Gradul de Favorabilitate Climatică pentru Turism

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere.4
1.Climatul subtropical cu veri uscate (mediteraneean).5
2. Climatul mediteraneean. .6
2.1 Factorii genetici.6 
2.1.1 Factorii radiativi.6
2.1.2 Factorii fizico geografici.7
2.1.3 Factorii dinamici.8
2.2 Caracteristicile elementelor dinamice.8
2.2.1 Temperatura aerului.8
2.2.2 Precipitatiile.11
2.2.3 Vinturile.11
3. Parametrii climatici in anul 2008.12
4. Climatul mediteraneean din regiunile de litoral.26
4.1 Litoralul sudic si sud-estic al Peninsulei Iberice si I-le Baleare.26
4.2 Riviera franceza : Marsilia, Nisa, Toulon, Menton.29
4.3 Rivierele italiene si Malta.30 
4.4 Litoralul peninsulei balcanice si insulele grecesti.32 
4.5 Diferentieri regionale si probleme de clasificare.34
3.Bioclima si turismul litoralului mediteraneean.45
Principalele regiuni turistice al Europei Mediteraneene
1. Riviera spaniola.46
2. Riviera franceza.47
3. Rivierele italiene .48
4. Riviera dalmatiana. 50
5. Rivierele greciei. 50
Bibliografie.53


