Grecia

Cuprins referat Cum descarc?

1. Grecia. pag. 1
2. Atena. pag. 9
3. Meteora. pag. 15
4. Manastiri din Grecia. pag. 19
5. Fotografii cu manastiri si biserici din Grecia. pag. 26


Extras din referat Cum descarc?

GRECIA
Nume oficial : Republica Elena
Situarea : in S Europei, in Peninsula Balcanica si o parte din insulele adiacente.
Vecini : Albania, Macedonia, Bulgaria, Turcia, M.Egee, M.Mediterana, M.Ionica
Suprafata : 131 957 km
Popultia : 10 601 000 loc.
Densitatea populatiei : 80,3 loc./km
Sarbatoarea nationala : 25 martie (aniversarea proclamarii independentei-1821)
Limba oficiala : greaca
Moneda : 1 Drahme = 100 Leptae ( din 2001 - Euro ) 
PIB : 149 000 mil. $
PIB/loc. : 13 900 $
Orase principale: Salonic, Patras, Iraklion, Larissa.
Porturi principale: Eleusis, Pireu, Thessaloniki, Megara, Volos.
Aeroport principal: Atena
Simboluri
Neindoielnic, Grecia este una dintre cele mai stralucite civilizatii ale Antichitatii. Marturie stau neasemuitele sale simboluri. Templele se impun prin simplitate si perfectiune artistica. Probabil ca cel mai impozant monument este Cetatea Acropole din Atena, care cuprinde Parthenonul, Propileele, templul Zeitei Atena Nike, Erehteionul, cu vestitele cariatide. Sculpturile si picturile sunt si ele perfecte. Literatura greaca este plina de nume cu greutate: Homer, Hesiod, Eschil, Pericle, Sofocle, Euripide, Aristofan. Filozofii greci sunt reprezentativi: Tales din Milet, Heraclit, Pitagora, Socrate, Platon, Diogene, Aristotel. Istoria este ilustrata de Herodot, Tucidide. Muntele Athos, simbol al crestinismului, este un permanent loc de pelerinaj pentru credinciosii din intreaga lume.
Capitala
Atena, oras situat in Atica, la poalele colinei Acropole (156 m) si la 5 km de mare; populatia de 3 096 775 loc. Primele vestigii ale unei asezari umane pe Acropole dateaza din mileniul 3-2 i.Hr. Polis hegemon al Aticii (sec 8-7 i.Hr.), Atena devine, in sec. 5 i.Hr., dupa respingerea invaziei persane si dupa intemeierea Ligii delio-atice, cel mai stralucit centru economic, politic, dar mai ales cultural, al intregii lumi grecesti. In ciuda infrangerilor in razboiul peloponesiac (404 i.Hr.) si a cuceririi macedonene (388 i. Hr.), Atena ramane metropola spirituala a Greciei, pozitie pastrata si sub dominatia romana. In timpul stapanirii bizantine si indeosebi a celei turcesti, Atena ajunge la nivelul unei umile asezari rurale cu 2-3000 loc. La 18.09.1834 devine capitala Greciei independente. 
Populatia
Grecia are 10 264 00 locuitori; natalitate 10,1 la mie, mortalitate 9,3 la mie; popoulatie urbana 63%. Orase principale: Salonic, Patras, Larissa, Iraklion, Volos.Greci 98%, aromani, turci, albanezi. Circa 3 milioane de greci traiesc in strainatate. Cele mai populate zone sunt Atica (datorita prezentei conurbatiei Atena-Pireu), ce grupeaza peste 1/3 din populatia tarii, Campia Macedoniei (peste 200 loc./km*km), Insulele Ionice (Korfu, 155 loc./km*km), Lesbos, Samos, V Peloponesului (80 loc./km*km). Valori mai scazute ale densitatii populatiei se intalnesc in Creta (60 loc./km*km), Epir (35 loc./km*km) si E Peloponesului (25 loc./km*km). Valorile cele mai scazute sunt in republica autonoma a calugarilor de pe Muntele Athos (4 loc./km*km). Culte: ortodoxism 98%, islamism, catolicism, protestantism.
Natura
Grecia ocupa partea sudica a Peninsulei Balcanice si circa 2000 insule din Marea Egee, Marea Mediterana si Marea Ionica. Grecia continentala are un tarm sinuos cu golfuri si peninsule; cu exceptia partii de V a Macedoniei, nici un punct al tarii nu se afla la mai mult de 60 km de tarm; in apropierea tarmului sunt numeroase insule separate de continent prin canale. Relieful este predominant muntos (4/5 din teritoriu). Astfel, in partea continentala se afla muntii Rodopi (in N, la granita cu Bulgaria), masivul Olimp (2917 m), muntii Pindului (2637 m) si muntii Peloponesului (2407 m). Insulele au si ele un relief accidentat (800-1000 m alt.), in insula Creta trecand de 2400 m. Campiile ocupa suprafete mai mari doar in N tarii (Campia Thessaliei, Campia Macedoniei). Seismele sunt frecvente, iar activitatea vulcanica se face simtita in insulele. Thira/ Santorin.
Clima este mediteraneana, cu veri toride (iulie - 27 C la Atena), temperate de brize pe litoral si de altitudine in restul tarii. Iernile sunt blande si umede, ploioase in S si aspre, cu zapezi, in muntii din N. Precipitatiile, in general reduse (Atena, circa 400 mm/an), sunt mai bogate in NV.
Raurile au debite variabile, foarte scazute in timpul verii, mai importante fiind Vardarul/Axios, Aliakmon, Struma/Strymon, Nestos/Mesta, Maritsa/ Evros.
Alaturi de formatiuni tipic mediteraneene, se intalnesc paduri (20% din teritoriul tarii) de stejar, fag, conifere si pajisti de munte. Fauna este asemanatoare celei din Europa Centrala ( lupi, ursi, jderi); in rest, sunt dominante elemente mediteraneene (sacali, porci spinosi, capre salbatice). Numeroase pasari din N si centrul Europei poposesc in anotimpul rece pe teritoriul Greciei.


Fisiere in arhiva (6):

  • ATENA.doc
  • CUPRINS.doc
  • FOTOGRAFII CU MANASTIRI DIN GRECIA.doc
  • GRECIA.doc
  • Manastiri.doc
  • METEORA.DOC

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!