Determinarea Gradului de Atractivitate al Statiunii Turistice Sinaia

Cuprins referat Cum descarc?

CUPRINS
Capitolul I 3
Prezentarea generala a statiunii 3
1.1 Asezare geografica 3
1.2 Cai de acces 4
1.3 Scurt istoric 4
1.4 Atestare documentara 6
1.5 Legenda 6
Capitolul II 7
Potetialul turistic al statiunii 7
2.1 Resurse turistice naturale 7
Rezervatia Arinis 12
Rezervatia Bucegi 12
Rezervatia Turbaria Laptici 13
Rezervatia Babele 13
2.2 Resurse turistice antropice 15
Capitolul III 17
Baza tehnico-materiala a turismului 17
3.1 Unitati de cazare 17
3.2 Unitati de alimentatie 18
3.3 Instalatii si modalitati de agrement si de tratament 19
3.4 Principalele trasee turistice in statiune si in zona inconjuratoare 21
Capitolul IV 22
Metoda TECVE de determinare a gradului de atractivitate 22
Capitolul V 26
Solutii de imbunatatire a activitatii turistice in statiune 26


Extras din referat Cum descarc?

Capitolul I
Prezentarea generala a statiunii
1.1 Asezare geografica 
Statiunea Sinaia este asezata pe valea superioara a Prahovei, in plina zona carpatica, la poalele muntilor Varful cu Dor, Furnica si Piatra Arsa. Ea se afla la o distanta de 122 km de capitala tarii, si la 49 km de Brasov. Crasul, dispus sub forma unui larg amfiteatru la poalele Bucegilcr, se intinde in partea de nord la locul numit Gura Padurii, unde este plasat = hanul "Vadul Cerbului", iar spre sus, pana dincolo de valea Izvorul Dorului, unde s-a ridicat, in ultimii ani, noul cartier "Platoul Izvor".
Bucegii, situati la vest, ca un urias "scut de paza" al asezarii, domina Sinaia printr-un abrupt de peste 1000 m. Varfuri dincolo de 2000 m, stralucind vara in bataia soarelui, iar iarna sub mantia alba a zapezii, sunt presarate la marginea marelui abrupt al Bucegilcr, unul dintre cele mai impresionante din cate exista in Romania. In est, Muntii Garbcva isi intind spinarile catre sud, inaitand pana la Izvorului lui Bogdan, in apropierea vestitelor si, altadata, temutelor "Cratii". Cele doua masive muntoase, Bucegii si Garbcva, "ocrotesc" localitatea, de-c parte si de alta, pe o lungime de peste 9 km.
1.2 Cai de acces
Pentru a sosii in Sinaia, din oricare colt al tarii, exista cateva posibilitati de acces pe cai directe sau mai ocolite, fie pe cale ferata fie pe magistralele rutiere. 
Trenurile care opresc in gara orasului, situata intre raul Prahova si DN1 (E 60) aproximitiv in fata hotelului "Caraiman" vin directiile Bucuresti, Ploiesti sau Brasov. Principala magistrala rutiera ce traverseaza statiunea de le nord la sud este DN1 (E 60) care face jonctiune cu DN 71 ce vine dinspre Targoviste, prin localitatile Pucioasa, Fieni, Mcrcieni. Aceasta din urma, dupa ce traverseaza Muntele Paduchiosul, patrunde in Sinaia in partea ei sudica, intre Podul Izvorul Dorului si stadionul crasului.
1.3 Scurt istoric
Zona des impadurita de pe valea Prahovei in care se afla azi orasul Sinaia era nelocuita in secolul al XVII-lea, primii locuitori care s-au stabilit in padurea virgina de aici, aflata la poalele Bucegilor, fiind calugarii manastirii Sinaia, ctitorita intre 1690-1695 de catre Marele Spatar Mihail Cantacuzino, precum si niste scutelnici care se ocupau cu paza manastirii si cultivarea mosiilor acesteia. Orasul a luat numele manastirii, iar manastirea a fost denumita asa dupa calatoria spatarului in Palestina si in peninsula Sinai 
La inceputul secolului al XIX-lea, intreaga vale a Prahovei era organizata ca o singura comuna, denumita Podul Neagului, cuprinzand intreaga vale, de la Predeal la Posada. In 1864, catunele Posada si Podul Neagului au fost alipite comunei Comarnic. 
La 5 august 1866 principele Carol I al Romaniei a ajuns la Manastirea Sinaia, situata pe atunci in comuna Podul Neagului. Acesta s-a implicat in organizarea regiunii si, in 1874, catunele ramase in afara comunei Comarnic au primit numele de Sinaia, o comuna cu resedinta la Busteni. Un proces-verbal datat 1 decembrie 1874 atesta ca resedinta comunei Podul Neagului a fost mutata la Sinaia, care si-a primit astfel numele in acel an (de la cel al Manastirii Sinaia, al carei nume provine la randul sau de la cel al Muntelui Sinai).
La 9 mai 1880 Sinaia a dobandit statutul de comuna urbana si cuprindea catunele Izvor, Furnica si Poiana Tapului. Intravilanul orasului Sinaia a fost astfel desprins din domeniul comunei Podul Neagului, care si-a mutat resedinta inapoi la Comarnic. In 1884, catunele Predeal, Azuga, Busteni si Poiana Tapului s-au separat de Sinaia, formand comuna Predeal, in vreme ce comuna Sinaia a ramas cu catunele Izvoru si Furnica. In aceeasi perioada, familia regala a Romaniei si-a stabilit la Sinaia resedinta de vara, construind complexul castelului Peles. La sfarsitul secolului al XIX-lea, comuna avea o populatie de 2210 locuitori, o scoala mixta frecventata in 1899 de 103 elevi, hoteluri, gara pe calea ferata Ploiesti-Brasov, clinica de hidroterapie si manastirea Sinaia. 
Tot in acea perioada, orasul a inceput sa devina unul industrializat, aparand o fabrica de cherestea, proprietatea industriasilor Popovici si Costinescu, ultimul detinand si o fabrica de var hidraulic. De asemenea, in ianuarie 1892 a fost deschisa si o fabrica de cuie de fier, care avea 45 de angajati, romani si germani. Din punct de vedere administrativ, comuna era resedinta plaiului Pelesul din judetul Prahova. 
In 1925, Anuarul Socec consemneaza ca Sinaia avea sistem de canalizare si apa curenta, alimentata din izvoarele Pelesului si Vanturisului, precum si o uzina hidroelectrica de 1500 de cai-putere care alimenta sistemul de iluminat public electric.


Fisiere in arhiva (1):

  • Determinarea Gradului de Atractivitate al Statiunii Turistice Sinaia.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!