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Clima influenteaza in mod nemijlocit activitatile umane. De aceea, cunoasterea conditiilor climatice permite utilizarea lor optima in diferite activitati economice, intre care si cele turistice. In ultimii ani s-a dezvoltat o noua disciplina stiintifica - bioclimatologia care studiaza influenta climei asupra organismului uman. Clima constituie o resursa turistica importanta si de aceea in proiectarea activitatilor turistice trebuie cunoscute :
- Temperaturile favorabile pentru helioterapie
- Temperaturile extreme care pot declansa stresul bioclimatic, situatia de confort termic sau inconfort prin racire sau prea multa incalzire.
- Vintul si umezeala care accentueza starea de inconfort
- Precipitatiile care constituie conditii climatice nefavorabile derularii activitatilor turistice 
- Nebulozitatea, durata de stralucire a soarelui, etc.
Conditiile climatice pot fi apreciate global prin ceea ce in tutism numim ,,timp frumos" sau ,,timp urat" cu impact deosebit asupra psihologiei turismului. Din acest punct de vedere, litoralul mediteraneean al Europei ofera conditii optime pentru turismul maritim, balneoclimateric, cultural si de tranzit. 
In studiul nostru referitor la clima litoralului mediteraneean al Europei, am urmarit urmatoarele aspecte :
- Conditiile climaterice de ansamblu ale continentului 
- Particularitatile climatului mediteraneean
- Caracteristici climatice mediteraneene
- Regiuni turitice de litoral cu elementele de atractivitate naturala si antropica.
Un loc important l-a ocupat analiza comparativa a diverselor regiuni turistice, in incercarea de a oferi diferite nuante climatice specifice litoralului sudic al Europei . In acest sens am studiat datele climatice multianuale de la 22 de statii meteorologice de pe litoralul mediteraneean pe care le-am comparat atat intre ele, cat si cu datele de la Madrid. La fiecare dintre aceste 22+1 statii, am dispus de informatii referitoare la : temperatura medie multianuala, temperaturi, medii lunare, temperatura maxima multianuala observata, temperatura minima multianuala observata, precipitatii medii anuale, precipitatii medii lunare, numar de zile cu precipitatii. 
Datele au fost luate in special de la www.meteofrance.fr . Nu am gasit date referitoare la numarul mediu lunar de zile ploioase, la umiditatea aerului sau la durata si intensitatea vanturilor, elemente importante in calculul indicilor climato-turistici. Cu toate acestea consider ca am obtinut o imagine satisfacatoare de ansamblu asupra climatului litoral care, prin particularitatile sale atrage anual milioane de turisti. In plus, am putut face comparatii regionale calculand indici de similitudine intre statiile analizate. Rezultatul pune in evidenta o mare diversitate a climatului de litoral, si chiar valori extreme ale parametrilor pluviometrici. Atat polul European al ploilor cat si cel al secetei se afla in zona analizata de noi : Crvica (Muntenegru) ploua cel mai mult iar la Cabo de Gata (Spania) cel mai putin. Am putut observa o diferenta clara intre climatul adriatic si climatul tipic mediteraneean. Ramin multe de explicat intr-o posibila lucrare viitoare, de asemenea o asemanare perfecta intre climatul din La Valeta (Malta), Heraklion (Grecia) si intre acestea si Gibraltar. 
Analiza distributiei lunare a elementelor meteorologice scoate in evidenta faptul ca intervalul iunie-septembrie este favorabil pentru cura helio-marina si aeroterapie , cind de altfel se inregistreaza si cele mai mari fluxuri turistice. Intervalul octombrie - mai permite turismul balnear in statiunile in care sunt captate ape minerale precum si turismul cultural-istoric. 
1. CLIMATUL SUBTROPICAL CU VERI USCATE
Este caracteristic tarmurilor vestice ale continentelor din zona latitudinilor subtropicale. Are cea mai mare extindere in zona Marii mediterane, de aceea poarta si numele de climat mediteraneean.
Regiunile cu climat subtropical mediteraneean, sunt dominate in semestrul cald de mase de aer maritim tropical, de la periferiile estice ale anticiclonilor subtropicali. Datorita acestui fapt, timpul este senin, cald si uscat. In semestrul rece, mai ales iarna, frontul polar (temperat) de deplaseaza dinspre latitudinile medii catre cele subtropicale determinand intensificarea activitatii ciclonilor si implicit caderea de precipitatii.
Principala caracteristica a acestui tip de clima consta, in alternanta verilor senine, calde si uscate cu iernile blande si ploioase. O alta caracteristica importanta care deosebeste toate tipurile de clima subtropicale, ce cele tropicale o constituie caderea anuala a zapezilor, datorita invaziilor de aer rece care se produc in timpul iernii, cand frontul de aer polar se apropie de tropice. In regiunile joase ninsorile nu formeaza strat de zapada, dar in munti aceasta poate dura chiar si pana la cateva saptamani. Temperaturile medii anuale sunt ceva mai scazute decat in regiunile cu climatul tropical. 
Mediile termice ale lunilor de vara nu depasesc de regula 27oC desi temperaturi maxime de 38oC s-au inregistrat la mai multe statii.
Pe litoralele regiunilor cu climat mediteraneean verile sunt racoroase ca urmare a apropierii apei care ramane mai rece nu doar ca urmare a insusirilor ei (caldura specifica si conductibilitate calorica mari) dar si evaporarii intense dar mai ales curentilor oceanici reci. Exceptie fac tarmurile Marii Mediterane unde absenta curentilor mai reci si temperaturile ridicate ale apei, determina valori termice ale aerului superioare celor de pe alte tarmuri cu acelasi tip de climat. 
In interior, temperaturile ridicate din timpul verii sunt reminiscente ale deserturilor. Maximele diurne urca ziua pana in jur de 39 oC si coboara noaptea pana in jur de 15 oC.
Pe tarmuri temperaturile din timpul zilei raman mai coborate, iar cele din timpul noptii mai ridicate (avem de a face cu o inversiune termica fata de zona de interior, de uscat unde ziua sunt temperaturi ridicate si noaptea scazute) decat in interior.
Iarna este un anotimp distinct, umed si racoros. Temperatura medie a lunii celei mai reci este de 10 oC, mediile termice diurne fiind mai mici pe litorale si mai mari in interior. Uneori racirile din timpul iernii pot cobori sub punctul de inghet, compromitand partial sau total recoltele plantatiilor de citrice sau ale altor culturi specifice. Aceste raciri rare sunt, rezultatul intenselor emisii radioactive nocturne pe de o parte si al drenajului aerului rece prin straturile inferioare ale maselor de aer polar continental care invadeaza latitudinile subtropicale, pe de alta parte. 
Pe alocuri regiunile litorale sunt bantuite de vanturi catabatice reci, cum sunt ,,Mistralul" in sudul Frantei si ,,Bora" pe tarmul nord-estic al Marii Adriatice. Acestea provoaca raciri accentuate ale aerului si furtuni periculoase pentru marile catre care bat.
Cantitatile medii anuale de precipitatii variaza intre 350 - 700 mm, dar pot ajunge si la 900 mm. Acestea provin din fronturile ciclonilor mobili ce iau nastere in in zona frontului principal polar (temperat).
Statiile fara precipitatii sau cu precipitatii reduse in luna cea mai secetoasa, inregistreaza de obicei 70 - 100 mm de apa in lunile cele mai ploioase.


Fisiere in arhiva (1):

  • Gradul de Favorabilitate Climatica pentru Turism.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!