Functiile Economice si Culturale ale Activitatii Turistice

Extras din referat Cum descarc?

Turismul s-a dovedit a fi o buna alternativa de diversificare economica pentru multe tari, in special pentru tarile mai putin dezvoltate. Multe dintre acestea sufera din cauza productiei de slaba calitate si accesul greu la materiile prime si tehnologiile avansate, turismul aducand un mult dorit element de stabilitate. Mai mult, turismul apartine sectorului tertiar care, in zilele noastre, este cel mai important si mai riguros component al economiei in toate tarile dezvoltate.
Ca activitate a economiei nationale, turismul isi face remarcat rolul economic in mod direct, in primul rand prin contributia acestuia la crearea produsului intern brut si la obtinerea de incasari valutare, prin efectul pozitiv asupra ridicarii social-economice a diferitelor zone ale tarii si, indirect, prin actiunea exercitata asupra celorlalte ramuri ale economiei nationale.
Prin faptul ca actioneaza in directia introducerii in circuitul economic (intern si international) a conditiilor naturale si cultural-istorice de mare atractivitate, a unor realizari deosebite in domeniul arhitectonic sau al artei, ca stimuleaza dezvoltarea activitatii altor ramuri si creeaza locuri pentru forta de munca eliberata sau slab utilizata in alte domenii de activitate, turismul contribuie direct sau indirect la ridicarea economica a anumitor localitati, zone si regiuni si, implicit, la cresterea veniturilor populatiei din localitatile respective, asa cum s-a aratat anterior, comparativ cu alte domenii, industria turistica fiind intensiva in ceea ce priveste activitatile.
Intrucat mobilizeaza mijloace banesti ale populatiei, peste cele puse in circulatie in mod curent pentru satisfacerea unor nevoi elementare, turismul constituie un mijloc de stimulare a circulatiei banesti interne. De asemenea, turismul contribuie la intensificarea fluxurilor monetare interregionale si internationale. In afara efectului pozitiv direct, turismul are influente favorabile si asupra altor ramuri economice, asupra intregii economii nationale. In primul rand, influenta se realizeaza de catre sectoarele care compun activitatea turistica prin cererea specifica de bunuri si servicii, care stimuleaza activitatea dintr-o serie de sectoare productive cum sunt: industria, agricultura, constructiile, transporturile, comertul etc. Efectul economic pozitiv indirect al turismului asupra economiei nationale este cunoscut in literatura de specialitate sub denumirea de efect multiplicator.


Fisiere in arhiva (1):

  • Functiile Economice si Culturale ale Activitatii Turistice.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!