?

I. ARGUMENT 3
II. POTENTIAL TURISTIC NATURAL 5
1.RELIEF 5 2.RETEAUA HIDROGRAFICA 5
3.CLIMA 6
4.VEGETATIA SI FAUNA 6
5.BAILE NICOLINA 7
6.REZERVATIA PALEONTOLOGICA REPEDEA 8
7.REZERVATIA PALINOLOGICA ,,ION INCULET" 8
III. POTENTIAL TURISTIC ANTROPIC 7
1.MITROPOLIA MOLDOVEI SI A BUCOVINEI 7
2.SINAGOGA 7
3.MANASTIREA ,,SF. TREI IERARHI" 7
4.VECHEA CATEDRALA 8
5.BISERICA "SF.SAVA" 10
6.CATEDRALA CATOLICA 10
7.BISERICA ARMEANA 11
8.CASA MEMORIALA ,,MIHAIL SADOVEANU" 11
9.BOJDEUCA ,,ION CREANGA" 12
10.CASA MEMORIALA ,,GEORGE TOPARCEANU" 13
11.GRADINA BOTANICA 14
12.PARCUL COPOU 15
IV. OFERTE TURISTICE + ANALIZE DE PRET 16
V. CONCLUZII SI PROPUNERI 21
VI. BIBLIOGRAFIA 23
VII. ANEXE


Extras din referat Cum descarc?

Iasi
ARGUMENT:
Tinutul Iasi, mentionat astfel la 1716 in scrierile lui Dimitrie Cantemir, a cunoscut o istorie cu perioade zbuciumate si epoci de o reala stralucire, despre care amintesc numeroase cronici, vestigii si monumente. 
Marturii ale existentei si evolutiei sale istorice se desprind din descoperirile arheologice de la Cucuteni, care in mil. III-II inainte de Christos au format aici una din cele mai stralucite culturi neolitice din Europa. Inca din evul mediu, localitatile Iasi, Hirlau si Targu Frumos erau renumite pentru curtile domnesti construite din piatra, iar incepand din sec.XVI Iasul devine cetatea de.scaunaaadomniloraMoldovei. 
La Iasi a consfintit Mihai Viteazul la 1600 unirea celor trei tari romanesti, Iasul a dat semnalul Revolutiei Romane de la 1848 si tot la Iasi a fost ales la 5 ianuarie 1859 Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei, preludiu al marelui act istoric de unire a principatelor. 
Oras al primei scoli de ingineri (1814) si al primei universitati din tara (1860), prin numeroasele sale obiective istorice, culturale si economice, Iasul detine in egala masura statutul de oras muzeu, prestigios centru universitar si importanta zona economica, constituind o atractie deosebita pentru cei interesati de cultura, turisti,studenti,cercetatoriasiaoameniadeaafaceri. 
Iasul reprezinta in cultura Romaniei un loc de exceptie, atat prin traditie, cat si prin existenta unor institutii de cultura si arta de valoare nationala si internationala, cum ar fi: Teatrul National Vasile Alecsandri, Filarmonica Moldova, Opera Romana, Academia de arte George Enescu, Teatrul pentru copii si tineret Luceafarul, Complexul muzeal Moldova (cu sediul in Palatul Culturii) si Muzeul literaturii romane (ambele cu un numar impresionant de muzee, case memoriale, situri istorice si arheologice de faima europeana si mondiala), numeroase monumente arhitectonice si de cult (Biserica Trei Ierarhi ctitorie a domnitorului Vasile Lupu, Biserica Sfantul Nicolae ctitorie a domnitorului Stefan cel Mare si Sfant, Manastirile Cetatuia, Galata, Golia, Frumoasa, ridicate de alti importanti domnitori ai Moldovei, Catedrala Mitropolitana unul din cele mai mari lacasuri de cult ortodox din Romania etc.).
Harlau, cu o populatie de 12.000 de locuitori, este situat in nord-estul Romaniei, la contactul dintre Podisul Sucevei cu Campia Moldovei. Prima atestare documentara a localitatii se realizeaza in 1384, atunci cand mama domnitorului Petru Musat isi stabileste curtea aici. Stefan cel Mare a reconstruit cladirea si a adaugat superba biserica cu hramul Sfantul Gheorghe. Printre obiectivele turistice din Harlau se numara ruinele Curtii Domnesti, Casa logofatului Tautu, care in prezent adaposteste Muzeul de Istorie si Etnografie si ctitoria lui Petru Rares, biserica Sfantul Dumitru. In apropiere puteti sa vedeti fortareata dacica de la Catalina-Cotnari, ruinele Scolii Latine, precum si Castelul de la Ceplenita, care a apartinut lui Grigore Ureche. In imprejurimi se afla si renumita podgorie Cotnari despre care puteti sa aflati mai multe si la Muzeul Viticulturii din Harlau.
Iasi, cu o populatie de 320.000 de locuitori, este resedinta judetului cu acelasi nume, se intinde pe sapte coline si este strabatut de raurile Bahlui si Nicolina. Atestarea documentara se produce in timpul lui Alexandru cel Bun, in 1408, dar existenta orasului este anterioara acestei date. Capitala a Moldovei timp de trei secole, intre 1564 si 1862, Iasiul a avut un rol fundamental in cultura tarii noastre. Aici a fost infiintata in 1640 prima scoala care folosea romana ca limba de predare de catre domnitorul Vasile Lupu, aici a aparut prima carte tiparita din Moldova si tot aici a fost fondata prima universitate. Modernizarea orasului se realizeaza in secolul XIX, cand se amelioreaza reteaua de strazi si se contruiesc majoritatea edificiilor noi. In timpul primului razboi mondial, pentru o scurta perioada, la Iasi s-a aflat din nou capitala Romaniei. Principalele atractii turistice din Iasi sunt Palatul Culturii, inaugurat de regele Ferdinand, cu impresionanta Sala a Voievozilor care contine in medalioane portretele conducatorilor Moldovei si Romaniei, Catedrala Mitropolitana, sfintita in 1887 in prezenta regelui Carol, unde se afla moastele ocrotitoarei Moldovei, Cuvioasa Paraschiva, cladirea Teatrului National, creatie a arhitectilor vienezi Fellner si Helmer, unde s-a jucat primul spectacol in limba romana, Palatul Roznovanu, ridicat in elegantul stil neoclasic si biserica Trei Ierarhi, cu superba dantelarie de piatra, ctitorie a lui Vasile Lupu. Mai puteti sa vizitati parcul copou, cu celebrul tei al lui Eminescu, Casa Pogor, Bojdeuca din Ticau, casele memoriale ale lui Mihail Sadoveanu si George Toparceanu sau Gradina Botanica, una dintre cele mai frumoase din Romania. Dimitrie Cantemir, Nicolae Milescu Spatarul, Vasile Alecsandri, Ion Creanga, A.D. Xenopol si desigur Eminescu reprezinta doar o mica parte din lista personalitatilor care s-au nascut sau s-au format la Iasi.


Fisiere in arhiva (1):

  • Iasi si Imprejurimi.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!