Durabilitate în Turismul din România

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere.2
I. Consideratii teoretice privind dezvoltarea durabila in turism .3
1. Necesitatea si actualitatea unui turism durabil.3
2. Particularitatile turismului durabil.5
II. Ecoturismul principala forma de manifestare a turismului durabil.8
1. Conceptul de ecoturism, caracteristicile ecoturismulului.8
2. Avantajele dezvoltarii si promovarii ecoturismului in Romania .9
3. Potentialul ecoturistic al Romaniei.11
Concluzii .16
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Turismul se numara printre acele cateva fenomene ce s-au impus in epoca contemporana, dezvoltarea sa spectaculoasa constituind o trasatura caracteristica secolelor al XX-lea si al XXI-lea, tendintele ilustrand continuarea acestei evolutii. Cresterea sa genereaza numeroase efecte, in general pozitive, asupra economiei si societatii, dar si negative, in special asupra mediului natural, reclamand o viziune durabila asupra dinamicii acestuia ca necesitate a protejarii bogatiilor naturale, sociale si culturale si a satisfacerii nevoilor turistilor si comunitatilor locale.
Turismul este una dintre cele mai importante industrii ale lumii si de aceea el trebuie sa isi asume responsabilitatea de leader in dezvoltarea durabila. Din fericire, profitabilitatea si longevitatea turismului depind de" autenticitatea" de un ,,mediu curat", si de conditii sigure la locul de destinatie turistica, toate fiind componente ale durabilitatii. Industria turistica este cea care trebuie sa aiba cea mai mare implicare in actiunile de protejare a mediului, deoarece elementele componente ale acestuia din urma reprezinta factorii esentiali care motiveaza deplasarea turistilor dinspre bazinele cererii spre cele ale ofertei.
Lucrarea de fata isi propune sa evidentieze necesitatea si actualitatea turismului durabil, sa prezinte formele si caracteristicile acestuia. Lucrarea este structurata pe doua capitole dupa cum urmeaza: ,,Consideratii teoretice privind dezvoltarea durabila in turism"; Ecoturismul principala forma de manifestare a turismului durabil; si in cele din urma concluziile si bibliografia.
In primul capitol sunt prezentate necesitatea si actualitatea unui turism durabil. Se face trimitere la teremenii de ,,dezvoltare durabila", si ,,turism durabil". De asemenea sunt prezentate caracteristicile si particularitatile turismului durabil ( definire, forme ale turismului durabil). 
In cel de-al doilea capitol intitulat ,,Ecoturismul principala forma de manifestare a turismului durabil", este prezentat termenul de ecoturism, definitii, caracteristici, avantajele dezvoltarii ecoturismului in Romania, precum potentialul ecoturistic al Romaniei.
I.1. Necesitatea si actualitatea dezvoltarii unui turism durabil
Evolutia contemporana a economiei mondiale, schimbarile intervenite in realitatile vietii sociale au impus dezvoltarea durabila ca viziune a progresului ce integreaza nevoile imediate si pe termen lung, globale si locale si are in vedere cerintele sociale, economice, si ambientale ca elemente inseparabile si interdependente ale evolutiei umane. Dezvoltarea durabila promoveaza ideea echilibrului intre cresterea economica, echitatea sociala, utilizarea rationala a resurselor si conservarea mediului inconjurator. Elementul cheie al dezvoltarii durabile il reprezinta reconcilierea intre dinamica economico-sociala si calitatea mediului si ca urmare promovarea unui proces integrat de elaborare si luare a deciziilor, la nivel global, regional, sau local.
Promovarea unui turism durabil este determinata de schimbarile majore in modelele de crestere economica prin orientarea spre tipurile intensive, prin deplsarea accentului spre ramurile consumatoare de resurese materiale neregenerabile, spre globalizare si integrare. Cererea pentru practici turistice durabile si responsabile fata de mediu s-a intensificat incepand cu anii 1980 pe baza unor procese interrelationate care s-au manifestat pe termen lung, in societatile ocidentale. Conceptul de durabilitate a fost preluat de turism din ideologia dezvoltarii durabile ce a urmat publicarii Raportului Comisiei ,,Brundtland" din 1987. Cea mai uzuala definitie a dezvoltarii durabile ramane cea elaborata in raportul Comisiei Mondiale a Mediului si Dezvoltarii din anul 1987, respectiv ,,procesul care satisface nevoile generatiilor actuale fara a prejudicia interesele generatiilor viitoare" . In esenta dezvoltarea durabila inseamna asigurarea unei vieti mai bune pentru toti oamenii, intr-un mod viabil atat pentru prezent, cat si pentru viitor. In acest context ,dezvoltarea durabila este bazata pe principiile administrarii intelepte a resurselor mondiale, pe echitatea acestor resurse si a modului distribuirii beneficiilor obtinute. Conceptul a evoluat inca de la definitia din 1987, in mod notabil prin Agenda 21, plan de actiune care a emers din Conferinta Natiunilor Unite pentru Mediu si Dezvoltare (Rio 1992) si planul de implementare a Summitului Dezvoltarii Durabile (Johannesburg, 2002). Dezvoltarea durabila are trei dimensiuni recunoscute si subliniate:


Fisiere in arhiva (1):

  • Durabilitate in Turismul din Romania.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!