Dezvoltarea Turismului in Romania si Impactul Sau Asupra Mediului

Extras din referat Cum descarc?

Afirmatia " Romania este o tara cu vocatie turistica" se bazeaza si este argumentata de diversitatea peisagera, curiozitatile naturale, bogatia si originalitatea valorilor cultural-istorice, ospitalitatea traditionala a poporului roman.
Litoralul Marii Negre, Delta Dunarii, Defileul Dunarii la Cazane, zona carstica a Muntilor Apuseni, zona colinara a Carpatilor, Vulcanii Noroiosi si Focurile Vii din zona Berca-Policiori, sunt doar cateva din resursele turistice ale Romaniei care motiveaza o circulatie turistica interna si internationala. Pe langa peisajele minunate si pitoresti ale Romaniei, turistii au posibilitatea sa admire valorile cultural- istorice specific romanesti, rare sau chiar unice in lume: manastiri cu picturi exterioare din nordul Moldovei, manastiri valcene, culele oltenesti, siturile istorice de la Cuculeni, Hamangia, Sarmisegetuza, sculpturile in lemn din Maramures, Bucovina sau Vrancea. Turistii, cei romani si cei straini, au ocazia sa descopere civilizatia straveche, cultura originala, arta populara rafinata.
Aceste valori ale patrimoniului cultural si natural romanesc sunt inca supuse degradarii datorita unor activitati economice si turistice desfasurate necontrolat cu efecte nedorite asupra potentialului turistic al tarii.
Contributia turismului la protejarea mediului in cadrul organizatiei Eco world
In Romania exista numeroase organizatii care contribuie la protejerea mediului iar Organizatia Eco World este una dintre ele. Pentru protejarea mediului si promovarea turismului sunt necesare: controlul circulatiei turistice, educatia turistilor, completarea pachetului legislativ de referinta in domeniu, practicrea unor forme ecologice de turism.
In zilele noastre, este necesara protejarea si conservarea ecosistemelor naturale si a valorilor culturale si istorice, crearea conditiilor de valorificare turistica superioara a acestora, in beneficial generatiilor prezente si viitoare.
Inca din 1905 au aparut o multime de preocupari cu privire la protejarea mediului, in 1930 infiintandu-se prima comisie a Monumentelor Naturii, promotoare a numeroase studii de specialitate si activitati de protejare a naturii. 
Anul 1935 a fost anul infiintarii Parcului National Retezat, azi inclus in reteaua mondiala a Rezervatiilor Biosferei.
Romania este singura tara din Europa care concentreaza un numar de cinci zone de vegetatie din cele unsprezece existente pe acest continent. Acest impresionant patrimoniu natural trebuie urgent conservat deoarece el este comoara Romaniei.
Revolutia din decembrie 1989 a facut posibila aparitia unor societati silvice cre vor avea o importanta deosebita in constituirea parcurilor nationale romane. Astfel, la initiativa cercetarilor silvice a fost emis Ordinul Ministerului Mediului, prin care doisprezece teritorii forestiere au fost recunoscute drept Parcuri Nationale; Rodna, Calimani, Ceahlau, Cheile Bicazului-Hasmani, Bucegi, Piatra Craiului, Cozia, Retezat, Domogled-Valea Cernei, Semenic-Cheile Carasului, Cheile Nerei, Apuseni. 
In 1990, s-a stabilit pentru prima data limitele fixe ale Parcurilor Nationale, avandu-se in vedere zona Rezervatiilor integrale si zona Tampon a fiecarui Parc National.
Dupa 1991, incep sa se desfasoare seminarii ecologice cu tema "Parcuri Nationale", cu participare internationala. In cadrul acestora, specialistii europeni in domeniul protectiei mediului subliniaza faptul ca Parcurile Nationale romane sunt considerate esentiale pentru Europa si constituie ultima bariera vie in calea aridizarii continentului.
Azi exista circa 850 zone naturale protejate in Romania, reprezentand 4,8% din teritoriul tarii. Toate zonele protejate din Romania ocrotesc esantioanele representative din ecosistemul natural, formatiuni geomorfologice deosebite sau cu caracter unicat, asociatii vegetale de interes stiintific, peisaje aparte.
Dintre zonele protejate, cea mai reprezentativa pentru Romania este Delta Dunarii. Delta a fost declarata "Rezervatia Biosferei", prin Legea 82/1993, valoarea acesteia fiind recunoscuta si prin includerea a peste jumatate din suprafata acesteia in "Lista Patrimoniului Mondial Cultural". Acest document elaborat de Comitetul Patrimoniului Mondial urmareste protejarea impotriva activitatilor umane cu efecte distructive a zonelor cu valoare incontestabila pentru umanitate.
Reputatia turistica a Deltei Dunarii este datorata varietatii si originalitatii peisajului si cadrului natural, bogatiei si valorii cinegetice a faunei, a numeroaselor specii de plante, unele fiind chiar unice in intreaga Europa. Delta Dunarii favorizeaza dezvoltarea si promovarea a numeroase forme de turism; turism de sejur, specializat, turism pentru tineret, turism rural, cura heliomarina.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dezvoltarea Turismului in Romania si Impactul Sau Asupra Mediului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!