Formele de Turism

Extras din referat Cum descarc?

Dezvoltarea circulatiei turistice, participarea la miscarea turistica a unor mase tot mai largi, diversificarea motivatiilor care genereaza cererea au condos la multiplicarea formelor de turism.
Delimitarea formelor de turism, importanta din punct de vedere teoretic si practic, ofera elemente de fundamentare stiintifica a deciziilor privind dezvoltarea si diversificarea ofertei turistice, alinierea ei la modificarile intervenite in structura cererii.
CLASIFICAREA FORMELOR DE TURISM
Turismul implica ideea alegerii deliberate a destinatiilor, a itinerarilor, a perioadei si duratei sejurului de catre fiecare turist in parte are ca scop satisfacerea anumitor necesitati de ordin social, cultural, spiritual, medical, etc. si, in ultima instanta, satisfacerea nevoilor de consum turistic.
1. Dupa locul de provenienta a turistilor
1.1. Turismul national (intern) - practicat de cetatenii unei tari in interiorul granitelor ei
1.2. Turismul international (extern) - caracterizat prin vizitele cetatenilor straini intr-o tara si prin plecarile cetatenilor autohtoni in scopuri turistice in afara granitelor tarii lor. Studiind curentele turistice internationale care au loc intr-un cadru geografic delimitat ca arie, se poate face urmatoarea subclasificare a turismului international:
- Turismul receptor (acea parte a turismului care inregistreaza sosirile cetatenilor straini intr-o tara data, acesti cetateni avand domiciliul permanent in tara eminenta)
- Turismul emitator (acea parte a turismului international care inregistreaza plecarile cetatenilor unei tari in strainatate)
2. Dupa gradul de mobilitate al turistului
2.1. Turismul de sejur - turistul intern sau international poate sa-si satisfaca cererea de servicii turistice fie ramanand un timp cu durata variabila intr-o zona (statiune) turistica.
In functie de utilizarea timpului disponibil pentru calatorii, turismul de sejur poate lua formele:
- Turismul de sejur lung (rezidential) - sunt inclusi acei turisti a caror durata de sedere intr-o localitate, statiune etc., depaseste o luna de zile;
- Turismul de sejur cu durata medie - cuprinde acei turisti a caror ramanere intr-o zona, statiune, etc., nu depaseste 30 de zile, perioada ce coincide cu durata apreciata ca limita maxima a concediilor platite;
- Turismul de sejur scurt - cuprinde toti acei turisti care se deplaseaza pe o perioada scurta de timp (pana la o saptamana). Aici se pot delimita trei zone de vizitare situate, de regula, intr-o arie dispusa concentric in jurul localitatilor de resedinta ale turistilor:
o ZONA I (preoraseneasca) - pe o raza de 10-15 kilometri
o ZONA II - avand o raza de aproximativ 100 kilometri
o ZONA III - specifica turismului de circulatie pentru vizitarea unor obiective turistice mai indepartate, a caror accesibilitate este facilitata de caile comode de circulatie.
2.2. Turismul de circulatie (itinerant) cuprinde turistii care, in perioadele concediilor, se deplaseaza succesiv in diferite localitati (zone) de interes turistic. 
Aceasta forna de turism este putin mai legata de un anumit sezon determinant, fiind tot atat de caracteristic si sezonul intermediar (primavara si toamna) ca si sezonul estival. 
Un factor important care influienteaza fluxurile turistice este sezonalitatea. Din punctul de vedere al sezonalitatii distingem:
- Turismul de iarna: turismul pentru zapada si turismul pentru soarele cautat si in timpul iernii;
- Turismul de vara: are loc in perioadele calde ale anului;
- Turismul de circumstanta (ocazianal): un turism localizat in timp si spatiu, cu fluxuri limitate ca durata, generate de anumite evenimente specifice (de exemplu sezonul de vanatoare si pescuit sportiv) sau de diferite festivitati traditionale, nationale ti internationale, cu caracter periodic sau ocazitional (folclorice, cultural-artistice, sportive, etc.)


Fisiere in arhiva (1):

  • Formele de Turism.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!