Destinatia Fundu Moldovei - Zona Bucovina

Extras din referat Cum descarc?

Localizare
Comuna este o subunitate fizico-geografica individualizata in nord-estul Carpatilor Orientali, asezata in depresiunea formata in lungul raului Moldova de culmile Obcinii Mestecanis, fragmentate de afluentii raului Moldova. Este strabatuta de paralela de 47? 30' latitudine nordica si meridianul de 25? 15' longitudine estica. 
Cai de acces
Acces pe drumul european E576 (Bucuresti-Suceava - Vatra Dornei) sau pe ruta Oradea-Cluj Napoca-Bistrita Nasaud-Vatra Dornei pana in comuna Pojorata. De aici, acces pe sosea din beton, aflata in buna stare de trafic pe toata lungimea comunei (Fundu Moldovei - Colacu - Botus - Braniste, cca.10 km). 
Pe timp de vara, mai sunt si alte cai de acces, practicabile cu autoturisme de teren, dinspre:
-Carlibaba: drum forestier Gaina: Lucina - Moldova Sulita - Breaza - Botus - Colacu - Fundu Moldovei
- Brodina: Brodina - Brodina de Sus - Moldova Sulita - Breaza - Botus - Colacu - Fundu Moldovei
- Carlibaba: Carlibaba - Valea Stanei - Obcina Ursului - Botusel - Botus - Fundu Moldovei
- Vechiul "drum al tatarilor": Mestecanis - Colacu - Orata - Botusul Mare - Carlibaba
Relief
Culmile muntoase sunt prelungi si domoale, cele mai scazute altitudini fiind in partea centrala, intre 821 si 718 m. Principalele inaltimi din perimetrul comunei variaza intre 1477 la Botusul Mare si 1030 la Delut.
Climatul continental, precipitatiile abundente, au creat conditii pentru dezvoltarea unei flore si faune deosebit de bogate. Alaturi de rezervatia geologica Clipa triasica de la Paraul Cailor, pe teritoriul localitatii au fost identificate si multe elemente rare de flora si fauna.
Scurt istoric
Ca in mare parte din Bucovina, locuitorii comunei au fost participanti la toate evenimentele de seama ale tarii. 
Anexarea Bucovinei la Imperiul Habsburgic face ca din 1775 sa inceapa o lunga si grea suferinta, o perioada de lupta impotriva dominatiei straine pentru pastrarea fintei nationale. Cele doua razboaie mondiale au provocat multe pierderi umane si materiale, comuna fiin locul de desfasurare al unor lupte grele. In ziua de 8 noiembrie 1918, peste 700 de locuitori au participat la o adunare, subscriind la Unirea Bucovinei cu Romania, iar in ziua de 8 decembrie a aceluiasi an a avut loc o mare serbare nationala incinstea evenimentului, care a avut ca urmare si introducerea limbii romane ca limba oficiala in administratie, justitie, scoala. Tavalugul celor 50 de ani de comunism a adus comunei, de asemenea, mari suferinte. Multor gospodari instariti li s-au confiscat averile au fost arestati si trimisi cu domiciliu fortat in alte zone ale tarii. Taranii au fost obligati sa predea statului cote de produse agricole, iar cei ce nu-si puteau achita darile erau considerati sabotori, fiind arestati si condamnati. S-a incercat si aici colectivizarea agriculturii, insa esecul s-a datorat imposibilitatii comasarii terenurilor.
Populatie
Cele mai vechi informatii scrise privind populatia din Fundu Moldovei atesta existenta, in 1774, a 93 de familii, ajunse in 1784 la 130. In 1900, numarul locuitorilor a ajuns la 3240, din care 837 nemti si 208 evrei, iar la recensamantul din 1930 sunt inregistrate 4490 de persoane. Recensamantul din 1990 mentioneaza 4970 de locuitori.
De-a lungul secolelor, localnicii au convietuit cu o numeroasa populatie de origine germana, colonizata aici dupa ocuparea Bucovinei; in prezent se semnaleaza prezenta a patru persoane de aceasta nationalitate. La inceputul secolului al XIX-lea, s-au stabilit aici si populatie de origine evreiasca. Documentele atesta, de asemenea, prezenta in timp si a ucrainenilor, precum si a catorva familii de tigani.
Antropologie. Tipurile antropologice identificate in zona in urma cercetarilor, indica prezenta tipului nordic, mediteraneean, a muntenilor si a est-europoizilor, dar mai ales a amestecului acestor tipuri.


Fisiere in arhiva (1):

  • Destinatia Fundu Moldovei - Zona Bucovina.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!