Evoluția fenomenului turistic

Extras din referat Cum descarc?

Prin volumul si varietatea resurselor pe care le utilizeaza, ca si prin efectele in plan economic si social, turismul reprezinta pentru tara o preocupare majora in cadrul strategiei de dezvoltare. Ca urmare, prezinta semnificatie deosebita cunoasterea tendintelor inregistrate in evolutia circulatiei turistice interne si internationale, precum si a mutatiilor in orientarea fluxurilor turistice sau a motivatiei calatoriilor.
Factorii determinanti ai evolutiei turismului
Conectat la dinamica sociala turismul evolueaza sub incidenta a numerosi factori care participa la dimensiunile fenomenului turistic in proportii variate, in functie de continutul lor specific dar si de momentul si locul impactului. 
Dupa continutul sau natura acestora, factorii care influenteaza dezvoltarea turismului sunt:
a) factori economici: veniturile populatiei, oferta turistica, preturile si tarifele produselor turistice;
b) factori tehnici: performantele mijloacelor de transport, dotarile tehnice ale unitatilor hoteliere, de alimentatie sau agentiilor;
c) factori sociali: urbanizarea, timpul liber si moda;
d) factori demografici: evolutia numerica a populatiei, modificarea duratei medii a vietii, structura pe varste si structura pe categorii socio - profesionale;
e) factori psihologici, educativi si de civilizatie: nivelul de instruire, dorinta de cunoastere, temperamentul precum si caracterul individual.
f) Factori naturali: asezarea geografica, pozitia fata de principalele cai de comunicatie, relieful si clima
Printre cei mai reprezentativi factori care influenteaza in mod deosebit activitatea turistica se situeaza urmatorii:
a) veniturile populatiei, constituie in opinia majoritatii specialistilor principala conditie pentru manifestarea cererii tuistice si prin urmare suportul material obiectiv al dezvoltarii turismului.
Veniturile reprezinta un factor cu actiune complexa. Ele influenteaza cantitativ circulatia turistica prin modificarea numarului turistilor dar si calitativ determinand: durata deplasarii, distanta pe care se efectueaza calatoria, intensitatea plecarilor in vacanta, caracterul organizat sau particular al prestatiei, realizarea calatoriei in interiorul sau in afara granitelor si obtinerea pentru un anumit mijloc de transport.
b) preturile si tarifele reprezinta un factor major de stimulare a dezvoltarii turismuli. Actiunea lor vizeaza produsul turistic in ansamblul sau sau numai una din componentele sale: transport, cazare, alimentatie, agrement si se manifesta diferit in raport cu piata interna si cea internationala.
In general practicarea unor tarife ridicare limiteaza accesul la serviciile turistice si se reflecta in principal in reducerea numarului de turisti dar si a duratei sejururilor, a distantei de calatorie, dar si a frecventei plecarilor in vacanta.
In acelasi timp tarifele scazute stimuleaza manifestarea cererii. In turism raportul calitate - pret joaca un rol deosebit in formarea si afirmarea cererii turistice.
c) oferta turistica constituita din atractiile naturale si antropice, echipamente si forta de munca cunoscute si sub numele de dotari factoriale, actioneaza direct asupra consumului turistic si fenomenului in ansamblul sau.
d) Progresul tehnic are consecinte asupra gradului de mobilitate al populatiei, al carui rol se manifesta in 2 directii. O prima directie o constituie perfectionarea cailor si mijloacelor de trasnport in comun. A doua directie - cresterea gradului de dotare cu automobile.
e) Procesul de urbanizare influenteaza direct evolutia turismului. Concentrarea urbana are pe langa numeroasele avantaje asupra dezvoltarii economice si ridicarii calitatii vietii si efecte negative care vizeaza deteriorarea calitatii mediului si cresterea solicitarii nervoase a oamenilor. Ca urmare apare nevoia de evadare din marile aglomeratii urbane spre zone linistite, nepoluate pentru odihna, recreere, distractie fiind stimulata astfel mobilitatea populatiei contribuind la intensificarea circulatiei turistice.
f) Timpul liber. Turismul ca mod de ocupare a timpului liber se manifesta in deosebi la sfarsitul saptamanii sau in vacante.
g) Din categoria factorilor psihologici cu influenta mai seminificativa asupra turismului sunt: moda, traditiile precum si dorinta de cunostere.
Moda joaca un rol important in formarea optiunii pentru locul de petrecere a vacantei sau pentru forma de turism (turism rural, ski, circuite etc.). De asemenea serbarile populare, traditionale sau festivalurile contribuie la atragerea in circuitul turistic a noi segmente de populatie si determina o anumita orinetare a fluxurilor turistice. La randul lor manifestarile stiintifice, culturale sau sportive stimuleaza interesul pentru calatorie amplificand circulatia turistica.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutia Fenomenului Turistic.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!